2009 m. rugsėjo 16 d.
Nr. 65
(1757)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Apie velnius
ir progresinius
mokesčius

Krizei įveikti –
visuomenės talka

Tikrosios
ir menamos 
neapykantos
Gatajevams priežastys

Žemaitijos
sakralinės vertybės

Benedikto XVI mokymo politinis vertinimas

Mindaugas BUIKA

Buvęs Didžiosios Britanijos
premjeras Tonis Bleiras
kalba Rimini susitikime

T. Bleiras prisimena atsivertimo kelią

 Liepos mėnesį Riminyje vykęs trisdešimtasis „Žmonių ir tautų bičiulystės susitikimas“ vėl patvirtino didžiausio pasaulyje kasmetinio katalikų sąskrydžio garsą. Į Italijos kurortinį miestą prie Adrijos jūros dalyvauti katalikų pasauliečių sąjūdžio „Comunione e Liberazione“ („Bendrystė ir Išvadavimas“) organizuotuose renginiuose  paskutinę rugpjūčio savaitę rinkosi per 800 tūkstančių žmonių. Šiemetinį susitikimą, kurio religinio, politinio bei kultūrinio pobūdžio debatų tema buvo „Pažinimas visuomet yra įvykis“, pasveikino popiežius Benediktas XVI, savo pranešimą atsiuntė Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė.


Šiluvoje visą savaitę vyko tradiciniai atlaidai

Šventojo Sosto atstovas Lietuvoje
apaštališkasis nuncijus
arkivyskupas Luidžis Bonacis
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotraukos

Visą savaitę, rugsėjo 8–15 dienomis, Šiluvoje vyko tradiciniai kasmetiniai atlaidai. Rugsėjo 13 dieną, sekmadienį, Šiluvoje visą aikštę ir jos prieigas užpildę Šiluvos piligrimai – paprasti įvairių Lietuvos kraštų tikintieji ir ypač garbingi svečiai, aukšti dvasininkai, kunigai, vienuoliai, valdžios žmonės, šeimos, jaunimas, kaip viena Dievo vaikų šeima, iškilmingai šventė Evangelijos žinios tūkstantmetei Lietuvai jubiliejų ir dėkojo Dievui už mūsų tautai prieš tūkstantmetį dovanotą Evangelijos šviesą ir krikščioniškojo tikėjimo malonę. Savo atvykimu į iškilmes, aukota Eucharistija ir žodžiu Šiluvos piligrimus, visą Lietuvos Katalikų Bažnyčią ir visą Tūkstantmečio jubiliejų švenčiančią lietuvių tautą pradžiugino, pasveikino ir sustiprino, perduodamas Šventojo Tėvo Benedikto XVI palaiminimą, Šventojo Sosto atstovas Lietuvoje apaštališkasis nuncijus arkivyskupas Luidžis Bonacis (Luigi Bonazzi).


Marcinkonyse susitiko „senieji“ ir „naujieji“ dzūkai

Rūta AVERKIENĖ

Kraštiečiai Kazys Saja
ir Jonas Grigas su audėja
Autorės nuotraukos

Marcinkonyse vyko šeštasis iš Varėnos krašto kilusių arba sodybas čia turinčių žymių šalies kultūros, meno, mokslo, verslo ir politikos žmonių susitikimas. Vasarą pušynuose išsibarsčiusiuose kaimeliuose ir vienkiemiuose vasaroja, o kai kur ir nuolat gyvena maždaug du šimtai dailininkų, rašytojų, keramikų, muzikų, politikų, mokslininkų. Į šį susitikimą susirinkę gerokai per šimtą kraštiečių su artimaisiais ir draugais ne tik bendravo, dainavo dzūkiškas dainas, šoko, bet ir surengė savo kūrybinių darbų parodas, piešė ir kalbėjo apie įgyvendintus ir būsimus bendrus projektus.  


Paroda gamtininko jubiliejui

Audronė BEREZAUSKIENĖ,

L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Sigutis Obelevičius su gamtininku
Broniumi Šablevičiumi

Mane suviliojusiems augalams aš liksiu ištikimas visada, man patinka stebėti gamtą, minti jos mįsles, rašyti apie gamtą ir aš tai stengiuosi daryti visą gyvenimą. O kaip gali nusibosti dirbti, jeigu nori gyventi?

(S. Obelevičius)

Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje rugpjūčio mėnesį veikė paroda „Iš nuostabių augalų pasaulio“, skirta Traupio botanikos sodo įkūrėjo, pedagogo, biologo, gamtininko, politiko, Anykščių rajono mero Sigučio Obelevičiaus 50-mečiui. Parodoje eksponuojami S. Obelevičiaus išleisti mokslo populiarinimo ir informaciniai leidiniai:  2000 m. – „Nuostabus augalų pasaulis“, „Uogos“ (žinynas),  2007 m. – „Sodelį sodinau“ (žinynas) bei informacinis leidinys „Traupio ekologinis pažintinis takas ir senoviniai prieskoniniai augalai“, straipsniai, skelbti spaudoje ir kituose leidiniuose. Be to, parodos lankytojai galės pamatyti jo šeimos nuotraukas iš asmeninio albumo.


Išaukštinusi juodąją keramiką

Bronius VERTELKA

Medžio drožėjas Arvydas Petrulis
įteikė Teresei Jankauskaitei kelis
dešimtmečius saugotą skelbimą apie
jos ir jos tėvo kūrybos parodą

Liepos 29-osios pavakare Panevėžio dailės galerijoje buvo pristatyta Dzūkijoje gyvenančios dailininkės Teresės Jankauskaitės juodosios keramikos, tapybos ir fotografijos paroda „Miško dvasiukai“.

1973 metais baigusi Vilniaus dailės institutą V. Jankauskaitė savo gyvenimą susiejo su Dzūkija, čia susipažino su vietos liaudies meistrais Miku Miliausku ir Stasiu Mašalu, kurie sudomino ją pačiu seniausiu molio degimo būdu pasaulyje – juodąja keramika. Ši keramika, degdama lauko krosnyje, įgauna nenuspėjamus atspalvius. T. Jankauskaitė moka išgauti ypatingą blizgesį ir ornamentus. Jos parodos buvo surengtos ne vienoje užsienio šalyje, bet didžiausio pripažinimo menininkė susilaukė gimtojoje Lietuvoje. Tikriausiai  pati įdomiausia jos paroda buvo Dzūkijoje, surengta ant plaukiojančių salų Bedugnio ežere. O skambanti suknelė, keramikės nulipdyta iš molio žvynų, įrašyta į Lietuvos rekordų knygą.  


Miesto šventė

Bronius VERTELKA

Nominacijų „Už kūrybos brandą“,
„Metų dailininkas“, „Už meilę menui
ir miestui“ laureatai (iš kairės):
Remigijus Kriukas, Andrius
Kviliūnas ir Ramūnas Grikevičius

Rugsėjo 4–6 dienomis, minint Panevėžio gimtadienį, mieste vyko gausybė renginių.

Amatininkų, ūkininkų ir tautodailininkų mugė išsidėstė aplink senąją Nevėžio upės vagą. Čia galėjai pamatyti Lietuvoje pagamintų sūrių, ragaišių, briedienos ir arklienos dešrų, rūkytos žuvies.

Dailės galerijoje atidaryta Lietuvos dailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus ir dailės galerijos organizuota tradicinė paroda „Panevėžio dailės dienos 2009“. Parodoje, eksponuojamoje Dailės galerijoje ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, iki spalio 4 dienos galima pamatyti 38 menininkų, kuriančių Panevėžio mieste bei šiame krašte, kūrybą. Lankytojams pristatoma 110 tapybos, skulptūros, keramikos, tekstilės, grafikos, fotografijos, meninio stiklo ir vaizdo kūrinių. Parodos atidarymo iškilmėse kalbėjo miesto vicemerė Zita Kukuraitienė, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Janina Gaidžiūnaitė, G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė, Dailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas Tomas Rudokas, Dailės galerijos „XX“ parodų kuratorė Jurga Speičienė. Paskelbti nominacijų „Už kūrybos brandą“, „Metų dailininkas“, „Už meilę menui ir miestui“ laureatai. Jų vardus pelnė panevėžiečiai – meninio stiklo dailininkas Remigijus Kriukas, videomenininkas Andrius Kviliūnas ir tapytojas Ramūnas Grikevičius.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija