2010 m. balandžio 2 d.
Nr. 25
(1810)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Marcinkonyse – netradicinės varžytuvės

Rūta Averkienė

Varžytuvių nugalėtoja Danutė Alubauskienė

Vaišintis kviečia renginio
organizatorė Lina Černiauskienė

Marcinkoniškė Rožė Pačkauskienė
rengiasi kepti babką

Grikių babkos ragavimas.
Dešinėje – Zita Kelmickaitė

Marcinkonyse vykusį renginį galima drąsiai pavadinti pagarbos išsaugotoms senosioms šilinių dzūkų tradicijoms diena. Tądien Dzūkijos nacionalinio parko (DNP) etnografijos muziejuje buvo kepamas tradicinis dzūkų skanėstas – grikinės babkos, o po pietų šeimininkės iš Margionių, Marcinkonių, Musteikos, Puvočių ir Žiūrų varžėsi dėl šeimininkų šeimininkės, iškepusios skaniausią grikinę babką, titulo.

Netradicinio renginio „Grikiai – dzūkų duona“ organizatorės DNP darbuotojos Lina Černiauskienė ir Jurga Labanauskienė sakė: „Be grikių babkos dzūkas – ne dzūkas. Kvietėme į renginį ir laukėme visų – didelių ir mažų, patyrusių kepėjų, pradedančiųjų ir duonkepio nemačiusiųjų, prisiekusių valgytojų ir subuvimų mėgėjų. Norėjome padaryti šventę tiems patiems kaimo žmonėms – juk dažniausiai jie dzūkiškais valgiais vaišina svečius, o dabar gali pasivaišinti patys“.

Etnografinės sodybos kieme nuo pat ryto lyg prieš didžiausią šventę virė darbas – čia šeimininkavo marcinkoniškė Rožė Pačkauskienė. Užkūrusi duonkepį, šeimininkė išskubėjo į kluoną girnomis grikių malti, vėliau juos išsijojo. Kai grikių miltai buvo paruošti kepimui, šeimininkė pradėjo maišyti tešlą.

Smalsuolių, panorusių pamatyti ir sužinoti, kaip kepamas šis visoje Lietuvoje ir už jos ribų garsėjantis dzūkų skanėstas, tikrai netrūko. Juk proga pabūti aplinkoje, kurioje gyveno mūsų seneliai ir proseneliai, tikrai nedažna. Senove alsuojančioje pirkioje, kur dar, rodos, plevena senųjų laikų dvasia, pastovėję šalia išbalintos duonkepės krosnies ir tarp senovinių buities rakandų ir nuotraukų, pabuvę kaimiškoje sodyboje, pasijutome tarsi išklausę lietuvių literatūros ar istorijos pamoką.

O kol babka kepė, patyrusi šeimininkė papasakojo ne tik apie grikinės babkos, bet ir apie kitų dzūkiškų valgių, dabar dzūkų kulinariniu paveldu vadinamų, gaminimą. Rožės ruoštų dzūkiškų valgių ne vienas garbus svečias yra ragavęs. Moteris prisiminė, kaip Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai grikių babka visus stebino, kai svečiavosi Briuselyje ir net už Atlanto. „Mes su šituoj babku tai seniai Europon patekį“, – dzūkiškai šmaikštavo ji.

Visus atvykėlius svetingai globojo ir grikių koše vaišino muziejaus vedėjas Jonas Bajoriūnas. Kai iš duonkepio pasklido skanus kvapas, šeimininkė skubėjo atitraukti duonkepio dangtį ir ištraukti iškeptas babkas – tądien ji buvo užmaišiusi tešlą trims. „Svecų tai daug prisrinko, vienos visiem neužtekt“, – paaiškino.

Po pietų Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos salėje buvo ragaujamos babkos, kuriomis vaišino margioniškė Danutė Kvaraciejienė, Marytė Klimavičienė iš Puvočių, musteikiškės Vilma Norkūnienė ir Asta Žūkaitė, Onutė Česnulevičienė ir Danutė Alubauskienė iš Žiūrų ir, žinoma, marcinkoniškė Rožė Pačkauskienė.

Stasė Bogušienė iš Puvočių papasakojo, kad anksčiau kepdavo trijų rūšių babkas: Gavėnios – liesą, Velykų – saldžią ir rugiapjūtės – su spirgučiais. „Rugiapjūtės turėj būc soci, kad turėtai sveikatos rugius pjauc“.

Kai babkos buvo supjaustytos, visiems buvo leista „kaštavoc“ ir balsuoti už labiausiai patikusią.     Nors visų šeimininkių keptos burnoje tirpte tirpo, bet šeimininkių šeimininke ragautojai išrinko žiūriškę Danutę Alubauskienę. Jai ir visoms netradicinių varžytuvių dalyvėms buvo įteiktos atminimo dovanos ir sugiedota „Ilgiausių metų“.

Beje, Margionių, Marcinkonių, Puvočių ir Žiūrų etnografinių ansamblių moterys įrodė, kad jos – ne tik geros šeimininkės, bet ir dainininkės. Prisivaišinusius grikių babka ir žolelių arbata svečius linksmino dainomis, kurių ne viena buvo apie grikius, dzūkų duona vadinamus.

Marcinkonys, Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija