2010 m. balandžio 2 d.
Nr. 25
(1810)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Tikrosios laisvės viltys

Giedrius GRABAUSKAS-KAROBLIS

Premjeras Andrius Kubilius praėjusį savaitgalį Maskvoje susitiko su Rusijos premjeru Vladimiru Putinu. Buvo aptarti aktualūs klausimai – dujų importo ir vis dažniau iškylančios tarpvalstybinės vežėjų problemos. Žvelgiant ne tik į Kremliaus lyderius – premjerą V. Putiną, jo artimus bendražygius I. Sečiną ir V. Surkovą bei prezidentą D. Medvedevą, bet ir jų aplinką, galima pastebėti, kad ne visi tokie kategoriški kaip V. Putinas.  V. Putinas palaipsniui praranda turėtą populiarumą. Vis daugiau Rusijos žmonių įsitikina, kad premjeras atstovauja ne liaudies, o godžių klanų interesams. Kremliaus vadams artimi aktyvūs visuomenės veikėjai istorikė Natalija Naročnickaja ir advokatas  Anatolijus Kučerena pasisako už demokratines permainas Rusijoje ir lankstesnę užsienio politiką. Demokratinės krypties Rusijos žurnalistai nėra patenkinti ir gana didele Rusijos ir kai kurių Vakarų valstybių priešprieša. Greta energetinio spaudimo būdų pasitelkiamos ir informacinės atakos, naudojamos Kremliaus strategų sukurtos ideologinės klišės. Prieš Estiją jau keletą kartų buvo įvykdytos kibernetinės atakos. Lietuvoje veikia daug galingesni nei Estijoje Rusijos žvalgybos įtakos agentų tinklai, tad prieš Lietuvą nukreiptų masinių kibernetinių atakų kol kas nebuvo. Tačiau kibernetinių atakų būta. Per paskutinį pusmetį atakuotos kelios interneto svetainės, tarp jų ir www.slaptai.lt (A. Kubiliaus vizitą į Maskvą ir sparčiai besikeičiančią padėtį Rusijoje plačiau apžvelgsime kito trečiadienio „XXI amžiaus horizontuose“.)

Švedijos ES reikalų ministrės Brigitos Olson nepagarba Lietuvai, propaguojant „žydrųjų“ paradus, akivaizdžiai parodė, kad kai kurių ES šalių aukšto rango pareigūnai yra karingųjų gėjų lobistai. Seimo narys Kazimieras Uoka jau daug metų kovoja su įtakingomis gėjų grupuotėmis. Jis pastebi, kad tokių grupuočių įtaka didėja visoje Europoje. Galinga ir visoje Europoje veikianti tarptautinė pedofilų kasta. Pedofilai nuožmiai keršija jiems trukdantiems pareigūnams ir žurnalistams. Štai buvęs Latvijos vidaus reikalų ministras Janis Adamsonas (Akula), aktyviai dalyvavęs 1999–2000 metais vykusiame garsiojo Latvijos pedofilijos skandalo tyrime, daug metų buvo tampomas po teismus. Tik 2007 metais Strasbūro teismas nusprendė, kad visi J. Adamsonui mesti kaltinimai buvo laužti iš piršto.

Vis dar vyksta kova dėl Kauno pilies likimo. „Pilies“ draugija ir ją remiantys visuomenės atstovai pasisako už autentiškos pilies atkūrimą, kad atkūrimo darbuose būtų naudojamos tik plytos ir akmenys. O „modernistinis“ architekto K. Mikšio projektas, pagal kurį jau vyksta šios pilies atkūrimo darbai, kenkia istoriniam paveldui. „Pilies“ draugijos įgaliotinis Kauno pilies reikalams Rimvydas Žiliukas, remiamas grupės bendražygių, nuosekliai kovoja už autentišką pilies atkūrimą. O K. Mikšio projektą remia Kauno savivaldybės administracijos direktorius Romualdas Rabačius, kiti skandalingai pagarsėję politikai ir valdininkai.

Lietuvoje palaipsniui formuojasi pilietinės visuomenės židiniai. Štai Kaune daugelį aktualių visuomenei klausimų nagrinėja ir įvairius renginius organizuoja pilietinių judėjimų aktyvistai Vytautas Kuprys, Viktoras Korozovas, Jonas Baltušis, Česlovas Kasperavičius, Juozas Vaikšnoras, Jolanta Lipkevičienė ir kiti jų bendražygiai. Pareigūnų profsąjungų lyderis Vytautas Bakas nuosekliai kovoja už teisėsaugos pareigūnų teises. Nuo drąsių pareigūnų veiklos priklauso daug – jei tokie pareigūnai aktyviai veiks ir bus remiami valstybės vadovų, korumpuotiems vald***ininkams bus riesta. Šiomis dienomis jau girdisi atgarsiai apie Seimo nario A. Anušausko iškeltas kontrabandos tinklų organizatorių ir jų ryšių su politikais ir aukštais pareigūnais problemas. Aktyvūs kriminalinės policijos darbuotojai išaiškino, kad aukšti pareigūnai dangsto kontrabandos bosų veiklą. Septyni Kalvarijos kriminalistai parašė oficialų raštą laikinajam generaliniam prokurorui R. Petrauskui dėl Marijampolės apskrities policijos viršininko pavaduotojo A. Bukontos veiklos, su kontrabandininkų grupuotės nariais bendravusio ir A. Bukontą dangsčiusio Kauno apygardos prokuratūros vadovo K. Betingio bei policijos generalinio komisaro pavaduotojo V. Račkausko veiksmų. Asmenys, organizuojantys cigarečių ir spirito kontrabandą, dažnai užsiima ir prekyba ginklais, nelegaliu miškų kirtimu, PVM mokesčių grobstymu.

Pilietinės brandos klausimai artimai siejasi su kultūros sfera. Juk būtent kultūros raida turi didelę reikšmę pilietiškumo ugdymui. Tačiau atviros pilietinės visuomenės susiformavimo perspektyva nepalanki oligarchų klasei, vis dar turinčiai didelę įtaką šalyje. Oligarchų klasės hegemonija greitai žlugtų, jei susiformuotų pilnavertė pilietinė visuomenė. Ir Lietuvoje vykstanti vartotojiškos kultūros plėtra yra naudinga oligarchijai. Žymi dalis kultūrinių renginių yra grynai komerciniai. Iškyla ir kitas klausimas – kodėl kino teatrai mūsų krašte koncentruojasi „akropolių“, „babilonų“ ir panašių didžiųjų pramogų kompleksų erdvėse? Tai naudinga tokius pramogų centrus valdantiems oligarchams, nes pritraukia žmones. 1993–2005 metais vykęs Lietuvos kino teatrų sunaikinimas – tai ciniškas ir savanaudiškas verslo struktūrų projektas.

Istorinis pažinimas suteikia tam tikras erdves įvertinti šių dienų realijas ir ateities perspektyvas. Tačiau kai kurie istorinės raidos aspektai tarsi kartojasi. Dėl Rusijos valstybės perspektyvų ir šiuo metu verda diskusijos. Rusija iki šiol yra imperinė valstybė. Žymi Prancūzijos mokslininkė Elen Karen de Ankos (E. Zurabišvili) nagrinėja šiuolaikinės Rusijos valstybės raidą ir galimas jos ateities perspektyvas. Ši gruzinų kilmės istorikė ir politologė dar 1979 metais prognozavo SSRS žlugimą. Britų rašytojas ir apžvalgininkas A. Livenas, jau daugelį metų Didžiojoje Britanijoje gyvenantis buvęs GRU darbuotojas, rašytojas V. Suvorovas ir dar keli intelektualai prognozuoja gana greitą Rusijos žlugimą. Tokio galimo žlugimo priežastys daugiausia ekonominės. Juk ir SSRS žlugimą nulėmė ekonominės priežastys. O mūsų krašte veikiantys keli su Kremliumi susiję klanai gerokai pakenkė Lietuvai. Tad vadinamiesiems „valstybininkams“ geriau tiktų „tamsybininkų“ terminas, nes jie ne tik išgrobstė didžiules sumas iš valstybės biudžeto, bet ir įsuko korupcijos ratą, pakenkė mūsų krašto kultūros raidai. Su „valstybininkais“ artimai susijęs Kėvišo klanas ištisą dešimtmetį grobstė didžiules sumas iš kultūros sferai skirtų valstybės biudžeto lėšų. Šio klano nariai trukdė atskleisti tiesą, grasino ir spaudė jiems nepalankius politikus ir žurnalistus. Ir kiti korumpuoti klanai veikia panašiais metodais. Štai apie korumpuotų teisėsaugos pareigūnų klano nusižengimus prabilusi žurnalistė R. Grinevičiūtė-Janutienė patiria nemenką spaudimą. Visa žeminimo ir šmeižto mašina nukreipiama prieš tuos, kurie neįtinka korumpuotoms kastoms.

Jei kalbame apie pilietines laisves, o ypač lygybę prieš įstatymą, iškyla klausimas, kaip įstatymai taikomi elitui? Elitas egzistuoja bet kurioje valstybėje. Kitas klausimas – koks elito ir didžiosios visuomenės dalies santykis? Kai kuriose pasaulio šalyse egzistuoja radikali politinio elito ir visuomenės priešprieša, o tikros demokratijos šalyse (tokioms priskiriamos 33 pasaulio valstybės) padėtis kitokia – tarp elito ir daugumos piliečių egzistuoja pusiausvyra. Lietuvoje regime vis didėjančią elito ir daugumos piliečių priešpriešą. Tai natūralus procesas, nes vykstant didžiulėms permainoms nepavyko pasiekti, kad susikurtų solidari visuomenė. Šiuo metu Lietuvoje egzistuoja suskaidyta luominė visuomenė. Kriminalizuota elito dalis – komunistinės nomenklatūros ir kriminalinių lyderių aljansas savo grobuoniškus interesus gina per žiniasklaidos priemones – televizijos ir radijo stotis, laikraščius, interneto svetaines. Komunistus iš esmės palaikantys pseudopatriotai tik prisidengia demokratinėmis vertybėmis, o iš tiesų veikia kartu su korupcinės sistemos architektais. Šie fariziejai bando dangstytis ir religijos skraiste, bet jų veikla dažnai atsiskleidžia. Šių jėgų įtakoje Lietuvoje įsigalėjęs monopolinis kapitalizmas sukelia didelę grėsmę valstybės nacionaliniam saugumui. Monopolinio kapitalizmo grimasos ypač pasireiškia šiuo metu, ekonominės krizės akivaizdoje. Atkurti tvarką šalyje įmanoma, bet reikia tvirtos rankos. Lenkijoje korupciją griežtai pažabojo nuo 2005 metų į valdžią atėję patriotai – prezidentas Lechas Kačynskis, generalinis prokuroras Zbignevas Ziobro ir jų bendražygiai.

Verbų sekmadienį bažnyčiose sakomuose pamoksluose buvo kalbama apie laisvę. Popiežius Benediktas XVI daug kartų savo raštuose ir pamoksluose yra svarstęs apie laisvę. Tikroji laisvė – tai ne anarchija, bet tai ir ne po demokratijos priedanga vykstantys juodųjų politinių technologijų žaidimai, elitinių grupių vykdoma biurokratinio šalies valdymo taktika. Lietuvai gali padėti grįžimas prie ištakų – link tradicinės krikščioniškos kultūros, etninių vertybių puoselėjimo, pagarbos kertinėms demokratinėms vertybėms ir kovotojams už tėvynės laisvę. Gaila, kad Lietuvoje veikia negausus, nors ir aktyviai besireiškiantis antivalstybinių veikėjų sluoksnis. Šį sluoksnį sudaro korumpuoti politikai ir pareigūnai, juos palaikantys meno ir kultūros veikėjai bei kai kurių žiniasklaidos priemonių vadovai. Apgailėtina, kad kai kuriose televizijos laidose atvirai garbinami pedofilų klano nariai. Viena iš itin neigiamų šio antivalstybinio sluoksnio veiklos sričių – pokario partizanų žeminimas, naudojant tam ir sovietines klišes, ir modernius paskvilius. Svarbu pristabdyti tokių veikėjų skleidžiamą cinišką melą, faktiškai antivalstybinės propagandos bangą. Tam būtina pasitelkti ir teisines priemones. Seimo nariai P. Luomanas ir P. Saudargas dar 2009 metais parengė įstatymą dėl teisinės atsakomybės taikymo asmenims, kurie sąmoningai žemina laisvės kovotojus. Įstatymo projekte numatyta griežta atsakomybė už tokius veiksmus – solidžios baudos ir įkalinimas iki 3 metų. Nors yra prieš šį įstatymą atvirai pasisakančių Seimo narių, tikimasi, kad pavyks šį aktualų įstatymą patvirtinti. Tautos ir valstybės ateitį nulems ne vien materialūs dalykai, bet ir grįžimas prie pamatinių krikščioniškų vertybių, prie pagarbos tautos didvyriams.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija