Atnaujintas 2008 rugsėjo 24 d.
Nr. 72
(1665)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Gimnazijos istorija muziejuje

Bronius VERTELKA

Iš kairės: parodos kuratorė
Joana Viga Čiplytė,
gimnazijos direktorius
Romualdas Dambrauskas,
vicemerė Zita Kukuraitienė,
gimnazijos muziejaus
vadovas Vytautas Baliūnas
ir kraštotyros muziejaus
direktorius Arūnas Astramskas

Per 500 eksponatų, iš jų apie 300 nuotraukų – tokia paroda, skirta Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos 280 metų sukakčiai pažymėti,  atidaryta rugsėjo 18- ąją miesto Kraštotyros muziejuje. Eksponatai imti iš gimnazijos muziejaus fondų, kuriuose sukaupta apie 12 tūkstančių vertingų eksponatų. Projekto kuratorė muziejininkė Joana Viga Čiplytė, dailininkė – Danguolė Gailiūnaitė.


Karališkieji bajorai nutylėjo svarbiausia

Edmundas  SIMANAITIS

Vilniaus dailės akademijos leidykla išleido Kazimiero Mackevičiaus ir  Rimo Vilavičiaus  knygą „Tarpukario bajorai fotografijose“. Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos (LBKS) iniciatyva  buvusiame LDK didikų  Kosakovskių  Žeimių dvare (Jonavos r.) rugsėjo 6 dieną įvyko knygos pristatymas. Renginį vedė knygos sudarytojas K. Mackevičius. Buvusi LBKS vadė U. Nasvytytė, skulptorius prof. K. Bogdanas ir kiti kalbėtojai teigė siekiantys svarbiausių Sąjungos tikslų: puoselėti bajorijos istorinį paveldą, tradicijas, gaivinti orumo, kilnumo, pareigos principus. Aktorė V. Kochanskytė įtaigiai perskaitė ištraukas iš M. K. Oginskio kūrybinės biografijos. Jai muzikiniais intarpais talkino solistė G. Zelcaitė ir  pianistė  Š. Čepliauskaitė.


Neužmirštamieji didvyriai

Benjaminas ŽULYS

Lietuvos didžiavyrių Stepo Dariaus ir Stasio Girėno žygdarbis niekad neišblės iš tautos atminties. Neseniai Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2) atidaryta paroda „Lituanica. Valios ir meilės skrydis“, kurioje eksponuojama daug įdomių nuotraukų iš lakūnų gyvenimo, aplinkos, jų veiklos Lietuvos labui ir garbei. Nepriklausomybės akto signataras prof. Vytautas Landsbergis, kalbėdamas atidengiant paminklą tautos didvyriams Kauno ąžuolyno parke, sakė: „Tai buvo nepaprastas žmogaus dvasios žygis. Toks žygis yra galimas, kai sprendimas eina į veiksmą, kuriame susilieja valia ir meilė. Jie žinojo, kodėl tai daro. Ne dėl savo garbės. Ne dėl reklamos. Dėl to, kad mylėjo Lietuvą. Ir darė Lietuvos vardu.


Nuotraukos tarsi tapyba

Bronius VERTELKA

Fotomenininkas Petras Kaupelis (kairėje)
ir tapytojas Sigitas Laurinavičius

Rugsėjo 18-ąją Panevėžio J. Miltinio dramos teatre atidaryta fotomenininko Petro Kaupelio kūrybos paroda „Fata morgana“. Fata morgana – tai miražų iliuzijos. Žiūrėdamas į nuotraukas net pagalvoji, kad tai ne fotografuota, o piešta. Tapytojas Sigitas Laurinavičius sako, kad tai ne vien fotografo, bet ir fiziko, chemiko, režisieriaus, gabaus menininko  triūso vaisius. Tai rodo, kokios  neišsemiamos yra žmogaus galimybės. Fotografijos, kurias galima tapatinti su tapybos darbais, yra išgautos žaidžiant su stiklu. Kada perskaitai patikusio autoriaus knygą, ieškai kitos. Taip ir su P. Kaupelio kūriniais, kuriuos reikia  žiūrėti ne kartą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija