2010 m. vasario 26 d.
Nr. 16
(1801)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

RUBRIKĄ REMIA

Užkrečiantys pavyzdžiai

Nepriklausomybės šventę padovanojo Leipalingio kraštiečiai

Alvyra Grėbliūnienė

Kraštiečiai Antanas Paliutis
ir Danielius Saukevičius įgyvendina
vis naujas bendras svajones
Autorės nuotraukos

Pranešimą skaito Juozas Kuckailis

Scenoje – abu kolektyvai

Po Lietuvos kampelius išsisklaidę leipalingiečiai kartas nuo karto sugrįžta į širdžiai mielas gimtąsias vietas ir dovanoja savo sukauptus dvasinius lobius savo kraštiečiams. Lietuvos Nepriklausomybės šventės proga vasario 14-ąją vykusiame renginyje dalyvavo trys dzūkai patriotai – Juozas Kuckailis, Antanas Paliutis ir Danielius Saukevičius.

Šventinis renginys vyko Leipalingio laisvalaikio salėje. Žurnalistas Juozas Kuckailis perskaitė pranešimą apie Lietuvos kelio į Nepriklausomybę, 1918 metų įvykius ir faktus, priminė Lietuvos didžiavyrių sąžinės ir protėvių perduotos drąsos ir atsakomybės vertybes.

Paskiau pasirodė žemaičiai – Tauragės kultūros centro vyrų choras „Mintauja“ (vadovė Danutė Petraitienė). Dainorėliai yra įvairaus amžiaus ir specialybių žmones: nuo darbininkų iki prokuroro. Nuo pat „Mintaujos“ įsikūrimo dienos – 2002 metų joje dainuoja D. Saukevičius, Tauragėje gyvenantis jau beveik 50 metų. Jo gimtinė – Guronių kaimas.

Buivydiškių kultūros namų vyrų vokalinis ansamblis „Seni draugai“ (vadovas kompozitorius Petras Garšva), pagiedojęs Leipalingio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje sumos šv. Mišiose, scenoje pakeitė žemaičius. Ansamblis šiais metais švęs 50 metų jubiliejų. Į Buivydiškių ansamblį „Seni draugai“ A. Paliutis atėjo prieš penkerius metus. Jo gimtinė – Leipalingio kaimas.

Muzikiniai kolektyvai savo pasirodymą buvo suskirstę į dvi dalis. Pirmoji – skirta Nepriklausomybės šventei. Širdį jaudino Maironio, Pauliaus Širvio, Justino Marcinkevičiaus ir kitų poetų, liaudies išminties žodžiai, įvairių laikų kompozitorių supinti į muzikinę pynę. Atgijo Pilėnų istorija, lietuvių barzdočių dūmos. Antroji dalis buvo skirta šv. Valentino dienai. Skambėjo lyrinės dainos apie jaunystę, pušelę, žirgelį juodbėrėlį. Tikras žemaitis, Tauragės teatro artistas Pranciškus Silkauskas dzūkiškai paporino pasakutį apie bobulės ir dziedulio gyvenimų.

 Nors D. Saukevičius ir A. Paliutis yra skirtingo amžiaus, bet tai visai netrukdo draugauti ir įgyvendinti vis naujas bendras svajones. Dzūkai Tauragėje susitiko prieš 20 metų ir draugauja ligi šiolei. O šis sumanymas – atvežti į gimtinę patriotinį renginį gimė prieš pusmetį.

Renginį gražiai vedė Virginija Krancevičienė. Prasmingai skambėjo ir leipalingietės poetės, šių garbių vyrų lietuvių kalbos mokytojos Onos Bleizgienės žodžiai, raginantys sujungti rankas ir širdis, o stiprybės semtis iš praeities. Šventės dalyviams ir svečiams padėkos žodį tarė Leipalingio laisvalaikio salės vadovė Aleksandra Petravičienė.

Leipalingis, Druskininkų sav.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija