2009 m. lapkričio 13 d.
Nr. 80
(1772)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Popiežiaus vizitas į pirmtako gimtinę

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI apžiūri
ekspoziciją savo pirmtako
Pauliaus VI gimtajame name
Končesijo miestelyje prie Brešės

Nepaisant stipraus lietaus
tūkstančiai Brešės gyventojų
sutiko Šventąjį Tėvą

Popiežius vadovauja Eucharistijos
aukai Pauliaus VI aikštėje

Brešės katedra, prie kurios
Benediktas XVI aukojo šv. Mišias

Šventasis Tėvas prie krikštyklos
Šv. Antano parapijinėje bažnyčioje,
kurioje buvo pakrikštytas jo pirmtakas

„Neturtingos ir laisvos“ Bažnyčios vizija

Aplankydamas savo pirmtako Pauliaus VI (1897–1978) gimtinę Benediktas XVI iškėlė jo mokymo apie Bažnyčios santykį su pasauliu bei kunigystę esmę. Brešės vyskupijoje Popiežius lankėsi lapkričio 8 dieną, kartu prisimenant neseniai minėtas Vatikano II Susirinkimui vadovavusio Dievo tarno Džovanio Batistos Montino (Pauliaus VI) 30-ąsias mirties metines. Taip pat buvo atkreiptas dėmesys, kad būtent popiežius Paulius VI dabartinį Šventąjį Tėvą (Jozefą Ratcingerį) 1977 metais paskyrė Miuncheno (Vokietija) arkivyskupu ir pakėlė kardinolu.

Į Brešės centrą prie katedros atvykusį popiežių Benediktą XVI pasveikino vietos vyskupas Lučanas Monaris, miesto vadovai ir Italijos vyriausybės atstovai.

Po trumpo privataus apsilankymo katedros viduje, priešais šventovę esančioje aikštėje, pavadintoje Pauliaus VI vardu, vyko Šventojo Tėvo vadovaujamos šventadienio pamaldos. Nepaisant stipraus lietaus, aikštė susirinko apie 15 tūkstančių maldininkų. Šv. Mišių homilijos pradžioje popiežius Benediktas XVI išreiškė savo džiaugsmą, kad gali celebruoti Eucharistiją Brešės diecezijos širdyje, kur gimė ir brendo Dievo tarnas Dž. Montinis, visą gyvenimą paskyręs Bažnyčiai. Komentuodamas sekmadienio liturgijos skaitinius, kur kalbama apie neturtingos našlės nuoširdžią ir dosnią auką, Šventasis Tėvas sakė, kad tai – neturtingos ir laisvos Bažnyčios simbolis. „Bažnyčia yra apčiuopiamas dvasinis organizmas, kuris pratęsia Dievo Sūnaus aukojimąsi laike ir erdvėje, – aiškino Benediktas XVI. – Bažnyčia, kuri vis iš naujo atgimsta iš Eucharistijos, iš atsiduodančio Jėzaus, yra šios dovanos tęsinys, šios gausybės, kuri randa išraišką neturte; visumos, kuri siūlosi fragmentuose“.

Nurodydamas į savo pirmtako dvasinį testamentą „Mintys apie mirtį“ („Pensiero alla Morte“), Šventasis Tėvas pabrėžė, jog kaip tik taip jis įsivaizdavo bažnytinės bendruomenės bendravimą šiuolaikiniame pasaulyje. Šis ryšys buvo ir lieka esmine išganymo plano dalimi, ir tai puikiai suprato popiežius Paulius VI. Taip pat ir dabartinės sekuliarizacijos ir globalizacijos akivaizdoje, kai reikia radikaliai priešintis Dievo užmiršimui ir kovoti su stiprėjančiu nekrikščioniškų religijų (pvz., islamo) iššūkiu, pasinaudojant vertingomis Pauliaus VI mintimis apie Bažnyčios uždavinių esmę.

Popiežius Benediktas XVI homilijoje paminėjo savo pirmtako pirmąją encikliką „Ecclesiam Suam“, publikuotą 1964 metais, tai yra Vatikano II Susirinkimo eigoje. Joje Dievo tarnas pabrėžė Bažnyčiai tris svarbias – sąmoningumo, atsinaujinimo ir dialogo – užduotis. „Pirma – poreikis giliai suvokti save, savo ištakas, prigimtį, misiją ir galutinę paskirtį; antra, reikia nuolat atsinaujinti ir apsivalyti, žvelgiant į Kristaus pavyzdį; bet galiausia problema – santykis su šiuolaikiniu pasauliu“. Labai svarbūs Pauliaus VI teiginys, kad Bažnyčios slėpinys yra ne vien paprastas teologinio pažinimo objektas, bet tai, ką mes patys turime artimai išgyventi bei liudyti. Tam reikalingas dvasingumas, ištikimybė Kristaus mokymui, kas turi atsispindėti ne tik religinėje, bet ir socialinėje veikloje, kontaktuojant su sekuliarizuotu pasauliu.

Kunigystė ir pamaldumas Dievo Motinai

Kunigų metais svarbu prisiminti ir vertingą Pauliaus VI mokymą apie kunigystę, ypač jo 1967 metų encikliką „Sacerdotalis caelibatus“. Šiame dokumente, skirtame kunigų celibato aiškinimui, buvo labai aiškiai pasakyta, kad „atsidavimas skaistumui sakralinėje tarnystėje išreiškia Kristaus skaisčią meilę Bažnyčiai ir kartu skaistų bei antgamtinį šios santuokos vaisingumą“. Jis taip pat priminė savo kalbą, pasakytą 1968 metais vienoje kunigų seminarijoje, kurioje aiškino reikalavimą imtis dar radikalesnių reformų posusirinkiminėje Bažnyčioje, gal net iki celibato atšaukimo. „Bet Popiežius netiki, kad jis turėtų sekti kita linija, kuri būtų priešinga Jėzaus Kristaus valiai“, tai yra valios To, kuriam Bažnyčia yra brangesnė už visa kita.

Viešpats nuramins visas nepagrįstų reikalavimų audras, bet laukti reikia ne abejingai ir inertiškai, o budriai ir maldingai susitelkus. „Tokia yra sąlyga, kurią Jėzus mums paskyrė, kad mes ištikimai veiktume. Taigi, net Popiežiui reikia maldos pagalbos“, – citavo savo pirmtaką Benediktas XVI. Baigdamas homiliją, jis kreipėsi į pasauliečius tikinčiuosius, sakydamas, kad Pauliaus VI mokyme ir jie gali rasti „vertingos informacijos, kaip atsiliepti į šiandienos iššūkius, ypač ekonominės krizės, imigracijos ir jaunimo auklėjimo problemas“.

Po šv. Mišių prieš vidurdienio „Viešpaties Angelo“ maldą Šventasis Tėvas priminė savo pirmtako gilią pagarbą Dievo Motinai, kuriai paskyrė savo kunigystę. Uždarydamas Vatikano II Susirinkimo trečiąją sesiją 1964 metų lapkričio 21 dieną popiežius Paulius VI nurodė, kad priimtoje dogminėje konstitucijoje „Liumen Gentium“ visas skyrius dedikuotas Švč. Mergelei Marijai. Marijinis mokymas buvo išdėstytas labai jautriai, siekiant, kad „pamaldumas Marijai... taptų esmine priemone sielų orientavimui į Kristų, taip suvienijant jas su dangiškuoju Tėvu, ištikimoje meilėje Šventajai Dvasiai.

Vizito metu popiežius Benediktas XVI  aplankė netoli Brešės esantį Cočesijo miestelį, kuriame 1897 metų rugsėjo 27 dieną gimė Paulius VI. Pabuvojęs savo pirmtako gimtuosiuose namuose, kuriuose dabar įrengtas muziejus, Šventasis Tėvas pašventino greta įsikūrusio Pauliaus VI instituto patalpas. Čia įvyko ir kasmetinės Pauliaus VI premijos įteikimo ceremonija. Šiemet ja buvo apdovanotas prancūzas leidėjas Bernaras Munjė už daugiatomę Paryžiuje publikuojamų teologijos leidinių seriją, pavadintą „Sourees Chretiennes“ („Krikščioniškieji šaltiniai“). Baigdamas vizitą popiežius Benediktas XVI apsilankė Končesijo šv. Antano parapijos bažnyčioje, kurioje Paulius VI buvo pakrikštytas.

(Apie vizito į Brešę detales bus rašoma kito penktadienio „XXI amžiaus“ numeryje).

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija