2010 m. vasario 26 d.
Nr. 16
(1801)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

RUBRIKĄ REMIA

Užkrečiantys pavyzdžiai

Vasario 16-ąją apdovanoti rajono šauniausieji

Gintarė Martinaitienė

Stiklinėmis „Aitvaro“ statulėlėmis
bei padėkomis apdovanota dešimt
nominantų ir skirta viena premija

Šiemet Vasario 16-oji Zanavykijoje buvo ypatinga: tą dieną įvairiose Šakių rajono seniūnijose vyko ne tik Lietuvos valstybės dienos minėjimai, bet ir Užgavėnės. Vienose seniūnijose griausmingai siautėjo persirengėliai ir žiemą vijo lauk, kitose seniūnijose buvo aukojamos šv. Mišios, keliamos Trispalvės, o geriausiems ir labiausiai nusipelniusiems teikiami „Aitvaro“, „Dobilo“ ir „Varpo“ apdovanojimai.

„Aitvarai“ atiteko dešimčiai nominantų

Šiemet stiklinėmis „Aitvaro“ statulėlėmis, sukurtomis dailininko Viačeslavo Gibovskio, buvo apdovanota dešimt nominantų. „Aitvaras“ už jaunimo iniciatyvų skatinimą įteiktas Martinui Eimučiui, buriančiam ir skatinančiam jaunimą turiningai praleisti laisvalaikį organizacijose, niekada nestokojančiam nei minčių, nei idėjų.

„Metų bibliotekininke“ išrinkta Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkė, renginių vaikams sumanytoja, režisierė bei vedėja Ingrida Talalienė. Ji išradingai skatina vaikus skaityti, rengia knygų akcijas, konkursus, o jos sumanumo dėka knygelių herojai pavirsta nykštukais, miško žvėreliais, fėjomis. I. Talalienė jaudinosi atsiimdama jai skirtą apdovanojimą ir džiaugėsi, kad buvo įvertintas vaikų domėjimasis knyga.

„Metų fotomenininku“ išrinktas žymus fotomenininkas Rimaldas Vikšraitis, surengęs dešimtis parodų įvairiose pasaulio šalyse bei pelnęs ne vieną apdovanojimą. Vienas svarbiausių apdovanojimų – 2009 metais prestižiniame Arlio fotografijos festivalyje R. Vikšraitis buvo pripažintas „Metų atradimu“.

„Zanavykų krašto geradare“ išrinkta Liuda Brilingienė, kilusi iš Griškabūdžio seniūnijos. Prieš keletą metų L. Brilingienė Zanavykų krašto muziejui padovanojo apie 3000 pačios surinktų eksponatų. Jai skirtą apdovanojimą atsiėmė Zanavyko  krašto muziejaus direktorius Vidmantas Dėdynas.

„Jaunųjų talentų ugdytoju“ pripažintas Šakių rajono savivaldybės jaunimo kūrybos ir sporto centre aviamodeliavimo ir sklandymo būrelio vadovu dirbantis Algis Ramanauskas. Jis siekia sudominti mokinius aviamodeliavimu, moko braižyti, konstruoti, sklandyti, modeliuoti, ugdo darbštumą bei kūrybiškumą, o konkursuose jo vadovaujami mokiniai pasiekia aukštų rezultatų.

Už etninių tradicijų puoselėjimą statulėlė įteikta Virginijai Snudaitienei, vadovaujančiai folkloro ansambliui „Šakija“. Iš Žemaitijos kilusi moteris į Šakius atvykusi 1978 metais aktyviai įsijungė į kultūrinę veiklą, pažino krašto tradicijas, papročius, žmones. V. Snudaitienė neapsiriboja tik „Šakijos“ veikla. Ji lanko žmones, renka etnografinę medžiagą. V. Snudaitienė teigė, kad viską daro ne dėl garbės ir apdovanojimų, bet todėl, kad pamilo šį kraštą.

„Metų kraštotyrininko“ apdovanojimas šiais metais įteiktas Zigmui Naujokaičiui. Slavikų seniūnijoje, Juškakaimių kaime atgavęs tėvų žemę, jis įkūrė ir puoselėja dendrologinį parką, kuriam suteiktas Šakių rajono savivaldybės dendrologinio draustinio statusas. Z. Naujokaitis yra parengęs Slavikų krašto 1914–1944 metų žemėlapį bei surinkęs kitokios svarbios medžiagos, atspindinčios kaimų ir miestelių istoriją.

„Metų renginiu“ išrinktas Šakių miesto 410 metų jubiliejus, prie kurio organizavimo prisidėjo ne vienas žmogus ir organizacija. Nominaciją atsiėmusi Šakių kultūros centro direktorė Irena Drazdauskienė ir seniūnas Alfonsas Jakas teigė, kad šis apdovanojimas priklauso visiems rajono žmonėms.

„Metų kolektyvo vadove“ apdovanota Gelgaudiškio kultūros centro ir vidurinės mokyklos tautinių šokių kolektyvų vadovė Edita Balčiūnienė. Ji ne tik puoselėja bei jaunimui skiepija meilę tautiniam šokiui, bet yra ne vieno renginio sumanytoja bei organizatorė, paruošusi pasirodymus įvairiems konkursams, renginiams.

„Metų muziejininko“ apdovanojimas skirtas Šakių miškų urėdijos „Gamtos ir miškininkystės istorijos informacinio centro“ vadovui Stasiui Ruseckui. Jis ne vienerius metus rinko su gamta susijusius eksponatus, o 1999 metais ekspoziciją savo žinion perėmė Šakių urėdija. Centre saugoma 1800 eksponatų, o S. Ruceckas ir toliau jame triūsia.

„Aitvaro“ premija įteikta naumiestiečiams Irenai Onai ir Antanui Spranaičiams, savo iniciatyva namuose įkūrusiems Širvintos miesto muziejų, kuriame eksponuojama įvairiausia medžiaga apie miestą, ištrintą iš pasaulio žemėlapio, bet gyvą žmonių atmintyje.

Susirinkusiuosius sveikino Seimo narys Mindaugas Bastys, rajono vadovas Juozas Bertašius bei kiti savivaldybės atstovai, linksmino Zanavykų teatro aktoriai, „Varpo“ vidurinės mokyklos dramos studijos artistai, miesto saviveiklininkai, svečiavosi skrabalininkas Regimantas Šilinskas. Po koncerto ansamblis „Šakija“ visus pakvietė į J. Lingio parką prie Užgavėnių laužo. Renginį vedė Gelgaudiškio kultūros centro direktorius Edgaras Pilypaitis.

„Dobilai“ – sintautiečiams

Vasario 14-ąją Sintautų kultūros namuose buvo įteikti „Dobilo“ apdovanojimai. Simboliniai dobilai, sukurti tautodailininkės Jurgitos Maldžiūnienės, buvo išdalinti labiausiai Sintautų kraštui nusipelniusiems žmonėms. Pirmoji statulėlė „Gimtojo kaimo atminties puoselėtojas“ iš mero Juozo Bertašiaus rankų buvo įteikta kraštiečiui Vitui Girdauskui. „Kaimo gerovės kūrėjo“ apdovanojimas atiteko Julijai Bingelienei iš Veršių, „Bičiulis“ – Sintautų bendruomenės moterų vokaliniam ansambliui, „Rankos, kuriančios grožį“ – Ritai Merčaitienei iš Keturnaujienos, „Kaimo bendruomeniškumo ugdytojas“ – trims Sintautų seniūnijos bendruomenių centrų pirmininkams: Veršių bendruomenės centro pirmininkei Laiminai Auštrienei, Keturnaujienos bendruomenės centro pirmininkei Aldonai Danutei Narkūnienei bei Sintautų bendruomenės centro pirmininkui Raimondui Daniliauskui.

„Varpai“ – naumiestiečiams

Tradiciniai „Varpo“ apdovanojimai, kuriuos sukūrė dailininkai Jonas ir Jurgita Maldžiūnai, buvo teikiami ir labiausiai nusipelniusiems naumiestiečiams. „Už pasišventimą gimtajai kalbai ir zanavykų šnektos įamžinimą“ apdovanojimas įteiktas Šiaulių universiteto profesorei Giedrei Čepaitienei, „Už šokio meno ir dainų švenčių tradicijų puoselėjimą“ – Kudirkos Naumiesčio šokių kolektyvo vadovei Danutei Gineikienei, „Už atsidavimą gydytojo profesijai, žmogiškumą ir šilumą“ – gydytojai Jonei Pultinevičienei, „Už pasišventimą savo profesijai, darbą su jaunimu, ugdant sporto talentus“ – mokytojui Jonui Jaseliūnui.

Šakiai
Dariaus Pavalkio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija