2010 m. balandžio 2 d.
Nr. 25
(1810)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Misterija apie atpirkimo kelią

Laura ZIGMANTIENĖ

Žiūrovų padėka režisieriui
Tomui Erdbrėderiui
Danguolės ZALEPŪGIENĖS nuotraukos

Kalbasi renginio svečiai Aukštosios
Panemunės klebonas Aleksoto dekanas
kan. Deimantas Brogys ir Panemunės
pradinės mokyklos direktorė
Virginija Rupainienė

Vaizdai iš misterijos „Atpirkimo kelias“

Kryžiaus kelias (Via Dolorosa) Jeruzalėje – brangiausias kelias krikščionims. Juo nuo pasmerkimo mirčiai vietos iki Golgotos, kur buvo nukryžiuotas, su kryžiumi ant pečių praėjo mūsų Išganytojas. Ką Gavėnios laikotarpiu jaučiame mes, XXI amžiaus žmonės? Taip, Kristus yra mūsų širdyse, bet jos užvertos įsitikinimais, šablonais, požiūriais, nuomonėmis, gradacijomis, pasididžiavimais, „gerais darbais“ ir t. t., kad vargu ar jis ten dar matosi. Krikščionybė yra labai sunki religija. Ji reikalauja atsistoti nuogam prieš Dievą. Daugumai tai beveik neįmanoma, todėl ir reikia ieškoti – širdyje. O jei kažkas mano, kad rado ir liaujasi ieškojęs, vadinasi, tuoj pames, nes Dievas yra Gyvas. Dvasinė kelionė ir yra nuolatinis ieškojimas tikrosios Tiesos. Ji reikalauja įleisti Dievą į savo širdį ir leisti Jam veikti.   

Kovo 19 dieną Kauno šv. Mato vidurinėje mokykloje buvo parodyta misterija „Atpirkimo kelias“ (projekto autoriai: teatro mokytojas T. Erbrėderis, tikybos mokytoja L. Šumauskienė, muzikos mokytoja J. Česnakaitė, dailės mokytoja V. Janukevičienė, lietuvių kalbos mokytoja L. Zigmantienė). Pasirinkta netradicinė erdvė, projektoriais kuriamas vaizdas, religinių giesmių ir šiuolaikinės muzikos dermė, ant sienų kabančios ranka rašytos bei pačių mokinių kurtos maldos leido sukurti originalų scenovaizdį, ypatingą, susikaupimo kupiną atmosferą. Pasak šio renginio organizatorių, tai suteikė mokiniams ir žiūrovams galimybę praeiti Jėzaus pėdomis ir dar kartą išgyventi jo paskutines žemiškojo gyvenimo valandas.

Jėzau, man taip graudu, kad nešei tokį sunkų kryžių ir parpuolei jį benešdamas. Aš taip norėčiau tau padėti ir savo gerais darbais palengvinti kryžiaus naštą. Prisimindamas Tavo kančią, aš stengsiuosi pagelbėti žmonėms, kiek galėsiu, – tai vaikų parašytos nuoširdžios maldos, kurios buvo perskaitytos ties kiekviena stotimi.

Misterijoje „Atpirkimo kelias“ mirtis ir prisikėlimas tebuvo ženklas. Tai Kristaus mokymo kulminacija, todėl norėtųsi tikėti, kad bent daliai renginio dalyvių šios Velykos bus dvasinės, reikalaujančios iki jų užaugti. Tikros Velykos tiems, kurie ieško Kristaus savo širdyje, kurie ieško Prisikėlimo...

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija