2010 m. sausio 29 d.
Nr. 8
(1793)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Piešiniuose – Kauno šventovės

Benjaminas ŽULYS

Dailininkas Jonas Lukšė

Seminarijos dėstytojai ir klierikai
apžiūri Kauno šventovių piešinių parodą

Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos)
bažnyčia Kaune

Dailininkas Jonas Lukšė sakė,
kad „tai kultūros paveldo
ir architektūros pastatai
mano matytoje erdvėje“

Parodos atidaryme

Gal mažai kas žino, kad Kaune yra net kelios dešimtys ar dar daugiau maldos namų – jas visas užfiksavo kaunietis dailininkas Jonas Lukšė. Kauno šventovių piešinių paroda neseniai atidaryta Kauno kunigų seminarijos Švč. Trejybės bažnyčioje (A. Jakšto g. 1). Kaip parodos atidaryme sakė autorius, „tai kultūros paveldo ir architektūros pastatai mano matytoje erdvėje“. Parodoje eksponuojama 78 tušu atlikti piešiniai. Nuostabą kelia darbų atlikimo preciziškumas: ryški kiekviena detalė, smulkiausi architektūriniai niuansai, viskas tikslu, išraiškinga, meniška. Autorius J. Lukšė – giliai tikintis lietuvis, patyręs nemažai vargo. Kaip jis pats ironiškai sako, Užbaikalėje atlaikęs tūkstančius uodų atakų, neprarado vilties grįžti į tėvynę. Studijavo Maskvos dailės institute, Lietuvoje baigė Kauno Stepo Žuko taikomosios dailės technikumą, Lietuvos dailės institutą. Beje, Jonas pamena, kaip sovietinėje armijoje, belaukiant trečiojo pasaulinio karo, jis buvo pasiųstas į Kaukazą ir laukė lemtingojo signalo. Bet, kaip Jonas sako, Viešpats nukėlė pragaro pavojų, ir kariai grįžo namo. Čia Jonas surado savąjį pašaukimą, kuriam liko ištikimas iki šiol. Viena jo kryptis – maldos namai. Jo piešiniuose vyrauja katalikiškos krypties pastatai, bet esama ir kitokių – islamo, judaizmo, krišnaizmo, stačiatikių, budizmo krypčių. Kaip sakė Kauno kunigų seminarijos rektorius mons. Aurelijus Žukauskas, nepaisant pasirinkto tikėjimo, visi esame vieno Tėvo vaikai, ir Jam esame dėkingi už visa, ką patiriame gera ir prasminga. Kaunas ypač išsiskiria turtinga sakraline aplinka. Paroda buvo atidaroma maldų už krikščionių vienybę savaitės metu, todėl rektorius paragino visus vienytis tikėjime, geruose darbuose, meilėje ir viltyje. Parodoje demonstruojami darbai kaip tik byloja ir tikėjimų gausą, ir jų bendrystę.

Nors dailininkas nesigyrė, tačiau nesunku įsivaizduoti, kaip sunku buvo surinkti žinias, kiek reikėjo kantrybės vaikščioti po visą Kauną, kol buvo surasti visi maldos namai ir perkelti į popieriaus lakštus. Tiesa, dviejų buvusiųjų sakralinių pastatų jau nebėra – A. Juozapavičiaus prospekte buvusios bažnyčios vietoje stovi kryžius, o vietoj kažkada nugriautos Aušros Vartų bažnyčios yra gyvenamasis namas. Šiuos abu objektus dailininkas pavaizdavo savo piešiniuose, nes abi vietos yra sakralios. 30 buvusių maldos namų dabar pagal savo paskirtį nenaudojamos – viename įrengtas sandėlis, kitame veikia autoserviso dirbtuvės arba apskritai pastatas apgriuvęs. Piešiniuose – Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia, Švč. Trejybės (Kunigų seminarijos) bažnyčia, Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) Rotušės aikštėje, Švč. M.Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) Senamiestyje, Dievo Motinos Globėjos (Šv. Kryžiaus Išaukštinimo), buvusi arkivyskupo Juozo Skvirecko rezidencija (buvęs Linkuvos dvaras pakaunėje), buvusio J. Godlausko dvaro Fredoje maldos pastatas. O kur dar – totorių mečetė Ramybės parke, buvusi sinagoga Maironio gatvėje (dabar Archyvas), evangelikų reformatų pastatas Ožeškienės gatvėje, buvusi sinagoga Birštono gatvėje (dabar autoserviso dirbtuvės), buvusi ulonų cerkvė A. Juozapavičiaus prospekte, katalikų bažnyčios Vilijampolėje, Palemone, Žaliakalnyje, Pažaislyje...

Dailininkas sako, kad trūksta dar maždaug dešimties Kauno sakralinių pastatų. Parodoje eksponuojami darbai prašyte prašosi išleidžiami atskiru leidiniu, pateikiant apie juos platesnę informaciją. Deja, tam reikia nemažai lėšų.

Parodos atidaryme skambėjo fleitos bei gitaros garsai – susirinkusiesiems koncertavo jaunieji atlikėjai Julija ir Artūras. Mons. A. Žukauskas pakvietė apsilankyti paveiksluose pavaizduotose vietose bei pakviesti savo bičiulius kaimynus apžiūrėti parodą, kuri veiks iki vasario vidurio (parodą apžiūrėti galima sekmadieniais nuo 11 iki 13 val.).

Kaunas
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija