Atnaujintas 2009 m. sausio 30 d.
Nr. 9
(1701)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Ekumenizmas: dabarties ir ateities perspektyvos

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
ir Stačiatikių Bažnyčios
dvasinis vadovas Konstantinopolio
ekumeninis patriarchas Baltramiejus I
Vatikane 2008 metais
susitiko tris kartus

Ieškant sutarimo dėl Bažnyčios prigimties

Praėjusią savaitę viso pasaulio dėmesys buvo sutelktas maldoms už krikščionių vienybę. Popiežius Benediktas XVI įvairiose apeigose ir susitikimuose kalbėjo apie ekumeninių pastangų svarbą. Sausio 19 dieną, susitikęs su Suomijos ekumenine delegacija, sudaryta iš liuteronų ir katalikų, Šventasis Tėvas priminė, kad šiemetinės Maldų už Krikščionių vienybę tema „Kad jie taptų viena tavo rankoje“ (pagal pranašo Ezechielio mokymą) gerai atspindi išsivadavimo iš pasidalijimų poreikį prašant Dievo pagalbos.


Atšaukė Šv. Pijaus X draugijos ekskomuniką

Mindaugas BUIKA

Švento Pijaus X draugijos įkūrėjas
arkivyskupas Marcelis Lefebvras
nepritarė II Vatikano
Susirinkimo reformoms

Susitaikymo proceso rezultatai

Visų krikščionių vienybės siekiančiai Katalikų Bažnyčiai ir popiežiui Benediktui XVI yra svarbu ir susitaikymas savo tikinčiųjų bendruomenėje. Todėl visiškai suprantama, kad būtent per praėjusią Maldų už krikščionių vienybę savaitę buvo paskelbtas Vyskupų kongregacijos dekretas, kuriuo atšaukiama Vatikano II Susirinkimo reformas neigiamai vertinančios tradicionalistinės Šv. Pijaus X draugijos keturių vyskupų ekskomunika. Sausio 21 dieną Vyskupų kongregacijos prefekto kardinolo Džiovanio Batistos Re pasirašytame dekrete nurodoma, kad minėtų vyskupų prašymas, adresuotas Popiežiškosios  „Ecclesia Dei“ komisijos vadovui kardinolui Darijui Kastriljonui Ojosai, dėl ekskomunikos atšaukimo yra patenkintas.


Naujas Rusijos Stačiatikių Bažnyčios patriarchas

Naujasis Rusijos Stačiatikių
Bažnyčios patriarchas Kirilas

Rusijos Stačiatikių Bažnyčia antradienio vakare paskelbė naujuoju Bažnyčios vadovu išrinkusi metropolitą Kirilą. Jis surinko daugumą balsų – 508, antru liko kitas kandidatas – metropolitas Klemensas, gavęs 168 balsus. Trečiasis iš kandidatų į Maskvos ir visos Rusijos patriarchus – Minsko ir Slucko metropolitas Filaretas. 16-ajame Vietiniame Susirinkime, kuriame dalyvavo 702 asmenys, jis atsiėmė savo kandidatūrą. Vietiniame Susirinkime dalyvavo aukščiausi hierarchai, pasauliečių, parapijų ir vienuolynų dvasininkijos atstovai, kurie išrinko žmogų, pakeisiantį neseniai mirusį patriarchą Aleksijų II. Sekmadienį metropolitas Kirilas bus intronizuotas 16-uoju Maskvos ir visos Rusijos patriarchu.


Meldėsi už krikščionių vienybę

Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje
katalikų ir evangelikų liuteronų
ekumeninės pamaldose (iš dešinės):
klebonas kun. Sigitas Matusevičius,
evangelikų liuteronų kunigas
Virginijus Kelertas ir vikaras
kun. Vitalijus Golinas
Vido Venslovaičio nuotrauka

Sausio 19-23 dienomis kiekvieną vakarą, išskyrus ketvirtadienį, vyko ekumeninės pamaldos Biržų bažnyčiose. Šiemet ekumeninėse pamaldose buvo dvi naujovės: sutarta, kad vietoj visų dvasininkų pasveikinimo kalbų bus vienas pamokslas. Katalikų bažnyčioje pamokslavo sekmininkų dvasininkas, sekmininkų bažnyčioje – metodistų, metodistų bažnyčioje – evangelikų reformatų, o reformatų – katalikų dvasininkas. Katalikų, reformatų, metodistų, sekmininkų ir liuteronų dvasininkai dalyvavo liturgijoje, skaitė Šventojo Rašto ištraukas bei vadovavo maldoms. Pamaldose taip pat dalyvavo krikščionys iš septintos dienos adventistų Biržų bendruomenės. Antroji naujovė – pamaldų metu buvo renkamos tikslinės aukos Lietuvos Biblijos draugijai. Šiai idėjai pritarė visų Biržuose gyvuojančių konfesijų dvasininkai. Iš viso surinkti 1809 litai. Biržų krikščionys liudija, kad ne tik kartu meldžiasi, bet ir bedarbystei augant šiame krašte moka vieningai aukoti svarbiam tikslui ir Dievo garbei.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija