2010 m. vasario 19 d.
Nr. 14
(1799)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Šiaulių vyskupijoje

Šiaulių dekanate

Nuolatinė adoracija

Brolis Jonas Emanuelis
kalbėjo apie tai, kaip reikia
melstis adoracijos metu

Šiauliai. Sausio 9–10 dienomis Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje svečiavosi brolis Jonas Emanuelis iš Šv. Jono kongregacijos Vilniaus vienuolyno. Brolis atvyko pasidalyti žiniomis bei patirtimi apie Švenčiausiojo Sakramento adoraciją, adoracijos organizavimą, nuolatinės adoracijos reikšmę asmeniui, parapijai, Bažnyčiai.

Susitikimas vyko naujojoje Šiaulių bažnyčioje, konsekruotoje praeitų metų gruodžio pradžioje. Tą įsimintiną dieną Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis pakonsekruotą Ostiją įdėjo į monstranciją, kurią visų Lietuvos vyskupų bei apaštalinio nuncijaus Luidžio Bonacio akivaizdoje nunešė į adoracijos koplyčią. Konsekracijos dieną prasidėjusi Švenčiausiojo Sakramento adoracija yra nuolatinė, t. y. niekada nesibaigia. Svečias iš Vilniaus pasidalyti patirtimi bei pravesti adoraciją atvyko kaip tik pasibaigus pirmajam Švč. Sakramento adoracijos naujojoje koplyčioje mėnesiui. Pirmasis susitikimas su Šv. Jono kongregacijos broliu Jonu Emanueliu sausio 9 dieną buvo planuotas koplyčioje, tačiau dėl žmonių gausos vyko bažnyčioje.

„Turite šią dovaną – nuolatinės adoracijos koplyčią, kur galite bet kada ateiti, – sakė svečias ir paaiškino neprilygstamą dovanos vertę: – Gyvenimo pabaigoje būsime Dievo įžvelgiami pirmiausia kaip tie, kurie atėjo praleisti laiko su Juo, atidavė tikėjimo ir meilės padėką už tai, ką yra gavę iš Viešpaties“. Brolis Jonas Emanuelis aiškino, kaip nelengva yra organizuoti bei išsaugoti nuolatinę adoraciją; kaip svarbu, kad kuo daugiau žmonių įsipareigotų ateiti bent valandai per savaitę. Praktika rodo, sakė prelegentas, kad prasidėjusi nuolatinė adoracija nutrūksta, jei tikimasi, kad žmonės ateis savaime. Labai svarbu, kad Jėzus būtų garbinamas nuolat įsipareigojusių žmonių. „Po metų, pusantrų pamatom pasikeitimą, kuris įvyksta mūsų sielose, praleidus vos vieną valandą kas savaitę su Jėzumi Švenčiausiame Sakramente. Mūsų ryšys su Dievu pasikeičia, pasidaro aktyvesnis, meilė Dievui išauga“. Ateidami į adoraciją galvokite ne vien apie save, bet tikėkite, kad ateinate nuo visos Bažnyčios, mokė prelegentas, aiškindamas, kad Dievas panaudoja maldas tiek besimeldžiančio asmens, tiek parapijos, tiek visos Bažnyčios gerovei. Brolis Jonas Emanuelis daug kalbėjo ir apie tai, kaip reikia melstis adoracijos metu: „Per šv. Mišias Kristus atsiduoda mums – ateina į mūsų kūną, iš tikrųjų ateina į mūsų sielą. Adoracijos metu, esant prieš Švč. Sakramentą, reikia dėkoti Dievui, kad Jis yra čia – manyje, kad aš esu ta Monstrancija, kurioje yra Jėzus, kad esu tas tikrasis Tabernakulis“.

Apie tikėjimo žingsnius Adoracijos metu Šv. Jono kongregacijos brolis kalbėjo ir sekmadienio pamoksluose. Adoracijai Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios koplyčioje jau įsipareigoję žmonės teigė, jog pokalbiai su svečiu pagilino pasiryžimą, išplėtė adoracijos reikšmės supratimą.

Inesė Ratnikaitė

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija