2010 m. kovo 10 d.
Nr. 19
(1804)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kas negina laisvės, tas nevertas jos

Dangirdas Lingys

Lietuvos Laisvės kovotojų idėjų vedamas susikūręs Sąjūdis 1990 metais laimėjo rinkimus į Lietuvos Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą. Nepaisant imperijos gąsdinimų ir grasinimų, 1990 m. kovo 11 dieną Taryba, vadovaujama Sąjūdžio pirmininko profesoriaus Vytauto Landsbergio, paskelbė Lietuvos nepriklausomybę. Šis sprendimas buvo ne tik Lietuvos, bet ir pasaulinės svarbos aktas. Tai reiškė, kad griūva galingiausia pasaulio blogio imperija.

Visa Lietuva su didžiule įtampa stebėjo, ką atsakys Kremlius: pasiūlys taikias derybas, užsimos ekonominėmis sankcijomis ar brutaliai susidoros – juk Lietuvoje buvo dislokuotos tūkstantinės sovietinės armijos pajėgos. Lietuvos laisvės dvasia atlaikė ir ekonominę blokadą, ir Sausio 13-osios smurtą. Pažangieji Sovietų Sąjungos žmonės ir demokratinių valstybių gyventojai palaikė Lietuvos siekius būti nepriklausomai. 1991 m. rugpjūčio mėnesį Maskvos pučistai bandė sustabdyti griūvančią Sovietų Sąjungą. Pučistai pralaimėjo ir buvo teisiami. Iš teismo proceso dokumentų matyti, kokios negandos laukė nepriklausomybę paskelbusios Lietuvos. Vienas Kremliaus planas buvo toks – jau kitą dieną po nepriklausomybės paskelbimo likviduoti Aukščiausiąją Tarybą. Šis žingsnis buvo atidėtas ateičiai. Jeigu pučas būtų pavykęs, šis planas būtų bemat įgyvendintas. Tuo tikslu buvo paruošta kariuomenė vykdyti šią operaciją visoje Lietuvoje, sudaryti likviduotinų žmonių vardiniai sąrašai, numatytas transportas jiems vežti. Buvo numatyti ir laukė signalo užimti miestų ir miestelių vadovavimą naujosios valdžios statytiniai – buvusios kompartijos šulai ir komjaunimo aktyvistai. Nors šių kolaborantų vardai yra žinomi, nė vienas nėra nubaustas ar pasmerktas, nes Seime daugumą užsitikrinę kairieji sužlugdė liustracijos procesą.

Buvę KGB ir kompartijos veikėjai pasinaudojo privatizavimo vingrybėmis, „prichvatizavo“ didžiąją dalį Lietuvos turto. Lietuvos liaudžiai liko tik trupiniai. Žmonės labai nusivylė. Jie nenori keršto, bet nori teisingumo. Keistai ir įžeidžiančiai atrodo, kad buvusios sovietinės nomenklatūros veikėjai ir jų palikuonys tapo turtingais verslininkais arba atsakingais nepriklausomos Lietuvos valstybės tarnautojais, net aukštųjų mokyklų dėstytojais. Tai kelia žmonių nepasitenkinimą.

Esame paskendę kasdieniuose rūpesčiuose ir varguose. Ar pagalvojame, kas vyksta už Lietuvos ribų, ar nėra grėsmių mūsų nepriklausomybei. Mūsų kaimynė Rusija – 50 kartų didesnė už Lietuvą. Jos tikslas – savo imperijai pajungti visas buvusias sovietines respublikas. Ji turi koncepciją ir Lietuvos atžvilgiu. Pasak gerai informuoto žmogaus, buvusio Lietuvos VSD vadovo Mečio Laurinkaus, šiuo metu Lietuvoje yra apie 3000 Rusijos slaptųjų agentų, padedančių Rusijai siekti strateginių tikslų energetikoje, susisiekimo srityje. Paskutiniais metais intensyviai okupuojamas smulkusis verslas ir informacinė erdvė. Šių agentų išlaikymui mokami didžiuliai pinigai. O kur dar Judo grašiai iš juodosios buhalterijos jų parankiniams! Aštrialiežuviai lietuvaičiai juos vadina ne grašiais, o borisovkomis. Tikriausiai Lietuvos geradėjo, žinomo Rusijos malūnsparnių gamyklų magnato garbei. Manau, kad geriausia atrama šiems agentams Lietuvoje yra Putino bendraminčiai, sakantys, kad Lietuva į sovietų imperiją atėjo savo noru, kad Lietuvoje ginkluoto pasipriešinimo okupantams nebuvo, nebuvo partizanų, o buvo tik banditai.

Kita kaimynė – Lenkija, 10 kartų didesnė už Lietuvą, tyliai skatina nacionalistinius jausmus Vilniaus krašto lenkų bendruomenėje, primygtinai siūlo į Lietuvos pasus rašyti Lietuvos lenkų pavardes lenkiškomis raidėmis. Mano nuomone, tai būtų lietuviško rašto naikinimas. Nebūtų lietuviško rašto, nebūtų ir Lietuvos.

Didelių pastangų ir aukų reikėjo atkurti nepriklausomybę Lietuvoje. Ne mažesnių jų reikia ir ją išlaikyti. Tad būkim dėmesingi ir vieningi, budriai saugokim ją – kas negina laisvės, tas nevertas jos.

Klaipėdos rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija