2010 m. sausio 15 d.
Nr. 4
(1789)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Mokytojas ir kunigo tėvas

A†A Antanas Grigas (1925 – 2009)

Mokytojas Antanas Grigas Pietų
Lietuvos neginkluoto antisovietinio
pasipriešinimo minėjime Druskininkų
savivaldybėje.
2005 04 10 Nuotrauka iš kun. R. Grigo
asmeninio archyvo

2009 m. gruodžio 26 dieną po ilgos ligos, eidamas 85-uosius metus, sūnaus kunigo aprūpintas Šv. Sakramentais, savo namuose Leipalingyje mirė mokytojas Antanas Grigas.    

 Antanas Grigas gimė 1925 m. balandžio 9 dieną Paveisiejų kaime (Lazdijų r.), ūkininkų šeimoje, kurioje užaugo dar jaunesnieji brolis Jonas ir sesuo Angelė.

Pokario metais baigė Veisiejų progimnaziją ir Leipalingio gimnaziją (1948 m.), kurioje išsyk po baigimo pradėjo dirbti mokytoju, drauge neakivaizdžiai studijuodamas Vilniaus pedagoginiame institute Užsienio kalbų fakultete vokiečių kalbos specialybę. Baigė studijas 1953 metais. Nuo to laiko, neskaitant trumpų pertraukų, iki 1983 metų dėstė vokiečių kalbą Leipalingio vidurinėje mokykloje. 1958 m. sausio 19 dieną Lankeliškių bažnyčioje (Vilkaviškio r.) susituokė su  medicinos felčere Laimute Anele Šlekaityte. Šeimoje, kuri apsigyveno Leipalingyje, užaugo sūnūs Robertas (1960 m.) ir Rolandas (1966 m.).

Mokytojas Antanas Grigas iš jaunystės pasižymėjo stipriu teisingumo jausmu, kuris drauge su gilėjančiu katalikiškuoju tikėjimu skatino priešintis sovietų okupacinio režimo prievartai ir absurdui. Turėjo ryškių literatūrinių gabumų, rašė prozą ir poeziją, buvo prisiekęs knygų ir gamtos mylėtojas, romantikas, šiuos bruožus visomis išgalėmis stengėsi perduoti vaikams. Naudodamasis profesine kompetencija, padėjo rengti dokumentus vokiečių kilmės žmonėms, norintiems iš tuometinės Sovietų Sąjungos emigruoti į Vakarų Vokietiją, padėjo sovietinės sistemos engiamiems ir diskriminuojamiems asmenims. Apie 1975 metus, kai Lietuvoje atgimė pogrindžio spauda ir sustiprėjo išsivaduojamasis judėjimas, pradėjo platinti „LKB kroniką“ ir kitus pogrindžio leidinius. Pažintis su kunigu Juozu Zdebskiu ir kitais rezistentais paskatino mokytoją Antaną Grigą įsijungti į Eucharistijos bičiulių darbus, prisidėti prie Lietuvos laisvės lygos veikimo. Mokytojas A. Grigas dar sovietinėje mokykloje atvirai kalbėjo mokiniams apie katalikų tikėjimo svarbą ir meilės Lietuvai pareigą. 1983 metais, kai sovietų milicija Lazdijuose buvo suėmusi kun. Juozą Zdebskį, mokytojas A. Grigas su kitais Eucharistijos bičiuliais pareikalavo kunigą paleisti. Už tai jis ir grupė Dzūkijos katalikų jaunimo buvo sulaikyti ir nubausti 15 parų arešto už neva „chuliganišką elgesį“. Po šio incidento mokytojas buvo apšmeižtas sovietinėje spaudoje ir atleistas iš darbo. Tačiau jis toliau aktyviai dalyvavo rezistencinėje veikloje, rašė viešus protestus dėl okupacinės valdžios savivaliavimo. 1987 m. rugpjūčio 23 dieną mokytojas Antanas Grigas dalyvavo istoriniame mitinge prie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje, vieša kalba pasmerkė Molotovo-Ribentropo paktą ir reikalavo atstatyti istorinę tiesą. Atkūrus Nepriklausomybę, jis įsijungė į Lietuvių tautininkų sąjungos veiklą, buvo vienas darbščiausių jos kūrėjų Dzūkijoje, kaimuose rinko ir užrašinėjo senąsias lietuvių dainas.

Mokytojas Antanas Grigas mirė naktį iš gruodžio 25 į 26-ąją., su artimiausiais šeimos nariais pamaldžiai dalyvavęs Šv. Kūčių ir Kalėdų šventėje savo namuose. Buvo pašarvotas Leipalingio Švč. Mergelės Marijos Dangun Ėmimo bažnyčioje, kurią ilgus metus lankė. Laidotuvių šv. Mišias 2009 m. gruodžio 28 dieną aukojo ir homiliją pasakė Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, Viešpaties Auką taip pat koncelebravo Velionio sūnus Robertas, buvę mokiniai kunigai Gintas ir Vytas Sakavičiai, Leipalingio klebonas Paulius Marčiulionis, Rokas Puzonas, Arvydas Liepa, Gediminas Tamošiūnas, Robertas Rumšas. Į Leipalingio kapines mirusįjį palydėjo gausi tikinčiųjų, bendradarbių, pogrindžio bičiulių ir bendraminčių procesija, „Caritas“ darbuotojai. Pagerbdami mokytojo ištikimybę tėvynei, artimieji užtiesė karstą Lietuvos trispalve. Giedojo Leipalingio (vadovas Algis Sakavičius) ir Kauno „Rasos“ gimnazijos koplyčios (vadovė Audronė Paškauskienė) chorai. Jautrų atsisveikinimo žodį tarė kolegė mokytoja Janina Volungevičienė, kunigai Gintas Sakavičius ir Rokas Puzonas. Laidotuvių apeigas atliko ir visiems padėjusiems slaugyti sergantį tėvą bei palydėjusiems jį malda padėkojo sūnus kunigas Robertas.

Lietuvos Caritas informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija