2010 m. kovo 5 d.
Nr. 18
(1803)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Laukiant Popiežiaus laiško Airijos katalikams

Mindaugas BUIKA

Popiežiaus Benedikto XVI
susitikimas su Airijos ganytojais
vyko maldos dvasioje

Airių vyskupai su kardinolu
Tarcizijumi Bertone aukoja šv. Mišias
prie šv. Petro kapo Vatikano bazilikoje

Į Vatikaną buvo atvykę visi
24 airių katalikų vyskupai

Aptartos seksualinių nusikaltimų pasekmės

Gavėnios laikotarpiui svarbus atgailos aspektas ypač prasmingai išgyvenamas Airijos Bažnyčioje, kurioje praėjusiais 2009 metais dvi valstybinės teisės komisijos iškėlė į viešumą kai kurių kunigų ir vienuolių seksualinių nusikaltimų prieš vaikus atvejus. Lapkričio mėnesį paskelbtoje vadinamosios Merfi komisijos ataskaitoje apie padėtį Dublino arkivyskupijoje (tyrimai apėmė 1975–2004 metus su 46 dvasininkų bylomis ir 325 nusikaltimų atvejais) pripažįstama, kad bažnytinėje vyresnybėje buvo labiau rūpintasi Bažnyčios reputacija nei aukomis. Kiek anksčiau gegužės mėnesį buvo paskelbta Rajano komisijos ataskaita apie seksualinius nusikaltimus ir kitokio smurto atvejus katalikiškose vaikų globos ir auklėjimo įstaigose visoje Airijoje.

Kaip tik šią Gavėnią laukiama popiežiaus Benedikto XVI ganytojinio laiško Airijos katalikams, kuriame turėtų būti pateiktos konkrečios iniciatyvos dėl šių skaudžių problemų sprendimo. Apie šiuos planus, svarbius visai Katalikų Bažnyčiai (seksualinio mažamečių išnaudojimo atvejų pasitaiko daugelyje vietų), Šventasis Tėvas pranešė dar gruodžio mėnesį, į Vatikaną pasiaiškinimui išsikvietęs Airijos episkopato vadovus – šalies primą Armago arkivyskupą kardinolą Šioną Bredį ir Dublino arkivyskupą Diarmuidą Martiną. Minėto laiško projektas buvo svarstomas ir vasario 15–16 dienomis Romoje vykusį susitikimą su visais 24 airių katalikų vyskupais.

Pastarojo susitikimo, kuriame dalyvavo kelių svarbių Šventojo Sosto dikasterijų vadovai kardinolai ir arkivyskupai, išdavoje buvo paskelbtas oficialus komunikatas, kuriame patvirtinamas pripažinimas, kad Airijos Bažnyčios hierarchai daugelį metų nesugebėjo „efektyviai tirti jaunų žmonių seksualinio išnaudojimo atvejų, kuriais kaltinami kai kurie airių dvasininkai ir vienuoliai“. Visi susitikimo dalyviai sutarė, kad „ši sunki krizė atvedė į pasitikėjimo Bažnyčios vadovybe smukimą ir pakenkė jos Evangelijos liudijimui ir moraliniam mokymui“. (Kaip tik 2009 metais buvo pranešta apie rekordinį dvasinių pašaukimų į kunigystę Airijoje skaičių pastarojo dešimtmečio laikotarpiu ir kad stojančiųjų į seminarijas skaičius padvigubėjo. Taip pat pernai Airijoje buvo tikslinami  pasirengimo 2012 metais Dubline vyksiančio 50-ojo jubiliejinio Tarptautinio Eucharistinio kongreso planai, į kurį, žinoma, bus kviečiamas ir Šventasis Tėvas – M. B.)

Komunikate pabrėžiama, kad vasario 15–16 dienos susitikimas Vatikane vyko broliško kolegialumo ir maldos dvasios aplinkoje, kurioje vyravo nuoširdus noras padėti Airijos vyskupams atsiliepti į minėto pobūdžio problemas savosiose diecezijose. Pažymėtina, kad prieš atvykdami į Romą ir sugrįžę į Airiją ganytojai šiuos dalykus svarstė su dvasininkų seksualinius nusikaltimus patyrusių aukų keturių organizacijų atstovais, išklausydami jų nuoskaudas, siūlymus ir viltingas pastabas. Ilgame, beveik dešimt valandų trukusiame susitikime su popiežiumi Benediktu XVI visi Airijos vyskupai turėjo galimybę pasisakyti, ir jie atvirai kalbėjo apie skausmo ir pykčio, išdavystės, skandalo ir gėdos jausmus, kuriuos daugeliu atvejų jiems reiškė nukentėję asmenys. Panaši nuoskauda buvo jaučiama tarp kitų šalies pasauliečių, dvasininkų ir vienuolijos narių. (Beje, nepaisant ateistinių grupių raginimų pasitraukti iš Bažnyčios, religinė Airijos katalikų praktika beveik nesumažėjo: sekmadienio pamaldose dalyvauja 40–45 proc. visų tikinčiųjų. – M. B.)

Bendrosios tikėjimo krizės įtaka

Airijos vyskupai papasakojo Šventajam Tėvui apie pastaruoju metu priimtas radikalias priemones, kad būtų užtikrintas vaikų ir jaunų žmonių saugumas. Skubiai sukurta nacionalinė katalikiška prevencijos galimiems seksualiniams nusikaltimams sistema, kurioje darbuojasi tūkstančiai specialiai parengtų pasauliečių savanorių visose parapijose ir bažnytinių institucijų lygmenyje. Pripažinę, kad dabartinę krizę didele dalimi nulėmė klaidos ir apsileidimai, vyskupai pabrėžė ryžtą tirti nusikaltimus artimai bendradarbiaujant su valdžios institucijomis Airijos Respublikoje ir Didžiajai Britanijai priklausančioje Šiaurės Airijoje. (Airijos vyskupų konferencija yra viena ir apima abi teritorijas, kuriose gyvena apie 5 milijonus katalikų.)

„Šventasis Tėvas savo ruožtu pastebėjo, kad vaikų ir jaunų žmonių seksualinis išnaudojimas yra ne tik baisus nusikaltimas, bet ir sunki nuodėmė, kuri įskaudina Dievą ir pažeidžia žmogiškojo asmens, sukurto pagal Jo atvaizdą, orumą“, – teigiama susitikimo komunikate. Popiežius taip pat reiškė supratimą, kad dabartinės skausmingos padėties išspręsti greitai nepavyks, kad Airijoje Bažnyčios laukia ilgas ir nelengvas atgailos, atsinaujinimo ir susitaikymo kelias. Kartu jis ragino vyskupus sprendžiant tuos klausimus rodyti ryžtingumą, kilnumą ir drąsą. Labai svarbu, kad tokioje situacijoje būtų išsaugoma ganytojų vienybė, kad jie gebėtų kalbėti vienu balsu ir imtis konkrečių žingsnių, kad užgydytų nusikaltimų aukų sielose atsivėrusias žaizdas. Benediktas XVI kvietė Airijos katalikų hierarchus gaivinti tautoje tikėjimą ir atstatyti Bažnyčios dvasinį ir moralinį patikimumą.

Jis taip pat pabrėžė, kad seksualinio mažamečių išnaudojimo reiškinys yra susijęs su bendrąja tikėjimo krize, kuri paskutiniaisiais dešimtmečiais paveikė Vakarų Bažnyčią ir visuomenę. Be abejonės, tam įtakos turėjo išryškėjęs pagarbos žmogiškajam asmeniui stygius, taip pat susilpnėjusi moralinė ir doktrininė disciplina Katalikų Bažnyčioje po Antrojo Vatikano Susirinkimo (1963–1965) sekusių kai kurių prieštaringų permainų. Komunikate teigiama, jog Šventasis Tėvas pabrėžė gilesnio teologinio visos šios problemos apmąstymo poreikį ir tai, matyt, bus padaryta laukiamame jo apaštaliniame laiške Airijos katalikams. Taip pat išreikšta nuomonė, kad toliau būtina tobulinti kandidatų į kunigystę ir vienuolystę humanitarinį, dvasinį, akademinį ir pastoracinį rengimą bei jau gavusiųjų šventimus nuolatinę formaciją.  (Šiuo tikslu po panašios 2002 metų seksualinių nusikaltimų krizės Jungtinėse Valstijose buvo paskelbta nemažai Vatikano direktyvinių dokumentų.)

Skaudi patirtis skatina atsinaujinimą

Vasario 15-osios rytą prieš susitikdami su popiežiumi Benediktu XVI Airijos vyskupai Vatikano bazilikos kriptoje prie apaštalo šv. Petro kapo aukojo šv. Mišias. Eucharistijos šventimui vadovavo Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė, tarp koncelebrantų buvo ir pagrindinių Šventojo Sosto dikasterijų vadovai. Kaip pranešė Vatikano laikraštis „L’Osservatore Romano“, buvo meldžiamasi už seksualinio  išnaudojimo aukas, už Airijos Bažnyčią ir visą tautą, už susitikimo su Šventuoju Tėvu sėkmę. „Jūs visi kartu atvykote išklausyti apaštalo šv. Petro įpėdinio ir pateikti jam savo iniciatyvas, kaip išspręsti labai sunkią krizę, kuri ištiko jūsų šalies Bažnyčią, – kalbėjo homilijoje kardinolas T. Bertonė. – Mes ypatingu būdu meldžiame Šventąją Dvasią, kad šis susitikimas būtų kupinas meilės tiesoje ir iškiltų atnaujintas įsipareigojimas bendrystei ir vienybei tarp ganytojų ir jiems priskirtų tikinčiųjų“.

Vatikano valstybės sekretorius pastebėjo, kad nelaimės ir sielvartas Bažnyčiai gali ateiti iš išorės ir iš vidaus. Abu atvejai yra skausmingi, bet tie, kurie ateina iš vidaus, žinoma, yra labiau gniuždantys ir sunkiau pakeliami, kalbėjo hierarchas, turėdamas galvoje šventimus gavusių asmenų išdavystes. Todėl išmėginimai, kuriuos dabar patiria Airijos katalikų bendruomenė, yra tikrai rimti, nes matome, kad kai kurie Bažnyčios žmonės buvo įsitraukę į ypač pasibjaurėtinus veiksmus. Šios nelaimės skaudina, bet kartu skatina taisyti klaidas, skatina kantrybę ir gilina tikėjimą. Paprasto atsiprašymo čia nepakanka, nes būtinas nuolankumas širdyje. „Tik jeigu pasieksime tikrą ir nuoširdų nuolankumą, Dievo malonė galės veikti visoje gilumoje ir sąlygos tikrą atgimimą“, – pabrėžė kardinolas T. Bertonė.

Jis įspėjo Airijos episkopato narius saugotis kitos pagundos, kuri gali atimti pasitikėjimą Dievu, vesti į desperaciją, visišką prislėgimą ir atimti pasiryžimą veikti. Taip, Bažnyčios laisvę supančios audros kartais būna didelės ir gąsdinančios, ypač kada jį blaško pačių Bažnyčios tarnų nuodėmės. „Tačiau šiose audrose, Kristaus malonės veikimu, gali išsiskleisti atsivertimas ir didesnis tikėjimas: kada mūsų saugumas tampa trapus ir jaučiame praradimą, tampa lengviau su pasitikėjimu atsiduoti Jam, Viešpačiui“, – aiškino Vatikano valstybės sekretorius. Jis priminė, kad kova su blogiu niekada nesibaigia ir tęsiasi iki laikų pabaigos. Tam dangiškasis Tėvas ir atsiuntė Šventąją Dvasią, kuri gali užpildyti giliausią bedugnę. Sąlyga tam yra viena: „nusidėjėlio savosios kaltės išpažinimas pilnoje tiesoje: caritas in veritate“. To Viešpats ir laukia iš mūsų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija