2009 m. lapkričio 13 d.
Nr. 80
(1772)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Sugrįžo į gimtąją žemę

Bronius VERTELKA

Meškalaukio kapinėse (iš kairės):
Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas,
Joniškėlio klebonas kun. Saulius
Černiauskas ir Jono Čingo artimieji

Atsisveikinimo žodį taria J. Čingos
sūnėnas Julijonas Gervė, šalia –
akademikas Zigmas Zinkevičius

Jonas Činga (1914-2009)

Lapkričio 7-ąją Pasvalio rajono Meškalaukio kaimo kapinėse buvo palaidotas JAV miręs Jonas Činga. Žymaus išeivijos lietuvių veikėjo gyvenimo siūlas nutrūko peržengus 94 metų slenkstį.

Iš Amerikos į Lietuvą parskraidinti J. Čingos palaikai buvo pašarvoti Panevėžyje. Joniškėlio Švč. Trejybės bažnyčioje už velionį šv. Mišias aukojo vyskupas Jonas Kauneckas, dalyvavo kunigai Kostas Balsys, Algirdas Dauknys ir Saulius Černiauskas, mirusiojo artimieji ir giminės, nemažas ateitininkų būrys, vienuolės, Joniškėlio parapijos žmonės. Pamoksle vyskupas pažymėjo, kad Jonas Činga gyveno viltimi, kad mūsų tauta išsivaduos iš sovietinio jungo. Pamokslininkas paminėjo geruosius velionio darbus, priminė, kad jis visada rėmė Lietuvos jaunimo organizacijas. Be to, išaugino dvi dukras, sulaukė nemažo būrelio vaikaičių ir provaikaičių.

Trumpai ir šiltai J. Čingą prisiminė s. Nijolė Sadūnaitė, sūnėnas Julijonas Gervė.

Pastarasis prisiminė, kad Nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje dėdė viešėjo net tris kartus, o 2000-aisiais pareiškė norą amžino poilsio atgulti į tą žemę, ant kurios gimė.

Akademikas Zigmas Zinkevičius teigė, jog velioniui ypač rūpėjo Vilniaus kraštas, jo lietuviškumas. Žodį tarė Aldonos ir Jono Čingų labdaros fondo atstovas ir J. Čingos vaikaitė.

J. Čingos palaidotas Meškalaukio kaimo kapinėse, savo gimtinėje, į kurią jis sugrįžo po 65 metų emigracijos. Vyskupas pašventino Čingų šeimos antkapinį paminklą, susirinkusieji sugiedojo Tautinę giesmę.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija