2009 m. gegužės 15 d.
Nr. 38
(1730)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Prasminga išvyka

Išvykos dalyviai Kaune su katechetikos
centro atstovais. Pirmoje eilėje antras
iš dešinės – Telšių vyskupijos
katechetikos centro vadovas Lietuvos
katechetikos centro direktorius
mons. Rimantas Gudlinkis

Jau šeštus metus Telšių vyskupijos tikybos mokytojų metodinės tarybos paskutinis mokslo metų  posėdis vyksta vyskupijose. Kartu su dekanatų tikybos mokytojų metodinio būrelio vadovais išvažiuojamajame posėdyje kviečiami dalyvauti rajonų Švietimo centro ar Švietimo skyriaus atstovai, kuruojantys tikybą.

Šį pavasarį važiavome į Kauno arkivyskupiją. Stasio Šalkauskio kolegijos salėje mus pasitiko Kauno arkivyskupijos katechetikos centro vadovas  teol. dr. Artūras Lukaševičius. Kauno jėzuitų gimnazijos direktorius kun. Gintaras Vitkus, SJ, papasakojo apie katalikiškos mokyklos veiklą, organizacines problemas ir skatino ieškoti galimybių steigti katalikiškas mokyklas, darželius. Daug naudingos informacijos, geros patirties išgirdome iš ses. Evelinos, dirbančios parapijos katechete, ruošiančios vaikus Sutvirtinimo sakramentui. Ses. Justina pasidalijo patirtimi apie „Alfa“ kursus tėvams. „Jeigu nedirbama su tėvais, neverta dirbti ir su vaikais“, – įsitikinusi ji.


Piligrimystės keliai

Nuo neatmenamų laikų žmogų traukė neištirti toliai, ypatingos, sakralinės vietos. Jam reikėjo savo akimis išvysti ir siela pajusti pasaulio paslaptis, šventoves, išskirtinių žmonių įmintas gyvenimo pėdas. Vieni atrasdavo ramybę, kiti, apsilankę šiose vietose, įgydavo veržlumo. Dar kitiems tokios kelionės buvo padėkos ir atgailos aktas.

Iki šių dienų žmogus vis ieško! Ieško tikrumo, stabilumo, kartais ir užuovėjos... Jau dešimt metų tenka susitikti su įvairiais žmonėmis piligriminėse kelionėse. Ir tai – nepaaiškinamas fenomenas. Čia kiekvienas keliaujantis ieško nišos gerumui, paslaugumui, nesavanaudiškai meilei. Visa tai yra labai natūralu, nes jungtis – visų mūsų tikėjimas ir galutinis vieningas tikslas. To negalėčiau pasakyti apie turistines keliones, kur susirenka įvairių siekių, norų, pažiūrų žmonės. Beveik kiekvienam reikia individualios programos, nes visų skirtingi poreikiai. Vienas grožisi gamta, kitą domina ekonominiai pasiekimai, trečiam rūpi susipažinti su tautų tradicijomis ir kultūra. Yra ir tokių, kuriems reikia tik paviršutiniškų pramogų... Taigi, tarp turistinių ir piligriminių kelionių negalėčiau padėti lygybės ženklo.


Kartais reikia tiek nedaug...

Antrąją šv. Velykų dieną buvome pakviesti į Anykščių sporto ir laisvalaikio centrą ,,Keturi kalnai“, kuriame vyko renginys ,,Visuomet džiaukitės Viešpatyje“, skirtas šv. apaštalo Pauliaus 2000 metų ir Evangelijos žinios paminėjimui.

Gaila, kad į tokį nuostabų renginį susirinko tik saujelė anykštėnų. Nedalyvavę galėtų tik pavydėti tiems, kurie klausėsi skambių giesmių ir patys giedojo, klausėsi įdomių pranešimų apie jaunimo dalyvavimą kryžiaus žygiuose... Buvome mokomi dalytis  tikėjimo džiaugsmu skaitant Šventąjį Raštą, gerą įspūdį paliko filmas apie ,,Caritas“ organizaciją ir jos veiklą Lietuvoje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija