2010 m. vasario 24 d.
Nr. 15
(1800)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Tremtinio darbams – garbinga vieta

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Parodos dalyviai neskubėjo
skirstytis. Centre – Seimo
Nacionalinio saugumo
ir gynybos komiteto
pirmininkas Arvydas Anušauskas

Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse vasario 12–kovo 5 dienomis eksponuojama tautodailininko Mykolo Dirsės tapybos darbų paroda, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti. Šiems paveikslams garbinga vieta skirta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Arvydo Anušausko bei VO „SOS Vepriuose“ direktoriaus Romo Petro Šaulio dėka.


Universalaus kūrėjo peizažai

Bronius VERTELKA

Fotomenininkas Alis Balbierius
Panevėžio fotografijos galerijoje

Rašytojas, poetas, publicistas, žurnalistas, fotomenininkas, gamtininkas – tokie apibūdinimai tinka Biržų rajone gyvenančiam Aliui Balbieriui, kurio fotografijų paroda „Iš Peizažų“ sausio mėnesį atidaryta Panevėžio fotografijos galerijoje. Parodos autorius kalbėjo apie savo kūrybą ir noriai atsakinėjo į klausimus. Provincijos vienkiemyje gyvenančiam 11 knygų autoriui, dabar rašančiam eseistikos knygą, nepatinka, kai jį pavadina poetu: „Mane labiau tenkina rašytojo vardas. Tikriausiai esu unikalus žmogus, nes tik gerai piešti nemoku“.


Tėviškės motyvai

Benjaminas ŽULYS

Kauno V. Kudirkos viešojoje bibliotekoje atidaryta dailininkės Margaritos Jasilionytės iliustracijų paroda „Po tėviškės dangum“. Grafikos lakštuose nušviečiamas metų ciklas, fiksuojamos žmonių nuotaikos, augmenija ir gyvūnija, metinės šventės ir tradicijos. Kūriniuose dažnai pamatysime mitologijos ženklų, simbolių. Šie kūriniai – tai anksčiau išleistos Liberto Klimkos, Ričardo Kazlausko ir Živilės Lazdauskaitės knygos „Po tėviškės dangum“ iliustracijos. Visus juos į kūrybinę bendriją subūrė menotyrininkė Ona Verseckienė. Dailininkė Margarita sakė, kad „knygos autoriai atskleidžia baltų pasaulio, kuriame dar neseniai gyveno mūsų senoliai, darnią visumą, kurioje iš prigimties viskas tarpusavyje susiję, nieko negalima atskirti“. Iliustracijose ta vienybė ir išlaikyta. Dirbant prakalbo ir simboliai – matyt, išniro iš gelmių, protėvių dvasia maitintų. „Iš tiesų patyriau – jie yra gyvi ir kalba žmogaus sielai, jei tik jiems tas vidines duris atveriame, į save įsileidžiame ir leidžiame atsiskleisti“, – sakė parodos autorė.


Tapybos darbuose – Panevėžio spalvos

Bronius VERTELKA

Tapytoją Romualdą Zoltnerienę
(antra iš kairės) sveikino muziejaus
direktorius Arūnas Astramskas

Sausio 14-ąją Panevėžio kraštotyros muziejuje atidaryta 40-oji personalinė Romualdos Zoltnerienės tapybos darbų paroda „Panevėžio spalvos“. Apie subtiliai kuriančią menininkę kalbėjo muziejininkė Alfreda Petrulienė ir dailininkė Stasė Medytė.

„Nemažai laiko sirgau, o ligoninėje ilgai nelaikydavo, todėl turėjau kažkuo užsiimti. Paėmiau pieštuką, žirkles. Ką iškarpydavau, mama krosnyje sudegindavo. Pradėti tapyti irgi buvo sunku. Tepliodavosi dažai“, – prisiminusi savo kelio į kūrybą pradžią sakė R. Zoltnerienė. Moteris sugebėjo baigti dailės mokyklą, kurti ją paskatino dailininkai Stasė Medytė, Kazimieras Naruševičius. R. Zoltnerienė nutapiusi tiek darbų, kad iš jų galėtų surengti dar tris naujas parodas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija