2009 m. lapkričio 13 d.
Nr. 80
(1772)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Padėkite atsakyti

Praėjusią savaitę Seime įvyko spaudos konferencija, kurioje dalyvavo teisininkas Kęstutis Milkeraitis, Liustracijos komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas ir s. Nijolė Sadūnaitė. Ji žurnalistams išplatino pareiškimą, kurį spausdiname žemiau. 

Daug kartų teko susidurti su sovietiniais teismais ir „teisine sistema“, o dabar jau mus, buvusius politinius kalinius, susiranda ir lietuviškieji teisėtvarkininkai. Tad jei kas nesate susipažinę su mūsų, dar okupantų „auklėtų“ asmenų kreipimusi į visuomenę ir prezidentę, siūlau jį jūsų dėmesiui.

Kai mes dėl teismų kreipėmės į prezidentą Valdą Adamkų, jis vis bėdojo, kad nieko negali… Prezidentė Dalia Grybauskaitė nepriskiria savęs prie neįgaliųjų ir neatsisako tiesioginių kontaktų su žmonėmis, todėl mes norime paprašyti ją pateikti daugiau informacijos apie kandidatą į Aukščiausio Teismo pirmininkus, nes tai viena svarbiausių pareigybių valstybėje. Norime išgirsti ir kokioje šeimoje jis augo, kuo domėjosi brendimo amžiuje, kokie jo pomėgiai jaunystėje ir dabar, ar nebendradarbiavo su okupantų struktūromis ir ką veikė valstybės atkūrimo metu. Be to, svarbu žinoti, kokias bylas nagrinėjo, ar tarp jų buvo bylų dėl „prichvatizacijos“ ir okupantų nusavinto žmonių turto negrąžinimo ir pan. Juk visiems geriau, kai sužinai apie kandidatą iš solidaus šaltinio, o ne iš kokio nors „Kakadu“.

Dabar dėl vadinamųjų „vidinių tyrimų“ pedofilijos byloje, kuriuos atlieka generalinis prokuroras A. Valantinas. Nuobaudą jis paskyrė savo artimam kolegai prokurorui Zenonui Burokui. Buvusių politinių kalinių registre šis teisėsaugos pareigūnas yra žinomas kaip asmuo, kuris su dabartiniu Aukščiausio Teismo teisėju Aiduku buvusių aukštų sovietinių milicijos pareigūnų pageidavimu išvarė iš savo namelio Rūdininkų miške pilietį Antaną Dzevočką. Ar tai padarė dėl to, kad Antanas Dzevočka neslepia, kad veikė 1941 metų sukilėlių prieš okupantus gretose?

Kilus skandalui daug kartų televizorių ekranuose matėme Kauno apygardos teismo pirmininko pavaduotoją Algimantą Smolską. Gal pamenate, kaip Aukščiausiojo Teismo baudžiamųjų bylų kolegija grąžino Algirdui Petrusevičiui iškeltą bylą nagrinėti iš naujo? Dėl to, kad ją Kaune paskyrė nagrinėti teisėjui, kuris prezidento V. Adamkaus jau buvo išleistas į pensiją. Ar tokie Kauno apygardos teismo vadovų, tarp jų ir A. Smolsko veiksmai, buvo tik tam, kad padidintų sovietinio kankinio kančias ar kad tas atsakomybėn nebetrauktinas teisėjas turėtų galimybę pavilkinti ir rezonansinę kontrabandos bylą iš Šiaurės Lietuvos? Ar kas nagrinėjo šių aukščiausių Kauno „bylų skirstytojų“ veiksmus korupcijos tyrimo aspektu? Buvęs Lietuvos prezidentas tokių problemų tyrimo iniciatyvos nesiimdavo.

„Kliugerio“ slapyvardžiu žinomas asmuo penktus metus po teismus tampo 1991 m. sausio 13-ąją žuvusių asmenų giminaičius, politinius kalinius, nusipelniusius Lietuvai žmones vien dėl to, kad mes pacitavome du dokumentus iš 1995 metų išleisto KGB dokumentų rinkinio „Iš naujosios Lietuvos istorijos“. Ši knyga yra bibliotekose, niekas niekada jos teiginių neginčijo, o ką dabar daro Lietuvos teismai? O gal čia visai ne „Kliugeris“, nes procesuose jo nė karto nematėme? Gal čia advokatų kontora „Spes“, į teismus siuntinėjanti jauną, nepatyrusį kolegą, kartu su teismais ėmėsi represinių veiksmų prieš kažkam neparankius sovietinės sistemos smerkėjus ir kritikus?..

Padėkite atsakyti į šiuos klausimus.

P. S. Kviečiu lapkričio 18 dieną 13 val. apsilankyti Vilniaus miesto 3-ame apylinkės teisme (Laisvės pr. 79, 508 salė). Nušalintoji Jelena Šiškina vėl teisėjaus…

S. Nijolė SADŪNAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija