2010 m. sausio 29 d.
Nr. 8
(1793)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Lankėsi Tiberiados broliai

Tiberiados broliai bendrauja
su telšiškiais

Lietuvoje gyvenantys vienuoliai Tiberiados broliai yra atvykę iš Belgijos ir įsikūrę nuošaliame Baltriškių kaime, Zarasų rajone. Ten, buvusioje kolūkio fermų vietoje, broliai yra įsirengę vienuolyną, kuriame nuolat gyvena keturi broliai, koplyčią, svečių namus. Vertindami rankų darbą ir būdami labai darbštūs, broliai pastatė kleboniją, kurioje vyksta šeimų ir jaunimo susitikimai, mokymai. Tiberiados brolių ir sesių vienuolinis gyvenimas grindžiamas kontempliacija ir misija. Įkvepiantis šv. Pranciškaus pavyzdys ir šv. Teresėlės kelias padeda jiems gyventi atsidavusiems Apvaizdai. Jų pagrindinis tikslas – sekti Kristumi, įgyvendinamas, rodos, taip paprastai ir lengvai – labai uždega ir įkvepia.

Broliai, gerai išmokę lietuvių kalbą, artimai ir paprastai bendrauja su žmonėmis, su meile priima kiekvieną – nuo mažiausio iki didžiausio. Juos pamėgsta visi, kas pabendrauja, o ypač – vaikai. Jų organizuojamose šeimų, tėvų ir stovyklose, jaunimo susitikimuose ne kartą lankėsi ir telšiškiai. Užsimezgę ryšiai puoselėjami, broliai savo draugams nuolat siunčia laikraštėlį „Maldos bendrystė“, kuriame  pasakoja apie savo veiklą ir kviečia bendrai maldai. Svečiuodamiesi Telšiuose broliai maloniai sutiko surengti susitikimus su jaunimu ir šeimomis.

Žemaitijos sostinėje vienuoliai Pranciškus ir Mišelis bei du jų pasekėjai januoliai Filipas ir Mykolas apsigyveno telšiškių šeimose. Sausio 18-osios rytą broliai dalyvavo Telšių vyskupijos kunigų susirinkime. Kunigams broliai kalbėjo apie savo misiją bei pristatė Tiberiados bendruomenei koordinuojant išleistą maldynėlį kiekvienai dienai Magnificat, skirtą tikintiesiems. Jis yra skirtas pasauliečiams kasdien melstis su visa Bažnyčia ir bus leidžiamas kiekvieną mėnesį. Tokie maldynai labai populiarūs brolių gimtuose kraštuose – Belgijoje, Prancūzijoje, taip pat JAV. Tikimasi, kad mūsų krašto krikščionys juos taip pat pamėgs (prenumeruoti patogiausiai internetu: magnificat.lt). Po pietų  vyko susitikimas su jaunimu Telšių vyskupijos jaunimo centre, o su šeimomis – Telšių dekanato šeimos centre.

Susitikimuose broliai papasakojo apie savo ilgų apmąstymų kupiną kelią į vienuolyną, apie gyvenimą bendruomenėje – bendrą maldą, darbą, misijas ir poilsį, atsakė į visus klausytojų klausimus. Broliai visad linksmi, gerai nusiteikę, sugeba su humoru atsakyti net į pačius netikėčiausius klausimus. Jų bičiuliai Filipas ir Mykolas baigę aukštuosius mokslus, vienas jau pusę metų, kitas metus gyvena su broliais, kad geriau pajaustų savo pašaukimą, Dievo balsą savo gyvenime.

Apie tikėjimą ir Bažnyčią daugelis esame nemažai girdėję. Tačiau Tiberiados broliai padėjo suprasti labai svarbius aspektus, kurių kartais nepastebime ar užmirštame. Apie šv. Mišias brolis Pranciškus kalbėjo, kad dalyvavimas jose nėra lažas ar tik pareiga, o džiaugsmingas momentas, kada Dievas nori mus apdovanoti. Viešpats, anot jo, tarsi beldžia į mūsų duris, kurios neturi rankenos, o tas duris turime atidaryti Jam mes. Nes Jis, gerbdamas mūsų laisvę pasirinkti, nieko, net savo meilės prievarta nebruka.

Didžiausią dėmesį svečiai pokalbiuose skyrė maldai ir šv. Mišioms, ragino visus kartu su artimaisiais ir pažįstamais burtis į maldos grupeles. Bendra malda svarbi tuo, kad meldžiantis grupėse ir dalinantis patirtimi  kartu lengviau augti tikėjime nei vienam. Broliai ir jaunimą, ir šeimas kvietė naudotis naujuoju maldynėliu Magnificat, kuris padės kasdien gyventi tikėjimu. Baigiantis susitikimams prie arbatos puodelio kiekvienas norintis asmeniškai galėjo pabendrauti su vienuoliais, paklausti patarimo. Susitikimas su vienuoliais daug kam suteikė vilčių ir jėgų gyventi, dirbti kasdienius darbus.

Mūsų krašto žmonėms, ypač jaunimui, trūksta pavyzdžių, kaip reikia gyvenime siekti tikrų, amžinų vertybių, todėl labai džiaugiamės ir esame dėkingi, kad Tiberiados broliai apsilankė Telšiuose. Prašėme juos atvykti dažniau, apsilankyti mokyklose, o jie mus kvietė atvykti į stovyklas. Šiemet broliai kaip ir kasmet organizuos stovyklas vaikams, jaunimui, sužadėtiniams, šeimoms ir sutuoktiniams (stovyklų datas galima rasti internete tiberiade.lt ). Kas nori ieškoti Jėzaus savo kasdieniniame gyvenime, auginti savo tikėjimą ir jį geriau pažinti per mokymus ir maldą, gali pabandyti tai daryti kartu su broliais ir kitais bendraminčiais Tiberiados bendruomenėje. Gaila, kad nuo Telšių iki Baltriškių labai toli – net 300 kilometrų, tačiau jei yra noras, ir toks atstumas nėra baisus.

Eugenijus Zakarauskas

Telšiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija