Atnaujintas 2009 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1694)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Žiniasklaidos verslo klausimais

Vilius BRAŽĖNAS

Metams baigiantis viešumon prasiveržė keletas triukšmų, kadangi juos kėlė „didžiosios“ žiniasklaidos (toliau trumpai – ŽS) žurnalistai. To priežastimi šiuokart buvo du ŽS palietę ėjimai valdžios šachmatų lentoje. Pirmas – Seimo vadovybė apribojo žurnalistų judėjimo laisvę Seime. Antra – vyriausybė, derindama biudžetą, pajamų didinimo lazdele bakstelėjo ŽS kišenę. Neturėdamas pakankamai žinių apie šį kišeninį klausimą palieku jį svarstyti žinovams. Tačiau su pirmuoju – su ŽS verslo privilegijuota padėtimi, su tuomi, kad jis „lygesnis“ už visus kitus neva lygius verslus, esu susidūręs jau prezidento R. Reigano metais dar JAV ir net esu rašęs amerikiečių spaudoje.

Baltuosiuose rūmuose prezidentų „spaudos konferencijų“ metu salės pirmojoje eilėje, lyg pagal JAV Konstituciją virš visų valdžios sričių paaukštinti, kitų neliečiamose savo laktose sėdi daugiausiai apie „lygybę“ ir „demokratiją“ rašantys ir kalbantys, turtingiausi ŽS atstovai. Kitus „lygius“ atstovus, ypač iš antisovietinės bei tuo pačiu antiglobalistinės ŽS, žurnalistų salės gale prezidentas gal tik su žiūronais galėtų pastebėti. Prisimenu straipsnyje „Jei būčiau Prezidentas“, nurodžiau, kaip atstatyčiau lygybę konferencijų salėje ir kiek didžiajam ŽS verslui kainuotų naudojimasis JAV mokesčių mokėtojų pinigais teikiama šviesa, šiluma, minkštomis kėdėmis ir tualetais. Juk kiti neva lygūs verslai negali būriais įsibrauti į prezidentūrą. Štai tau ir lygybė.

Ar ne panašiai su ŽS yra ir Lietuvos Respublikoje? Ir čia Seime ar vyriausybėje veltui gautas žinias ŽS brangiai parduoda spaudos puslapiuose ar eteryje. Žurnalistai yra ŽS verslo darbuotojai.

Tai man buvo patvirtinta, kai pasiteiravau, kaip galima įstoti į Žurnalistų sąjungą. Sužinojau, kad nesu žurnalistas, nes neturiu sutarties. Truputį nustebau. Rašau spaudai jau 72 metai. Esu redagavęs tarptautinį leidinį (Vokietijoje) ir amerikietišką (konservatyvų) savaitraštį Floridoje, buvau lietuviško savaitraščio (Čikagoje)  redakcinės kolegijos nariu. Susidūriau, kaip svečias, su maždaug 350-400 mikrofonų radijo ir televizijų studijose JAV, turėjau atsakinėti į spaudos, radijo ir televizijos žurnalistų klausimus poroje tuzinų „spaudos konferencijų“ keliaudamas per Ameriką. Ir štai nesu „žurnalistas“. Be to, šio „ne žurnalisto“ nemažas pluoštas straipsnių ir daugybė laiškų pasirodė JAV leidiniuose anglų kalba. Net vienas Australijoje. Dar ir dabar šį tą parašau „mažajai“ lietuviškai spaudai, kurią, pasirodo, kartais paskaito ir dideli žmonės. Todėl esu patenkintas „publicisto“ pavadinimu.

Kad ir ką manytume apie Seimo pirmininką ar jo grupės politiką, jis viešumos švieson iškėlė opų, intriguojantį, politikų vengiamą svarstyti klausimą – verslų lygybės klausimą. Tas klausimas, kaip jau minėjau, man nedavė ramybės jau daugelį metų.

Visose laisvose savivaldos valstybėse konstitucija užtikrina piliečiams spaudos ir žodžio laisvę. Kartu ji kitiems piliečiams užtikrina teisę neskaityti ir nesiklausyti. Konstitucija užtikrina verslininkui teisę gaminti ir parduoti duoną, batus ar „fintikliušką“ drauge su vartotojų teise tuos gaminius pirkti ar nepirkti.

Tačiau iškyla didžiulis skirtumas tarp ŽS verslo ir kitų verslų, kai susiduriama su apsirūpinimu žaliava parduodamų gaminių gamybai. Duonos kepėjai nevaikšto po Seimą reikalaudami miltų, lygiai kaip batsiuvys be Seimo pagalbos apsirūpina jaučio oda. Ogi ŽS darbuotojai kartais elgiasi taip, lyg „spaudos laisvė“ reikštų, kad valdžios žmonės privalo jiems bet kada patiekti gatavai pagamintą jų verslo produktą – žinias, kurias žurnalistams belieka supakuoti į patraukliai atrodančius spaudos maišelius. Eterio žurnalistai, žinoma, prie maišelio dar ir skambaliukus prikabina.

Laimei, ne visų verslų atstovai vaikšto valdžios koridoriais ir lankosi kabinetuose. Valdžia būtų paralyžiuota. Tai veda prie išvados, jog ir vieno kurio nors verslo neribotas Seimo ar ministerijų vadovų bei darbuotojų gaišinimas gali būti tą įstaigą finansuojančių mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas.

Todėl ir valdiškos įstaigos, ir žiniasklaida, ir „skaidrumo“ siekiantys piliečiai turėtų blaiviau pažiūrėti į ŽS šurmulį, kuriame pasigirsta ir keistas didžiosios ŽS rūpestis „vietinės“ ŽS likimu. Ypač kai iš „vietinių“ kolegų nusiskundimų susidaro įspūdis, kad kai kur „vietinė“ spauda atsiduoda kolūkių pirmininkų ideologija. Tačiau nesigirdi sielojimosi dėl likimo vadinamosios „patriotinės, krikščioniškosios“ spaudos, kuri, svajodama apie „spaudos rėmimo fondo paramą“, ir dabar vos išsilaiko „vandens paviršiuje“. Be to, visų sričių sąžiningi piliečiai gal turėtų pareikalauti, kad Seimas prisėstų prie „šviesių ir skaidrių“ įstatymų, suvaržančių ir atitinkamai abi puses griežtai baudžiančių, kai Seimo nariai laisvai vaikšto ŽS (spaudos ir eterio) koridoriais ir jų kabinetuose, ypač rinkimų metu, palieka ne vien vizitines korteles. Tas klausimas vertas ir sąžiningos ŽS dėmesio.

Aišku, kol reikalai nesusigulės, teks ir ŽS, ir Seimui ieškoti abipusiai priimtinų, balsuotojų nepiktinančių sprendimų. Tačiau ŽS šurmulys turės pritilti, nes jis tik atkreipia į per daug privilegijomis virš spaudos laisve besinaudojantį, tačiau retai „abi puses“ pristatantį ŽS verslą. Daug padėtų, jei ir ŽS gaminių vartotojai (skaitytojai, žiūrovai, klausytojai) pasinaudotų spaudos ir žodžio laisve ir pareikštų savo nuomonę apie ŽS gaminių kokybę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija