Atnaujintas 2009 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1699)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Ir vėl skamba kruvino
internacionalo
akordai

„Būtų tikra tragedija,
jei valdžion sugrįžtų
socdemai“

Apmąstymai šventėms
pasibaigus

Lietuvos Sąjūdžio
pareiškimas

Santuokinis gyvenimas – šventumo kelias

Mindaugas BUIKA

Popiežiaus legatas kardinolas
Tarcizijus Bertonė sveikina
Pasaulinio šeimų susitikimo dalyvius

Religiniai ir socialiniai klausimai

Kaip jau buvo pranešta, popiežius Benediktas XVI negalėjo dalyvauti 6-ajame Pasauliniame šeimų susitikime, vykusiame Meksikos sostinėje Mechike. Popiežius į jį atsiuntė Vatikano valstybės sekretorių kardinolą Tarcizijų Bertonę. Tačiau pats Šventasis Tėvas, sekdamas sausio 14-18 dienomis vykusius susitikimo renginius, atsiuntė du savo pranešimus su vertingomis krikščioniško gyvenimo įžvalgomis, kurie buvo perduoti palydovinės televizijos kanalais ir susilaukė plataus tarptautinio atgarsio. Pirmajame pranešime, skirtame šeštadienį vykusiam susitikimo dalyvių maldos ir liudijimų vakarui Gvadelupės Dievo Motinos šventovėje, jis kėlė šeimos dvasinės kultūros ir socialinės paramos tradicinei santuokai svarbą. Popiežius sakė, kad šeimyninio gyvenimo aplinka, kaip „krikščionybės mokykla“, duoda didelę naudą tautai, Bažnyčiai ir visuomenei. Iš tikrųjų kiekvienos darnios šeimos namai yra pašaukti praktikuoti ir stiprinti abipusę meilę ir tiesą, pagarbą ir teisingumą, klusnumą ir bendradarbiavimą, tarnavimą ir pasirengimą padėti silpnesniesiems.


Kardinolo P. Lagio taikdariškos misijos

Mindaugas BUIKA

Kardinolas Pijus Lagis

Popiežiaus ir JAV prezidento užuojautos

Ne tik bažnytinėje, bet ir politinėje erdvėje buvo prisimintas velionis Pijus Lagis, kuris atliko keletą svarbių taikdariškų misijų Šventojo Sosto tarnystėje. Ilgametis Vatikano diplomatas, Katalikiškojo mokymo kongregacijos prefektas emeritas ir Maltos ordino globėjas kardinolas P. Lagis mirė sausio 10 dieną, eidamas 87-uosius gyvenimo metus. Velionio artimiesiems pasiųstoje užuojautos telegramoje popiežius Benediktas XVI, išvardijęs jo „ilgos ir dosnios tarnystės“ Bažnyčiai nuopelnus, karštai meldė Viešpaties suteikti jam amžinąją ramybę, pažadėtą ištikimiems Evangelijos tarnams.


Beieškant išeities...

Edvardas Šiugžda

Valstybėje – bėda. Iš buvusios vadinamųjų socialdemokratų (Kirkilo, Brazausko) vyriausybių paveldėjusi milžiniškas skolas (nors pinigų kalėdinėms premijoms nepritrūko!), naujoji valdžia ėmėsi griežtų priemonių – didindama įvairius mokesčius ir įvesdama naujus, taip bando užkamšyti vadinamąsias biudžeto skolas ir išgelbėti valstybę nuo gresiančio bankroto. Ar toks pasirinktas kursas yra geriausias ir neišvengiamas – reikia diskutuoti. Juk mokesčiais kertama per pačius skurdžiausius – mažas algas gaunančius, nedideles pensijas užsidirbusius, skolose skendinčias bendroves. Aišku, galima „susiveržti diržus“ ir gyventi. Bet žmonės vėlgi dairosi į valdančiuosius – kodėl jie, numatydami tokį sunkmetį, pasikėlė savo atlyginimus trigubai, o susimažina labai nenoriai – atseit reikia Konstitucinio teismo „leidimo“. Užuot atlyginimus susimažinę perpus, susimažina tik 15 proc. Juk net ir 50 proc. sumažinę savo atlyginimus, Seimo ir Vyriausybės nariai gautų daugiau nei praėjusioje kadencijoje. Ir net dar apie 4 tūkst. litų „kanceliarinėms prekėms“ pasiliktų. Taigi tikrai neskurstų. Bet tas „diržų veržimas“ tik kitiems, o ne sau, arogantiškas požiūris į piliečius ir jų sunkumus ne visada leidžia tikėti permainų autorių geranoriškumu.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija