2010 m. sausio 8 d.
Nr. 2
(1787)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai

Naujametinis Taizė jaunimo susitikimas Poznanėje

Su gyventi priėmusia šeima

Taizė bendruomenės vyresnysis brolis Aloyzas pranešė, jog po metų Taizė jaunimas į naujametinį susitikimą rinksis Roterdamo mieste, Olandijoje. Ši žinia plojimais buvo sutikta baigiantis Taizė organizuotam naujametiniam susitikimui Lenkijos mieste Poznanėje, kuriame dalyvavo per 30 tūkst. dalyvių iš visos Europos bei kitų žemynų atstovai. Iš Lietuvos taip pat dalyvavo apie pusė tūkstančio dalyvių. Nemaža jų dalis kitais metais pasiryš Naujuosius sutikti prieštaringai vertinamoje Olandijoje ir ten tęsti pasitikėjimo piligrimystę. Rugsėjo mėnesį taip pat vyks regioninis jaunimo Taizė susitikimas Norvegijoje.


Piligrimystė – tapatumo raiškos kelionė

Piligrimų eisena į Kryžių kalną

Prieš Šv. Kalėdas Vilniaus Šv. Kryžiaus Atradimo (Kalvarijų) parapijos namuose Lietuvos piligrimų bendrija pristatė 2009 metų pabaigoje išleistą socialinių mokslų daktaro Dariaus Liutiko monografiją „Piligrimystė. Vertybių ir tapatumo išraiškos kelionėse“.

Tai pirmoji mokslinė monografija, tirianti piligrimines keliones, jų sampratą, piligrimystės ir turizmo ryšį. Pasak knygos autoriaus dr. Dariaus Liutiko, piligrimystė, arba vertybinė kelionė, – tapatumą ir vertybes išreiškianti geografinėje erdvėje atliekama kelionė. Jos metu dėl dvasinių ar vertybinių motyvų keliaujama į šventas, gerbtinas ar kitas su asmens vertybėmis ir tapatumu susijusias vietas. Vertybinių keliautojų puoselėjamos vertybės gali sietis su religija, asmeninio dvasinio kelio paieška, taip pat įkūnyti nacionalinius, kultūrinius ar kitus kolektyvinius ar individualius idealus. Taigi, knygos autorius praplečia piligrimystės sampratą, į ją įtraukdamas ne tik religines keliones, bet ir tautinio tapatumo keliones, pavyzdžiui, keliones į gimtinę ar tėvynę ieškoti savo protėvių ir giminių, kultūrinio tapatumo keliones, kai keliaujama į gerbiamos grupės ar atlikėjo koncertus, taip pat sporto aistruolių keliones, vykstančias į kitą miestą ar šalį palaikyti sportininko ar mėgiamos komandos.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija