2010 m. kovo 19 d.
Nr. 22
(1807)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Paminėtas buvęs klebonas prel. Juozas Laukaitis

Rolana Čepononytė

Mons. Alfonsas Svarinskas (kairėje)
su seirijiškiais

Kovo 14 dieną Seirijų Švenčiausios Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje mons. Alfonsas Svarinskas aukojo šv. Mišias už 1930–1940 metais Seirijuose dirbusį prelatą Juozą Laukaitį, kuris 2009 m. lapkričio 17 dieną (po mirties) Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi. Prelatas kartu su monsinjoru A. Svarinsku kalėjo lageryje, buvo aktyvus lietuvybės ir lietuviškos spaudos puoselėtojas, partizanų rėmėjas, politinis kalinys, besąlygiškai mylėjęs savo tėvynę ir visą gyvenimą atidavęs Lietuvai ir gimtajai kalbai.

Po šv. Mišių Seirijų kultūros namų salėje buvo atidaryta paroda „Dvidešimt  laisvės  metų“, kurią pristatė bibliotekininkė Nijolė Lepeškienė, paskui žuvusieji už  Lietuvos laisvę buvo pagerbti tylos minute.

Nuoširdžius sveikinimus mons. A. Svarinskui perdavė Lazdijų  rajono meras Artūras Margelis, o moterų ansamblis garbiam  svečiui padovanojo dainą. Mat monsinjoras neseniai grįžo iš JAV, kur Los Andželo lietuvių bendruomenė iškilmingai paminėjo Lietuvos valstybės atkūrimo 92-ąsias metines. Los Andželo Lietuvių bendruomenės pirmininkas daktaras Rimtautas Marcinkevičius Laisvės premiją ir diplomą įteikė mons. A. Svarinskui: „Su pagarba ir pasididžiavimu už kovą su okupantais dėl Bažnyčios, tikėjimo ir Lietuvos laisvės, už pasiaukojamą darbą atkuriant ir stiprinant Lietuvos valstybę.“

 Neprailgo įdomi ir emocinga mons. A. Svarinsko kalba, turtinga  prisiminimais apie  kovas už Lietuvos Laisvę ir bendražygius. Jis  kvietė visus  darbui  ir  kovai – juk būtina įamžinti tuos, kurie atidavė  savo  gyvenimą  už Tėvynę ir jos  laisvę.

Seirijai, Lazdijų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija