Atnaujintas 2008 m. lapkričio 12 d.
Nr. 85
(1678)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Lojalumo Lietuvai testas – priesaika

Audrius SKAISTYS,

Mykolo Romerio universiteto doktorantas

Lietuvos Respublikos Konstitucijos (LRK) 59 str. teigia: „išrinktas Seimo narys visas Tautos atstovo teises įgyja tik po to, kai Seime jis prisiekia būti ištikimas Lietuvos Respublikai“, o kita to paties straipsnio nuostata „Seimo narys, įstatymo nustatyta tvarka neprisiekęs arba prisiekęs lygtinai, netenka Seimo nario mandato“ patvirtina, kad Seimo nario priesaika yra netgi svarbesnė nei rinkėjų per rinkimus išreikšta valia. Išrinktasis į Seimą asmuo įgyja tautos atstovo teises, o kartu ir pareigas tik tada, kai duoda specialią Seimo nario priesaiką, kurios tekstas yra įtvirtintas Seimo statute: „Aš, (vardas, pavardė), prisiekiu būti ištikimas (-a) Lietuvos Respublikai; prisiekiu gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus, saugoti jos žemių vientisumą; prisiekiu visomis išgalėmis stiprinti Lietuvos nepriklausomybę, sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei. Tepadeda man Dievas!”


Liūdnas Brisiaus galas

Andrius STANISLAUSKAS

Visi iš mokyklos laikų tikriausiai atsimename šį J. Biliūno apsakymą... O kam toks liūdnas likimas teko šiandien – reikėtų smulkiau išsiaiškinti.

Jau buvo rašyta apie rinkimų batalijų užkulisius ir bandymus teisinėmis priemonėmis ištaisyti padėtį. Deja, be desovietizacijos visose Lietuvos institucijose tupi „buvę ir nepražuvę“, todėl visi savi saviškių pagal įstatymą „netarkuoja“. Ten – nutylėjo, ten – terminus praleido, ir Pensininkų partijos (PP) pirmininkas V. J. Kadžys, kad ir neteisėtai, liko kandidatų į Seimą sąrašuose kartu su savo patrone V. Blinkevičiūte...


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija