2010 m. kovo 24 d.
Nr. 23
(1808)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Krikščionių pasidalijimai – nuodėmės pasekmė

Popiežius Benediktas XVI susitiko su Romos liuteronų bendruomene

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI, apsilankęs
Romos evangelikų liuteronų bažnyčioje,
padovanojo Jėzų Kristų
vaizduojančią mozaiką

Šventasis Tėvas su Romos liuteronų
pastoriumi Jensu Martinu Kruze

Homilijos buvo sakomos
iš maldos namų sakyklos

Protestantų bažnyčia
buvo pilna tikinčiųjų

Šventasis Tėvas atsisveikina
su draugiškai jį priėmusiais
Romos liuteronais

Kvietimas jaustis kaip namie

Popiežiaus Benedikto XVI apsilankymas Romos evangelikų liuteronų bažnyčioje buvo ne tik ekumeninis – čia jis susitiko su Italijos sostinėje gyvenančiais vokiečiais, kurie sudaro nedidelę, vos 350 registruotų narių bendruomenę. Todėl ir kovo 14 dieną ten celebruotos ekumeninės pamaldos vyko vokiečių kalba. Tai jau antras Romos vyskupo vizitas į 1922 metais pradėjusius veikti maldos namus, pastatytus pagal žymaus vokiečių architekto Franco Švechteno projektą ir vadinamus tiesiog Kristaus bažnyčia (Christus Kirche). Popiežius Jonas Paulius II čia lankėsi 1983 metų gruodį, kai buvo minimos vokiečių protestantizmo pradininko Martyno Liuterio gimimo 500-osios metinės. Tai buvo pirmasis Katalikų Bažnyčios vadovo vizitas į liuteronų maldos namus nuo Reformacijos pradžios. Romos liuteronų bažnyčioje Šventasis Tėvas, tada dar Tikėjimo mokslo kongregacijos prefektas kardinolas Jozefas Ratcingeris, lankėsi 1998 metais, kai buvo pakviestas dalyvauti metiniame vietinės vokiečių protestantų bendruomenės festivalyje. Popiežius Benediktas XVI oficialiai pakviestas vizitui į Christus Kirche 2009 metais, kai buvo minimos istorinės katalikų ir liuteronų Deklaracijos dėl Nuteisinimo mokymo pasirašymo 10-osios metinės.

Svetingai sutiktą Šventąjį Tėvą pirmoji pasveikino Romos liuteronų pasauliečių bendruomenės pirmininkė Doris Eš, kuri priminusi jo nuopelnus krikščionių vienybės siekiams palinkėjo protestantų maldos namuose „jaustis kaip namie“. Ekumeninėse pamaldose giedojo katalikų ir liuteronų seminaristų chorai, buvo klausomasi Šventojo Rašto skaitinių. Jaunas Romos liuteronų pastorius Jensas Martinas Kruzė homilijoje komentuodamas apaštalo šv. Pauliaus antrąjį laišką Korintiečiams bei Gavėnios  ketvirtojo sekmadienio džiaugsmo temą, kvietė pasitikėti Dievu ir remtis Jo paguoda visuose krikščionių pasidalijimų išbandymuose ir kentėjimuose.

Vienybę gali duoti tik Dievas

Popiežius Benediktas XVI, parengtą homilijos tekstą padėjęs į šalį ir užlipęs į įspūdingą liuteronų bažnyčios sakyklą, savo pamoksle pratęsė pastoriaus mintis apie būtinumą palaikyti viltingą požiūrį į krikščionių vienybės ateitį. Turime džiaugtis ir dėkoti Dievui, kad „galėjome susitikti šį sekmadienį, kartu giedoti ir klausyti Dievo Žodžio, išklausyti vieni kitų ir, žvelgdami į vieną Kristų, būti Jo liudijimo nešėjais“. Šventasis Tėvas taip pat pripažino, kad praėjusiais šimtmečiais įvykę krikščionių pasidalijimai tą liudijimą gerokai užtemdė ir sukompromitavo.

Nurodydamas į šiandieninę ekumenizmo padėtį santykiuose tarp Vakarų krikščionių, Šventasis Tėvas pastebėjo, kad „mes girdime nemažai nusiskundimų dėl pažangos stokos“. Iš tikrųjų, nors abipusiškai sutariama dėl „daugelio elementų, kurie mus vienija“, vis dėlto negalime būti visiškai patenkinti pastarųjų metų ekumenizmo eiga. „Juk vis dar negalime gerti iš tos pačios taurės ir susiburti kartu prie to paties altoriaus“, – kalbėjo popiežius Benediktas XVI. Plačiau neliesdamas naujų kanoninių ir etinių problemų dėl protestantų pasidavimo agresyvioms feminizmo ir homoseksualizmo tendencijoms (kunigais ir vyskupais šventinamos moterys, laiminamos homoseksualų „santuokos“), Šventasis Tėvas patvirtino, kad liūdniausia yra tai, jog šį pasidalijimą nulemia nuodėmės situacija. Tai dar kartą primena, kad nieko svarbaus, taip pat ir krikščionių vienybės negalima pasiekti vien žmogiškomis pastangomis. „Derybomis pasiekta vienybė būtų žmonių „gaminys“ ir liktų trapus, kaip viskas, kas žmogaus padaryta“, – aiškino popiežius Benediktas XVI. Todėl jis kvietė daugiau pasitikėti Viešpačiu, „kadangi tik Jis vienas gali mums duoti  vienybę“. Ši bendros vilties patirtis dėl ekumeninių pasiekimų turi stiprinti  tolesniuose vienybės siekiuose.

Po pamaldų Šventasis Tėvas maloniai bendravo su Romos liuteronų bendruomenės nariais ir jų pastoriumi. Baigdamas vizitą jiems padovanojo Jėzų Kristų vaizduojančią mozaiką, kurios originalas yra Šv. Petro bazilikoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija