2010 m. kovo 17 d.
Nr. 21
(1806)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Ar LR URM kas nors pasikeitė?

Aleksis Druckis

Ambasadorius Algirdas Žemaitis
kalba FAO sesijoje

Ambasadoriaus Algirdo Žemaičio nuopelnai Lietuvai yra gerai žinomi. Daug metų jis užėmė vadovaujančias pareigas įvairiose krikščioniškose organizacijose. Jau nuo 1970 metų jo biografija pateikta 1899 metais įsteigtos „Marquis“ leidyklos žinyne „Who’s Who in the World“ („Kas yra kas pasaulyje“).  A. Žemaitis studijavo politinius mokslus Bonos universitete Vokietijoje ir Oksfordo universitete Anglijoje, čia jam buvo suteikti bakalauro ir magistro laipsniai.

1959–1968 metais ėjo atsakingas pareigas JAV privačioje pramonėje ir JAV Valstybės departamente,  1968–1992 buvo atsakingas už Pasaulinės maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO), įsikūrusios Romoje, žemės ūkio programas besivystančiose valstybėse ir trejus metus buvo šios organizacijos atstovas ir turėjo ambasadoriaus rangą Pietų Sudane.  1992 metais Lietuvos vyriausybei paprašius, A. Žemaitis, dar nesulaukęs pensinio amžiaus, iš šių pareigų atsistatydino ir sutiko Lietuvai dirbti už ketvirtadalį iki tol gauto atlyginimo.

1992–1999 metais A. Žemaitis buvo Lietuvos Respublikos Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius prie FAO.  Šiuo laikotarpiu iš FAO jis gavo Lietuvos žemės ūkiui žymią negrąžinamą finansinę paramą, o jo nuopelnus pozityviai įvertino dviejų vyriausybių ministrai bei nevyriausybinių organizacijų vadovai. 1999 m. pradžioje ambasadorius A. Žemaitis pareiškė norą atsistatydinti, bet jam buvo įsakyta pareigas eiti toliau. 1999 m. balandžio mėnesį jo paskyrimas dėl amžiaus ribos buvo pratęstas Lietuvos Respublikos prezidento dekretu.

Tačiau 1999 m. liepos 12 dieną į Romą atvykusi URM komisija A. Žemaitį iš pareigų nušalino ir įsakė visą Lietuvos Respublikos atstovybės prie FAO veiklą per tris dienas perduoti LR ambasadai prie Italijos.  Pasaulinės diplomatijos praktikoje ambasadoriai per tokį trumpą laiką yra šalinami tik už didelius nusikaltimus. Kodėl su juo buvo taip pasielgta, A. Žemaitis iš URM taip ir negavo atsakymo.

Iš dalies atlygindamas šią A. Žemaičiui padarytą moralinę žalą, 2000 m. pradžioje  LR UR ministras Algirdas Saudargas jį paskyrė neetatiniu neapmokamu konsultantu prie LR ambasados Italijoje.  Analogiškus paskyrimus tuo laiku turėjo dar keli ambasadoriai.  Šis paskyrimas Lietuvai nekainavo nė cento, bet A. Žemaičiui, dėl sveikatos problemų ilgesnį laiką praleidžiančiam Italijoje, jis suteikė kai kurių finansinių lengvatų, ir jis toliau galėjo tarnauti Lietuvai. 2004 metais ministras Antanas Valionis be jokio paaiškinimo šį paskyrimą panaikino ir net atsisakė susitikti su ambasadoriaus rangą tebeturinčiu A. Žemaičiu.

Po A. Valionio paskyrimo LR ambasadorium Latvijoje, A. Žemaitis ir Seimo narys Jurgis Razma daug kartų kreipėsi į naująjį ministrą Petrą Vaitiekūną dėl paskyrimo atnaujinimo.  Į daugumą A. Žemaičio laiškų net nebuvo atsakyta, o į Seimo nario raštišką užklausimą buvo atsakyta laišku, šmeižiančiu ambasadoriaus Žemaičio diplomatinę veiklą.

2009 m. pradžioje ambasadorius A. Žemaitis kreipėsi į TS-LKD paskirtą ministrą Vygandą Ušacką dėl paskyrimo atnaujinimo. Nežiūrint su šiuo klausimu gerai susipažinusio TS-LKD Seimo frakcijos seniūno J. Razmos paramos ir buvusio LR ambasadoriaus Italijoje bei dabartinio UR viceministro Šarūno Adomavičiaus pritarimo, URM pareigūnai be jokio paaiškinimo atsisakė šį Lietuvai nė cento nekainuojantį paskyrimą atnaujinti.

Turėdamas ilgametę patirtį ir plačius pasaulinius ryšius, A. Žemaitis kaip konsultantas prie LR ambasados Italijoje gali ir toliau Lietuvai būti naudingas.  Kodėl esant finansinei krizei jo neapmokamų paslaugų atsisakoma?  Atrodo, kad TS-LKD paskirtas ministras Ušackas su šiuo klausimu nėra pakankamai susipažinęs, nes jo laiškai Seimo nariui J. Razmai yra redaguoti buvusių vyriausybių paskirtų URM tarnautojų, kurie jau anksčiau, kaip S. Barui sakė prezidentas Valdas Adamkus, A. Žemaičio „nemėgo“?  Galop iškyla klausimas, kaip URM tarnautojai traktuoja eilinių Lietuvos piliečių prašymus?

Redakcijos prierašas. Tikimės, kad Audronio Ažubalio vadovaujama Užsienio reikalų ministerija teigiamai išspręs ambasadoriaus Algirdo Žemaičio klausimą. Juk šis Lietuvos Respublikai dar okupacijos metais didžiai nusipelnęs žmogus tikrai daug nuveikė garsindamas Lietuvą ir yra vertas valstybės įvertinimo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija