2009 m. lapkričio 13 d.
Nr. 80
(1772)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Šiaulių vyskupijoje

Radviliškio dekanate

Buvęs klebonas, statęs gyvąją Bažnyčią

SIDABRAVAS. Spalio 10 dieną miestelyje buvo minimos kun. Pranciškaus Masilionio 29-osios mirties metinės. Sidabrave kun. P. Masilionis klebonavo nuo 1977 metų, čia, bažnyčios šventoriuje, jis ir palaidotas.

Sidabrave uolaus kunigo darbo vaisiai vis dar matomi. Kun. Pranciškus ne tik nuoširdžiai darbavosi savo parapijose. Jis periodinėje katalikų spaudoje skelbė religinės tematikos straipsnius, vedė rekolekcijas įvairiose parapijose, katekizavo vaikus ir jaunimą. Tarybinės okupacijos metais slapta vedė rekolekcijas kunigams, klierikams, vienuolėms, 1947 metais įkūrė Eucharistinio Jėzaus seserų kongregaciją. Buvo pogrindinio kunigų Eucharistinio sąjūdžio iniciatorius; subūrė kunigų grupę, kuri vėliau aktyviai gynė tikinčiųjų teises.

Minėjimas Sidabravo bažnyčioje prasidėjo rožinio malda, kurią vedė kun. Mindaugas Pukštys ir Šiluvos seminaristai. Šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, kun. Kazimieras Ambrasas SJ, kun. Marius Dyglys bei kun. Mindaugas Pukštys. Giedojo Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčios choras. Vyskupas pamoksle kalbėjo, kad tėvas Pranciškus Masilionis pirmiausia Bažnyčią statė savy ir pradėjo nuo 1927 metų, kai buvo įšventintas kunigu. Sovietiniais laikais, anot vyskupo, t. Masilionis bažnyčią statė burdamas nelegaliai veikusius Eucharistijos bičiulius, kurie tarnavo bažnyčiose, dalyvavo procesijose, organizavo piligriminius žygius. „Pasiryžkime ir mes savo darbais statyti Dievo šventovę“, kvietė vyskupas Jonas Kauneckas.

Po šv. Mišių susirinkta Sidabravo mokykloje, kurioje vyko konferencija „Nėra meilės be gailestingumo“. Savo veikla, piligriminiais žygiais, šventėmis pasidžiaugė mokiniai. Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijos sesuo doc. Danė Šlapkauskaitė, rodydama piešinių albumą su įslaptintomis datomis, pasakojo apie t. Masilionio įsteigtos kongregacijos svarbiausius įvykius. Naujoji kongregacijos generalinė vyresnioji Liuda teigė, jog kongregacija džiaugiasi ne tik senosiomis, bet ir dabarties datomis, pasiekimais, veikla. Kongregacijos naujokė Sigma konferencijos metu grojo saksofonu. Vanda Ručinskienė pasakojo apie t. Masilionio darbą su vaikais 1943–1950 metais Šiaulių šv. Ignaco bažnyčioje. Apie 1969 metais susibūrusius Eucharistijos bičiulius kalbėjo jiems vadovavusi sesuo Gema Stanelytė. Žodį tarė Sidabravo mokyklos direktorius Zenonas Gedvilas ir tikybos bei muzikos mokytojas, vargonininkas Eugenijus Janulevičius.

Inesė Ratnikaitė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija