Atnaujintas 2008 m. lapkričio 5 d.
Nr. 83
(1676)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

2K palikimas

Grąžinkime tiltui
jo tikrąjį vardą

Kremlius skaldo
Rusijos opoziciją

Žvilgsniai
į JAV politiką

Mokslų akademijoje
pristatyta nauja knyga

Paskirtos premijos

Šventė Vilniaus
ukrainiečiai

Nelengvi
pedagogikos keliai

Konferencijos
„Lietuvių kalba
XXI amžiaus pradžioje“
deklaracija

Knyga apie Lietuvos
teismų darbą

Mokytojas,
rašytojas, vertėjas

Istoriją rašęs...
fotoaparatu

Ak, jūs mano vaikai

Mažosios Lietuvos
likimas

Paminėta Mažosios
Lietuvos gyventojų
genocido diena

Pietryčių Lietuva –
„Vilnijos“
draugijos rūpestis

Krikščionių ir musulmonų dialogo skatinimas

Mindaugas BUIKA

Spalio 23 d. bendrojoje audiencijoje
popiežius Benediktas XVI pasveikino
joje dalyvavusį Jungtinių Arabų Emyratų
vyriausybės atstovą milijardierių Abdulą
Azizą Al-Gurairą, kuris laikomas vienu
turtingiausiu pasaulio žmogumi. Didelius
valiutos rezervus sukaupusios naftą
išgaunančios Arabijos pusiasalio valstybės
raginamos dosniau prisidėti prie
globalinės finansų krizės sprendimo

Naujos bendradarbiavimo iniciatyvos

Šiomis dienomis Romoje vykstantis pirmasis Katalikų ir musulmonų forumas savotiškai vainikuoja Bažnyčios ir islamo pasaulio atstovų pastangas vystyti tarpreliginį dialogą. Tai ypač svarbu globalizuotoje visuomenėje, kurioje religija vaidina vis svarbesnį vaidmenį siekiant įtvirtinti tapatumą. Forumo, su kurio dalyviais popiežius Benediktas XVI susitiko lapkričio 6 dieną, tema „Dievo meilė – artimo meilė“. Ja pabrėžiama, kad ir krikščionių, ir musulmonų tikėjimo dvasinės nuostatos per vieno Dievo šlovinimą skatina solidarumą ir pagarbą žmogaus orumui. Forumo idėją subrandino 2007 metais paskelbtas 138 žymių musulmonų religinių ir visuomeninių lyderių atviras „Bendras žodis“, adresuotas Šventajam Tėvui ir kitiems krikščionių religiniams vadovams.


Didžioji Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio „klaida“

Gintaras VISOCKAS

Gruzijos bei Lietuvos prezidentai
Michailas Saakašvilis
ir Valdas Adamkus

„Jeigu šiandien manęs paklaustumėte, kur yra Europos sąžinė, tai atsakyčiau, kad ji yra čia – Lietuvoje. Būtent jūs, Lietuvos žmonės, ir saugote ją“, – teigė Lietuvoje viešėjęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis praėjusį penktadienį Vilniaus Rotušėje. Surengtame iškilmingame susitikime su mūsų politikais, visuomenės veikėjais, žurnalistais, Gruzijos vadovas M. Saakašvilis oficialiai padėkojo Lietuvai už paramą Rusijos ir Gruzijos konflikto metu. Vilniaus Rotušė tą vėlyvą penktadienio vakarą buvo kaip niekad sausakimša. Mat Gruzijos prezidentą lydėjo gausi gruzinų delegacija, o Lietuvai atstovavo ne mažiau gausus būrys žymių politikų bei žiniasklaidos atstovų.


Seminaras apie savarankišką ir kūrybingą gyvenimą senatvėje

Giedrius Sinkevičius,

projekto vadovas, Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“
programų koordinatorius dekanatuose

Zalcburgo katalikiško centro referentės
Herta Galleé ir Maria Kasberger
(kairėje ir dešinėje, kraštuose),
vertėja Zita Karpavičienė ir projekto
vadovas, Vilkaviškio vyskupijos
„Caritas“ programų koordinatorius
dekanatuose Giedrius Sinkevičius
Marijos Miliauskienės nuotrauka

Spalio 6-13 dienomis Lietuvoje viešėjo Marijampolės miesto garbės pilietės Brunhildės Sigl (Brunhilde Sigl) iš Zalcburgo (Austrija) pasekėjos ir bendražygės Zalcburgo katalikiško švietimo centro referentės Marija Kasberger (Maria Kasberger) ir Herta Galė (Herta Galleé). Ponia Brunhildė šį kartą atvykti Lietuvon dėl sušlubavusios jos garbingo amžiaus sulaukusios motinos sveikatos negalėjo. Viešnių atvykimo tikslas – surengti antrąjį seminaro „Savarankiška ir kūrybinga gyvenimo kokybė senatvėje“ ciklą. Šis seminaras organizuojamas Brunhildės Sigl iniciatyva, bendradarbiaujant su Zalcburgo katalikiško švietimo centru ir Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ organizacija. Finansiškai seminaro organizavimą parėmė Zalcburgo žemės Vyriausybė pagal Zalcburgo ir Lietuvos partnerystės programą ir Marijampolės savivaldybė.


Paveikslai, teigiantys meilę gyvenimui

Rūta AVERKIENĖ

Dailininkas Albertas Lisovskis

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta varėniškio Alberto Lisovskio tapybos darbų paroda, kurioje menininkas pristatė dvidešimt tris paveikslus, sukurtus per pastaruosius metus.

Kūrybos darbų parodos šiandien nieko nebestebina – jų Lietuvoje tikrai netrūksta. Tačiau kūrybos darbų, kuriuos kuria neįgalūs žmonės, parodos rengiamos tikrai retai. Po automobilio avarijos jauną vyrą lemtis įkalino invalido vėžimėlyje, bet džiugu, kad dvasia liko sveika, todėl šiandien galime džiaugtis jo darbais.


Išlaikytas  demokratijos  egzaminas

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Spalio 26 dieną įvykęs antrasis rinkimų turas vainikavo dešiniųjų jėgų pergalę. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija gavo 45 vietas naujajame Seime. Iki šiol valdžiusių partijų koalicija patyrė rimtą pralaimėjimą – socialdemokratai gavo 25 vietas (vietoj turėtų 38), valstiečių partija – 3 vietas (turėjo 13), Liberalų ir centro sąjunga – 8 (turėjo 11), Naujoji sąjunga – 1 (turėjo 11). Pralaimėjimą patyrė ir populistai: „Tvarkos ir teisingumo“ partija gavo 15 vietų naujame Seime, Darbo partija – 10. Arūno Valinsko vadovaujama Tautos prisikėlimo partija (TPP) naujajame Seime turės 16 vietų, Liberalų sąjūdis – 11 vietų. Formuojasi valdančioji koalicija iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos, Liberalų sąjūdžio, Tautos prisikėlimo partijos bei Liberalų ir centro sąjungos. Prie koalicijos jungiasi ir keli į Seimą patekę nepriklausomi kandidatai. Koalicija turės užtikrintą daugumą – 83 narius.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija