2009 m. lapkričio 13 d.
Nr. 80
(1772)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Tiesos ir melo tvirtovės

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kritiškai įvertino Vyriausybės planus didinti ,,Sodros” įmokas, naikinti transporto lengvatas nęįgaliesiems. Be to, ji pareiškė, kad jei pensijos bus mažinamos, turi būti numatytas jų grąžinimo (vėlesnio kompensavimo) mechanizmas ir konkretūs grąžinimo terminai. Atsižvelgiant į tai, Seimo Socialinių reikalų komitete svarstyta ir apie galimybes išvengti pensijų mažinimo. Siūloma 5 proc. mažinti teisėjų algas, pelno mokesčius mažinti ne iki 15 proc., o iki 17 proc. Tačiau dalis koalicijai priklausančių Seimo narių šias idėjas vertina skeptiškai ir teigia jų nepalaikysiantys.

Byra korupcinės Panevėžio valdžios piramidė. Lapkričio 10 dieną STT pareigūnai atliko kratas miesto vicemero Kastyčio Vainausko kabinete ir jo namuose. K. Vainauskui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo. Jis yra susijęs su neteisėta veikla, išduodant leidimus statyboms ir sudarius išskirtines sąlygas kai kurioms bendrovėms laimėti savivaldybės rengiamus viešųjų pirkimų konkursus. Apklaustas ir Miesto ūkio skyriaus vedėjas A. Karalevičius bei dar keli savivaldybės pareigūnai. Įtarimai gali būti pareikšti ne tik vicemerui, bet ir su juo susijusiems korumpuotiems valdininkams. Prieš keletą savaičių STT sulaikė savivaldybės Statybos priežiūros skyriaus vedėją Mykolą Buzį, kuris išduodavo neteisėtus leidimus statyboms ir aktyviai prisidėjo prie fiktyvių viešųjų pirkimų konkurso organizavimo. K. Vainausko, dažnai vadinamo šešėliniu meru, areštas gerokai pribloškė valdančiąją koaliciją. Tuo tarpu opozicinės Panevėžio tarybos frakcijos paskelbė viešą paklausimą merui P. Vadopolui ir pareikalavo surengti neeilinį miesto tarybos posėdį, kuriame būtų svarstomi įtakingų miesto valdininkų korupcijos atvejai. Dar 2008 metų birželio mėnesį grupė korumpuotų politikų, palaikomų kriminalinių klanų lyderių, surengė perversmą miesto taryboje ir paėmė valdžią į savo rankas. Faktiniu miesto vadovu tapo kriminalinių klanų statytinis K. Vainauskas. Mafijos įsigalėjimo Panevėžyje ištakos siekia 1992-1994 metus, kai mafijos grupuotės ir su jomis susiję pareigūnai įgijo mieste didžiulę įtaką. 1996-1997 metais iš dalies pavyko sutraukyti Panevėžį apraizgiusį mafijos voratinklį. Buvo atleisti kai kurie korumpuoti tesėsaugos pareigūnai ir valdininkai. Nuo 1997 metų pavasario Panevėžiui pradėję vadovauti naujieji vadovai – V. Matuzas ir P. Luomanas – gerokai pakeitė padėtį mieste. Tai nepatiko įvairaus plauko nuvorišams ir korumpuotiems valdininkams. Pastebėta, kad Lietuvos savivaldos problemos yra susijusios tiek su paplitusia korupcija savivaldos institucijų darbe, tiek su kitomis ryškiomis problemomis, ypač mažomis savivaldos institucijų galiomis. Visas esmines valdymo funkcijas ir finansų skirstymą mūsų šalyje kontroliuoja centrinės valdžios institucijos. Tai gerokai stabdo ir kai kurių Lietuvos regionų plėtrą.

Seimo Teisės ir teisėvarkos komitetas lapkričio 11 dieną paskelbė išvadas dėl rezonansinės pedofilijos bylos. Konstatuojama, kad pedofilijos bylos tyrimas buvo vilkinamas, o tyrime dalyvavusių pareigūnų darbe stigo kompetencijos. Tik po spalio 5 dieną Kaune įvykusių – J. Furmanavičiaus ir V. Naruševičienės – nužudymų ši ilgai vilkinama pedofilijos byla buvo pradėta tirti. Tačiau šiuo metu pedofilų klika pereina į puolimą. Į darbą grįžusi D. Kedžio sesuo, Kauno Apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė, aktyviai dalyvavusi pedofilų demaskavime, pastebėjo kai kurių kolegų priešiškumą. Keli teisėjai net atsisakė kartu su ja svarstyti bylas. Aiškėja tikroji padėtis – korumpuoti teisėjai nėra suinteresuoti skaidriu darbu ir yra linkę dangstyti prasikaltusius savo kolegas bei politikus. N. Venckienė įsitikusi, kad jei ne ji su vyru, dukterėčios tvirkinimo byla jau seniai būtų numarinta. Teisėjų tarybos pirmininkė A. Garnelienė pareiškė, kad neva kišdamasi į prokuratūros darbą, N. Venckienė pažeidė ir Teismų įstatymą, ir Teisėjų garbės kodeksą. Todėl N. Venckienės elgesį ketinama svarstyti Teisėjų taryboje. Teisėjos vyrą advokatą A. Venckų irgi pradėjo pulti kai kurie kolegos, nepatenkinti, kad jis gynė D. Kedžio interesus ir siekė demaskuoti pedofilus. Tokie bandymai viską sujaukti, teigiant, kad juoda yra balta, stebina. Juk jei pedofilai būtų laiku suimti ir griežtai įvertinti, jokių spalio 5 dienos žudynių nebūtų buvę. Užsienio valstybių pavyzdžiai rodo, kad pedofilų tinklus sudaro aukšto rango politikai, teisėjai ir verslo magnatai, palaikantys vieni kitus. Vienam iš jų tarpo įkliuvus, kiti organizuoja agresyvias gynimo kampanijas. Panašu, kad ir Lietuvos atveju vyksta analogiški procesai – įtakingi įkliuvusių pedofilų bendrininkai siekia pakeisti bylos eigą, o prie pedofilų atskleidimo prisidėjusius asmenis apjuodinti. Seimo nariai Gintaras Songaila, Saulius Stoma ir Kazimieras Uoka inicijuoja diskusijas tema: „Ar įveiksime pedofiliją? D. Kedžio dukrelės prievartavimo byla“. Ketinama steigti net judėjimą: „Man ne vis vien – kovosiu su pedofilais“.

Žvelgiat į bandymus vykdyti įvairias teisines reformas, galima pastebėti, kad visos šios iniciatyvos sunkiai skinasi kelią. Seimo narys R. Kupčinskas inicijavo parašų rinkimo akcijas, kuriose daug žmonių pritarė idėjai įkurti Prisiekusiųjų teismą ir Liaudies tarėjų instituciją. R. Kupčinskas parengė ir tam reikalingus įstatymų projektus. Tačiau šios reformos vis dar vilkinamos. Ir VSD problemų sprendimo raktai vis dar nesurasti. Deja, galime konstatuoti, kad nepaisant nedidelių permainų, iš esmės VSD veikla lieka panaši kaip ir prieš metus, ar dar seniau. Prieš pusantrų metų, 2008 metų vasaros pradžioje, Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys sakė: „Vis dar išlieka mįslė, kodėl VSD vadovai, paties valstybės prezidento skirti pareigūnai, kaip rodo parlamentinio tyrimo medžiaga, naudodamiesi rusiškų dujų perpardavinėtojo parama, organizavo žuvusio pulkininko Vytauto Pociūno šmeižtą? Kodėl prie šmeižto prisidėjo dalis Lietuvos žiniasklaidos? Kodėl VSD jau tiek laiko nevykdo Seimo nutarimo ir  nepateikia parlamentarams analitinių pažymų apie valdžios ir žiniasklaidos korupciją? Demokratinėje valstybėje taip negali būti. Tai savotiškas testas, leidžiantis įvertinti mūsų demokratijos būklę“. Bet ir dabar VSD veikia tarsi autonominis darinys, tarsi valstybė valstybėje. Pasinaudoję tokia situacija, garsiose saugumo pažymose minimi „Dujotekanos“ bosai ir su jais susiję klanai plečia savo veiklą.

Tiek Lietuvos politinėje erdvėje, tiek visoje Europoje regima ryški takoskyra tarp melo ir tiesos politikos. Nors klastos ir melo strategija besivadovaujantys politiniai lyderiai bando maskuotis, tiesa vis vien atsiskleidžia. Lietuvoje įtakingus korumpuotus politikus ir oligarchus globojantis kriminalinis Kremliaus režimas yra aktyviai palaikomas Italijos premjero S. Berluskonio, Vokietijos vadovų, jį remia ir kai kurie įtakingi Prancūzijos, Kipro ir kitų šalių politikai. Tad žvelgdami į Lietuvos vidaus problemas neturime pamiršti, kad šių problemų sukėlėjai – milijardines biudžeto lėšas išgrobstę, korupcinę sistemą sukūrę korumpuoti klanai turi savo rėmėjų visoje Europoje. Juos remia visą žemyną apraizgęs galingas korupcinis kriminalinis tinklas. Vertybės jų aiškios – turto ir valdžios siekimas, nesibodint jokių priemonių. Šią situaciją taikliai apibūdina europarlamentaras prof.Vytautas Landsbergis: „Politika, besivadovaujanti vien ekonomine nauda ir dujų vamzdžio klausimus iškelianti aukščiau už moralines vertybes, yra ne tik amorali, bet ir išdavikiška“. Pasitaiko įvairių teorinių samprotavimų apie mūsų šalies demokratijos raidą. Demokratijos būklę apibrėžia kelios kertinės sąlygos – lygybė prieš įstatymus, lygios galimybės užimti tam tikras pareigas, žodžio laisvė. Bet ar galime teigti, kad šios sąlygos Lietuvoje tikrai egzistuoja? Tiesos ir melo tvirtovės stovi greta viena kitos. Nuo pat nepriklausomybės pradžios matėme daugybe išpuolių prieš patriotiškus ir ryžtingus politikus, žurnalistus, teisėsaugos pareigūnus – prieš žurnalistą S. Stomą, buvusį disidentą politiką A. Petrusevičių, jau nužudytus V. Lingį, V. Pociūną, J. Paliaką, politikus V. Landsbergį, A. Stancikienę, N. Puteikį ir kitus jų bendražygius. Egzistuojantis neliečiamųjų sluoksnis – „Luokės“, „Draugystės“, „Alitos“ ir kitų aferų organizatoriai – vis dar išvengia atsakomybės. Klastos ir melo tvirtovės žlugs tik tada, kai įtaką praras tokių didžiųjų aferų architektai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija