2010 m. vasario 10 d.
Nr. 11
(1796)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Padalytos ir suvienytos Europos akimirkos

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Austrijos ambasadorius dr. Helmutas
Kioleris (viduryje) su Vilniaus
Santaros vidurinės mokyklos
jaunimu ir dėstytojais

Barbaros Zeidler fotografijose
įamžintos ir praėjusio
tūkstantmečio akimirkos

Daugiau nei mėnesį šalies miestuose eksponuojama žymios austrų fotomenininkės ir kultūros veikėjos Barbaros Zeidler fotografijų paroda „Europa – padalyta ir suvienyta“. Beveik pusėje tūkstančio nuotraukų užfiksuoti kultūriniai skirtumai, socialinės permainos, vykusios besiplečiančioje Europoje per 20 metų. Sostinės gyventojai ir svečiai, prieš pat Naujuosius metus apsilankę Vilniaus apskrities A. Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje, su paroda jau spėjo susipažinti. Renginio iniciatorė – Austrijos ambasada Lietuvoje.

Paskutinę sausio mėnesio savaitę fotografijų paroda buvo surengta ir Vilniaus miesto Kalvarijų viešojoje bibliotekoje. Į jos atidarymą atvykęs šios šalies ambasadorius dr. Helmutas Kioleris pasidžiaugė, kad paroda susilaukė didžiulio žiūrovų dėmesio. Ypač reikšminga ir prasminga, pasak diplomato, kad šiai parodai neabejingas ir jaunimas, kuriam jau neteko išgyventi tų akimirkų, įamžintų B. Zeidler nuotraukose.

Nuo 1989 iki 2009 metų autorė su fotoaparatu apkeliavo beveik visą Europą, stengdamasi atrasti ir parodyti šį kontinentą be sienų, be įprastų stereotipų tarp rytų ir vakarų ar pietų ir šiaurės. Nuotraukose gyvai atsispindi įvairių Senojo Žemyno gyventojų kasdienybė, jų rūpesčiai ir džiaugsmai. Dauguma fotografijų yra momentinės, sudėtinga atskirti, kurioje vietoje fotografuota, o motyvai pasirenkami taip, kad provokuotų žiūrovą, verstų mąstyti.

Bekeliaudama po plačiąją Europą, jaunoji fotografė B. Zeidler, be abejo, savo darbais stengėsi įtikinti, kad Senajame Žemyne, kaip ir kituose kontinentuose, yra daug šalių, bet dar daugiau tautų. Kiekvienai iš jų būdingas savitas gyvenimo būdas, skirtingos tradicijos ir papročiai. Nespalvotose fotografijose subtilia forma stengtasi priminti ir besivienijančios Europos Sąjungos (ES) ne tik socialines, bet ir politines realijas – jose įamžintos akimirkos iš buvusių soclagerio šalių, pastaruoju metu tapusių pilnateisėmis ES narėmis. Beje, lietuviškų vaizdų ar motyvų autorės fotoaparatas neužfiksavo... Žvelgdamas į šias nuotraukas ne vienas lankytojas tikriausiai susimąstė ir apie tai, jog besivienijanti Europa iš tiesų yra ne tik įdomus, unikalus reiškinys, bet ir nepaprastai svarbus ilgo, skausmingo Senojo Žemyno civilizacijos raidos rezultatas.

Vos prieš kelis mėnesius mūsų šalyje diplomatinę tarnybą pradėjusiam ambasadoriui H. Kioleriui buvo įdomu išgirsti jaunimo nuomonę, kaip jie vertina praėjusio šimtmečio pabaigos istorinius įvykius, kuriuos teko išgyventi jų tėvams bei seneliams, ir ar Lietuvos jaunimas norėtų grįžti į tą praeitį? Jaunosios kartos atstovai, tarp kurių daugiausiai buvo moksleivių iš Vilniaus Santarvės vidurinės mokyklos, be ilgesnių dvejonių atsakė, jog kelio atgal tikrai neieškotų – žodžio ir minties laisvė jiems yra brangesnė už anuomet tariamai sotesnį ir ramesnį gyvenimą. Jaunųjų vilniečių įsitikinimu, ekonominis ir socialinis sunkmetis, užgriuvęs visą pasaulį ir Lietuvą, juk ne amžinas – prabėgs metai, kiti ir mūsų valstybė ne tik atsigaus, bet ir suklestės, kaip savo laiku įvyko Ispanijoje ar Airijoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija