2010 m. kovo 12 d.
Nr. 20
(1805)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Per Šv. Kazimiero iškilmę konsekruotas vyskupas

Vyskupas Arūnas Poniškaitis

Kardinolas Teodoras Makarikas,
vyskupas Arūnas Poniškaitis
ir kardinolas Audrys Juozas Bačkis

Vysk. Arūnas Poniškaitis
su vyskupo lazda

Kovo 4 dieną Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje švenčiant Lietuvos Globėjo šventojo Kazimiero iškilmę monsinjoras Arūnas Poniškaitis, Vilkaviškio vyskupijos generalvikaras, įšventintas vyskupu.

Į vyskupo nominanto įšventinimo iškilmes atvyko Baltijos kraštų apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luidžis Bonacis (Luigi Bonazzi) bei jo sekretorius mons. Žanas Fransua Lantomas (Jean-Francois Lantheaume), Vašingtono arkivyskupas emeritas kardinolas Teodoras Makarikas, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, Kauno arkivyskupo augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas, lig šiol Vilniaus arkivyskupo augziliaro ir generalvikaro pareigas ėjęs vyskupas Juozas Tunaitis, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC. Vyskupo konsekracijos Mišių iškilmėms vadovavo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Kartu koncelebravo Vilniaus arkivyskupijos ir kitų vyskupijų kunigai. Iškilmėse dalyvavo Lietuvos liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis, stačiatikių arkivyskupijos atstovas kun. Vladimiras Seliavko, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, prezidentas Valdas Adamkus ir kiti valstybės vadovai. Pagal seną tradiciją vyskupą nominantą mons. Arūną Poniškaitį prie altoriaus atlydėjo du kunigai: mons. Kęstutis Latoža ir kun. Vaclavas Volodkovičius.

Iškilmėse visiems parodytas ir perskaitytas vasario 5 dienos popiežiaus Benedikto XVI pasirašytas raštas, kuriame skelbiama, jog Šventasis Tėvas Vilniaus arkivyskupijos vyskupu augziliaru ir tituliniu Sinos vyskupu paskyrė Vilkaviškio vyskupo generalvikarą monsinjorą Arūną Poniškaitį.

Mišių homilijoje Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas A. J. Bačkis sakė: „Esame čia, norėdami išreikšti savo džiaugsmą ir dėkingumą Dievui, kad Bažnyčia Vilniuje sulaukė jauno vyskupo, kuris padės man atlikti ganytojo pareigas. Šventasis Tėvas Benediktas XVI išrinko Tave, brangus broli Arūnai, pavesdamas ypatingą tarnystę Bažnyčioje – būti pirmųjų apaštalų įpėdiniu, tęsti žemėje Kristaus patikėtą misiją skelbti Evangeliją. Su džiaugsmu priimame Tave į vyskupų kolegiją, Lietuvos ir viso pasaulio vyskupų bendriją, kurią sudaro vienybės, meilės bei taikos ryšiais tarpusavy susieti vyskupai, drauge su Romos popiežiumi.“ Toliau kardinolas priminė, jog šventimų tradicija – vyskupo rankų uždėjimas yra senovinis paprotys iš apaštalų laikų. Vyskupystė – kunigystės pilnatvė, suteikianti galią mokyti, šventinti ir vadovauti popiežiaus, šv. Petro įpėdinio, patikėtai bendruomenei. Jėzus mus vadina draugais, kviečia pasilikti jo meilėje, kad būtume geri Viešpaties mokiniai. Be glaudžios vienybės su Jėzumi neįmanoma tinkamai atlikti savo misijos. Iš gilios draugystės su Jėzumi ne tik vyskupams, bet ir visiems tikintiesiems reikia semtis jėgų ir tarnauti žmonėms, kad misija duotų vaisių. Vyskupas su kunigais dalijasi viena kunigyste, su meile, aukos dvasia tarnauja žmonėms, darbuojasi toje pačioje sielovadoje. Vyskupui svarbu mylėti žmones, drauge su kunigais padėti kitiems atrasti Kristų, netapti vien valdininku, svarbu išsaugoti tarnystę nuo sekuliarizmo ir kitų pasaulio pavojų. Kardinolas dėkojo vyskupui Juozui Tunaičiui, kuris talkino tarnystėje nuo pat Vilniaus arkivyskupo atvykimo į Lietuvą dienos, kaip brolis palaikė, visada liko drauge ir džiaugsme, ir varge. Kardinolas A. J. Bačkis visus ragino būti atidžius Dievo valiai, drąsino ryžtingai skelbti Kristų, likti vienybėje su Juo. „Esame pašaukti liudyti Evangeliją, kad Kristus būtų matomas pasaulyje“, – sakė jis. Ganytojas kvietė naująjį vyskupą Arūną pavesti šv. Kazimiero globai, kad naujasis apaštalų įpėdinis liktų ištikimas Dievui, būtų uolus maldoje. „Esame kviečiami lydėti jį atlaidžiu supratimu, užtarimo malda, draugišku solidarumu, kad savo misijoje naujasis vyskupas uždegtų norą ir drąsą visiems žengti šventumo keliu“, – sakė kardinolas.

Po Visų Šventųjų litanijos, kurios metu nominuotasis vyskupas buvo parpuolęs kniūbsčias priešais altorių, visi šv. Mišiose dalyvavę vyskupai ant jo galvos uždėjo rankas. Tai primena Šventosios Dvasios dovanos perteikimą. Per konsekracijos maldą, siekiančią ankstyvuosius krikščionybės laikus, išlikusią Ipolito „Apaštalinėje tradicijoje“, diakonai virš nominuotojo vyskupo galvos laikė atvertą Evangelijų knygą. Ši apeiga – priminimas, kad vyskupo uždavinys yra nepailstant skelbti Evangeliją. Kristus savo pasirinktiems apaštalams suteikė Šventosios Dvasios jėgą. Jų pasiuntinybė ėjo per šimtmečius, kai apaštalų įpėdiniai vieni kitiems uždėdavo rankas ir šį veiksmą palydėdavo malda. Ant vyskupo nominanto galvos pagal seną paprotį kardinolas išliejo šv. Krizmos, įteikė Evangelijų knygą ir ant dešinės rankos bevardžio piršto užmovė žiedą – ištikimybės ženklą. Ant galvos buvo uždėta mitra, įteiktas pastoralas – vyskupo kaip ganytojo pareigų simbolis. Po Komunijos maldos naujasis vyskupas, lydimas vyskupų ko-konsekratorių Kauno arkivyskupo S. Tamkevičiaus SJ ir Vilkaviškio vyskupo R. Norvilos, ėjo per Vilniaus Arkikatedrą laimindamas žmones. Naujasis vyskupas A. Poniškaitis padėkojo Dievui ir žmonėms už suteiktas dovanas ir tikėjimo malonę, priminė, kad vyskupo tarnystė – Bažnyčios labui, ir išreiškė troškimą nešti Dievo malonę, kur tik savo misijoje teks keliauti.

Iškilmingas Mišias transliavo Lietuvos televizija. Tai antroji vyskupo konsekracija, vykusi Vilniaus Arkikatedroje po jos atgavimo. Pirmasis po sovietmečio Vilniaus Arkikatedroje konsekruotas vyskupas Jonas Boruta SJ.

Kun. Saulius Bužauskas,
„Bažnyčios žinios“

Nuotraukos iš bernardinai.lt ir katalikai.lt (Dainiaus TUNKŪNO)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija