2010 m. vasario 12 d.
Nr. 12
(1797)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pastoracinė savaitė seminarijoje

Sausio 8–13 dienomis Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijoje vyko pastoracinė savaitė. Šiemet ji buvo skirta ypatingajai atskirų žmonių grupių – kariuomenės, ligonių, nuteistųjų, prekybos žmonėmis aukų pastoracijai.

Penktadienį iki pietų kariuomenės pastoraciją pristatė kapitonas, Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino bataliono kapelionas kun. P. Paukšto. Apžiūrėjome bataliono teritoriją ir kareivių gyvenamąsias patalpas. Kapelionas kalbėjo apie savo pareigas ir atsakomybę, apie kasdienės tarnystės vargus bei džiaugsmus. Po pietų dvi viešnios iš Kauno „Caritas“ organizacijos kalbėjo apie prekybos moterimis aukų ir prostitučių pastoraciją. Jos sakė, kad nukentėjusioms moterims svarbiausia, kad su jomis būtų bendraujama, nes dažniausiai į jas nežiūrima kaip į žmones.

Šeštadienį kun. teol. dr. egzorcistas A. Valkauskas atskleidė piktųjų dvasių realumą, apsėsto ar varginamo žmogaus troškimo išsilaisvinti iš piktojo vergovės būtinybę.

Sekmadienio popietę kalinių iki gyvos galvos pastoraciją pristatė kun. kapelionas A. Peškaitis OFM. Jis pateikė daug asmeninių liudijimų iš savo kapeliono praktikos. Šiuo metu kalėjime kartą per savaitę renkasi Šventojo Rašto grupelė, po Bernardinų parapijoje paskelbtos akcijos pavyko surinkti knygų kalinių bibliotekai.

Pirmadienį apie paliatyvinę slaugą ir mirštančiųjų pastoraciją kalbėjo Gailestingojo Jėzaus vienuolyno ses. M. Rak. Ji sakė, kad žmonijos civilizacijos lygis matuojamas tuo, kaip rūpinamasi vargšais, kenčiančiais ir mirštančiaisiais. Be to, sesuo pristatė bendruomenės ir ligoninės mirštantiesiems, kurioje jiems turėtų būti sudarytos geriausios sąlygos, padedama išgyventi likusį laiką, projektą.

Antradienį važiavome į Vilniaus miesto, keletą rajono ir kitų miestų mokyklas liudyti ir kalbėti apie pašaukimus 10–12 klasių moksleiviams. Antradienio vakare ir trečiadienį turėjome galimybę dalyvauti Sausio 13-osios renginiuose. Sausio 13-osios vakare visa seminarija dalyvavo šv. Mišiose Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje.

Arūnas Kalpakovas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija