Atnaujintas 2009 m. balandžio 22 d.
Nr. 31
(1723)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

KT sprendimas –
smūgis į paširdžius

Du šimtadienius
palyginus

Abejotinas
optimizmas

Indijos vyskupai apie didžiausius pasaulyje rinkimus

Mindaugas BUIKA

Valdančiosios Indijos Nacionalinio
kongreso partijos rinkimų
plakatas Delio gatvėje

Kritikuoja stabmeldystę valdžiai ir pinigams

Šiuo metu vykstantys Indijos parlamento rinkimai, laikomi didžiausiu demokratiniu procesu žmonijos istorijoje, traukia viso pasaulio dėmesį. Vietinė Katalikų Bažnyčia, susirūpinusi dėl šalyje stiprėjančių hinduistinio fundamentalizmo ir komunistinio ateizmo apraiškų, paragino rinkėjus palaikyti tuos kandidatus, kurie gintų Indijos konstitucijoje įtvirtintus politinio, religinio ir kultūrinio pliuralizmo principus. Indijos vyskupų konferencijos rinkimams skirtame pareiškime, priminus valstybės šešiasdešimtmetį, pabrėžiama, kad demokratinė santvarka turi toliau remtis „individo primatu, kuris turi neatimamą teisę į orumą, teises ir laisves“, o „socialinis veikimas turi būti nukreiptas į bendrojo gėrio kūrimą“.


Nerėgėta krizė Moldovoje

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Moldovos prezidentas Vladimiras
Voroninas vertinamas kaip reformų
stabdys, gebantis tik manipuliuoti

Padėtis Moldovoje išlieka įtempta. Balandžio 6 dieną prasidėję masiniai protestai nerimsta. Moldovos Konstitucinis teismas priėmė sprendimą perskaičiuoti balandžio 5 dieną vykusių parlamento rinkimų rezultatus, kaip to reikalavo opozicinių partijų lyderiai. „Mes turime duomenų apie piktnaudžiavimus ir falsifikacijos kampaniją rinkimuose. „Rinkimuose „dalyvavo“ tūkstančiai mirusių sielų, be to, užfiksuota daugybė kitokių pažeidimų, buvo nemažai atvejų, kai stebėtojams neleista būti rinkimų apylinkių būstinėse“, – pareiškė Liberalų demokratų partijos lyderis Vladas Filatas. Balandžio 15 dieną opozicijos lyderiai nusprendė, kad opozicijos atstovai nedalyvaus balsų perskaičiavime, jie žada reikalauti naujų rinkimų. Vyriausioji rinkimų komisija balandžio 16 dieną paskelbė perskaičiuotus balsavimo rezultatus, jie faktiškai nesiskiria nuo prieš tai buvusių rezultatų. Komunistų partija parlamente turės 60 deputatų mandatų iš 101. Prezidentas V. Voroninas paskelbė, kad planuojama aktyvių masinių protestų dalyvių amnestija.Tačiau, jo žodžiais tariant, „nebus amnestuoti neramumuose dalyvavę recidyvistai“. Taip V. Voroninas vadina keliolika aktyvių visuomenės veikėjų, verslininkų ir žurnalistų, dalyvavusių protesto akcijų organizavime.


Partizanų suvažiavimas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Partizanai, ryšininkai ir jų rėmėjai
prie Kauno karininkų ramovės

Balandžio 18 dieną, šeštadienį, Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už žuvusius partizanus, ryšininkus ir rėmėjus. Koncelebracijai vadovavo kunigas Artūras Kazlauskas, dalyvavo monsinjoras Alfonsas Svarinskas, garbės kanauninkas Juozas Gražulis. Monsinjoras A. Svarinskas pamoksle partizanams linkėjo sveikatos, ilgų gyvenimo metų ir priminė, kad kova už laisvę ir teisingumą dar nebaigta, nes per du dešimtmečius Vilniaus Lukiškių aikštėje dar nepastatytas memorialas visų kartų kovotojams už laisvę ir nepriklausomybę. Šiemet švenčiame Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį, o daug istorinių statinių neužbaigti – tarp jų ir Lietuvos valdovų žemutinė pilis.


Laukiant naujosios socialinės enciklikos

Mindaugas BUIKA

Naujosios popiežiaus Benedikto XVI socialinės enciklikos, kurios skelbimas nuolat atidedamas, laukiama su dideliu susidomėjimu ir netgi tam tikra įtampa. Iš tikrųjų globalinės ekonominės ir finansinės krizės sąlygomis autoritetingas Bažnyčios mokymas yra labai svarbus, juolab kad dabartiniai socialiniai sunkumai turi daug moralinio nuosmukio bruožų, ką pripažįsta ir patys bankininkystės ekspertai.


Prisiminė kompozitorių

Rimantas KLEVEČKA

Julius Gaidelis

Balandžio pradžioje Kauno valstybinė filharmonija lietuvių muzikos mylėtojus pakvietė paminėti kompozitoriaus Juliaus Gaidelio 100-ąsias gimimo metines.     

J. Gaidelį, kaip ir didelę dalį XX amžiaus lietuvių menininkų, likimas nubloškė anapus Atlanto, todėl Lietuvos publika dar tik atranda muzikinį kompozitoriaus palikimą. Koncerte, skirtame paminėti muziko jubiliejų, daugelis Kauno miesto simfoninio orkestro ir Kauno valstybinio choro atliekamų J. Gaidelio kūrinių skambėjo pirmą kartą.


Keliai keleliai...

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Reformos Lietuvoje įgyja pagreitį. Tik ne visos... Neaišku, kokie bus galutiniai sprendimai dėl Lietuvos administracinio padalijimo. Apskričių viršininkų administracijas nuo 2010 metų rengiamasi naikinti, tačiau kai kurie teisininkai tvirtina, kad vienašališkas apskričių naikinimas būtų antikonstitucinis žingsnis.

Finansų ministro A. Šemetos idėjos dėl atlyginimų mažinimo pedagogams, policijos pareigūnams, medikams sutiko didelį pasipriešinimą valdančiosios koalicijos viduje. Tam nepritaria dauguma Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos narių, Liberalų sąjūdžio frakcija, dalis kitų valdančiai koalicijai priklausančių frakcijų narių. Beveik neabejojama, kad vasarą ar rudens pradžioje Lietuvai teks skolintis dideles pinigų sumas iš Tarptautinio Valiutos fondo (TVF). Net kur kas geresnėje padėtyje esančios šalys – Lenkija ir Čekija jau sudarė sutartis su TVF dėl stambių paskolų iš šio fondo.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija