2010 m. kovo 5 d.
Nr. 18
(1803)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

RUBRIKĄ REMIA

Užkrečiantys pavyzdžiai

Žirgų lenktynės vyksta ir Varėnoje

Rūta Averkienė

Vadeliotojai Stasys Kėrys ir Egidijus
Gudonis su prizais ir juos į pergalę
atvežusiais žirgais

Kas nematė žirgų lenktynių Sartuose, šiemet turėjo puikią progą eikliausius Lietuvos ristūnus išvysti Varėnoje. Lenktynes organizavo Varėnos rajono savivaldybė ir VšĮ „Respublikinė lenktyninių žirgų lyga“.

Respublikinės ristūnų žirgų lenktynės „Varėna 2010“ turėjo vykti ant Varėnos tvenkinio ledo. Organizatoriai dar varžybų išvakarėse džiaugėsi, kad lenktynių trasa paruošta ir saugi žirgų lenktynių dalyviams. Tačiau varžybų dieną trasoje jau žiojėjo kelios nemažos eketės, todėl beliko tik pakeisti varžybų vietą. Taigi lenktynės vyko miško kelyje Varėna–Milioniškės (trasos ilgis – 1 600 m). Gaila, jose dalyvavo ne visi vadeliotojai – kai kuriems naujoji varžybų vieta nepatiko.

Tačiau pasižiūrėti į eikliausius šalies žirgus susirinko arti trijų tūkstančių žiūrovų. Žiūrovus linksmino ir vaišino Perlojos kaimo kapela ir Matuizų kaimo etnografinis ansamblis. Lenktynėse buvo organizuoti šeši važiavimai.

Dėl UAB „Varėnos pienelis“ prizo varžėsi trys Dubičių žemės ūkio bendrovės ristūnai. Pirmasis trasą įveikė žirgą Adrenaliną vadeliojęs Stasys Kėrys. Dėl ūkininkės Audronės Jagminienės prizo varžėsi varėniškis S. Kėrys ir ukmergiškiai Vygimantas Perednikas bei Edvardas Vinskus. Pirmasis finišą vėl pasiekė S. Kėrys su žirgu Ministerija. Dėl Varėnos rajono žemės ūkio bendrovių (prizą įsteigė „Krivilių“ ir „Tėviškės“ žemės ūkio bendrovės) prizo varžėsi Eimantas Klebauskas su Pilotu ir du žirgai iš Utenos rajono. Dėl Druskininkų ir Varėnos miškų urėdijų prizo lenktyniavo Valdas Vencevičius iš Alytaus rajono, Egidijus Gudonis iš Utenos ir V. Perednikas iš Ukmergės. Nugalėjo V. Perednikas.

Kadangi siauru miško keliuku galėjo važiuoti tik trys žirgai, todėl pretendentams į AB DnB Nord ir Šiaulių bankų prizą teko važiuoti du kartus. Pirmieji varžėsi Alfredas Žarnauskas iš Ukmergės su Ikaru, Antanas Šaulys iš Lazdijų su Gracija, Artūras Kukys iš Jonavos su Agentu. Antrajame važiavime – Irmantas Gramackas iš Alytaus rajono su Granitu, Antanas Sakalauskas iš Sartų su Nafriu, Ernestas Juškauskas iš Lazdijų rajono su ristūnu Jazz Ollo ir E. Klebauskas su Varėne iš Dubičių. Greičiausiai finišą kirto Agentas, vadeliojamas A. Kukio.

Paskutiniame važiavime dėl UAB „Parama“ prizo ir Mero taurės varžėsi varėniškis S. Kėrys, vadeliojęs Sakalą, Egidijus Gudonis iš Utenos rajono, vadeliojęs Staro United, ir Irmantas Gramackas iš Alytaus rajono, vadeliojęs Senjorą. Pagrindinį prizą laimėjo varėniškis Stasys Kėrys, antrasis liko Egidijus Gudonis, trečias atvažiavo I. Gramackas.

Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas apgailestavo, kad žirgų lenktynės negalėjo būti rengiamos ant Varėnos tvenkinio ir atsiprašė varėniškių bei svečių. V. Mikalauskas sako, kad žirgų lenktynes Varėnoje skatina rengti puikūs ir stabilūs Varėnos krašto vadeliotojų laimėjimai respublikinėse ir tarptautinėse varžybose. „Šios varžybos turėtų padėti mums, varėniškiams, atkreipti Žemės ūkio ir Ūkio ministerijų dėmesį, kad Varėnos ristūnų sporto entuziastams būtinai reikia savo žirgams treniruočių ir varžybų vietos – hipodromo“, - įsitikinęs rajono vadovas.

VšĮ „Lietuvos Respublikinė lenktyninių žirgų lyga“ direktorius, šių žirgų lenktynių pagrindinis organizatorius Stasys Kėrys džiaugiasi, kad šiemet po daugiau kaip dešimties metų pertraukos Varėnoje vėl surengtos žirgų lenktynės. Kitą dieną po varžybų Mero taurės laimėtojas Stasys Kėrys surengė gražią akciją ir Varėnos miesto centre, šalia savivaldybės, visus pavaišino grikių koše.

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija