2010 m. balandžio 16 d.
Nr. 29
(1814)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Lenkų tautos skausmas

Lechas Kaczynskis (1949-2010)

Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis ir Lenkijos kariuomenės Generalinio štabo vadas 58 metų generolas Franciszekas Gagoras buvo tarp 96 žmonių, šeštadienį žuvusių per lėktuvo katastrofą vakarinėje Rusijos dalyje. Dar niekada nebuvo taip, kad vienu metu žūtų kariuomenės vadovybė ir vyriausiasis kariuomenės vadas. Per katastrofą prie Smolensko žuvo dar keli aukščiausio rango kariškiai: karo laivyno vadas 51 metų kontradmirolas Andrzejus Karweta; 47 metų oro pajėgų vadas generolas Andrzejus Blasikas; 49 metų sausumos pajėgų vadas divizijos generolas Tadeuszas Bukas. Generolas F. Gagoras buvo laikomas kandidatu užimti aukštą NATO postą ateityje. Per aviakatastrofą netoli Rusijos miesto Smolensko žuvo kai kurie artimiausi prezidento padėjėjai, įstatymų leidėjai, kariuomenės vadai, aukšti dvasininkai, istorinės asmenybės, prezidento lėktuvo įgula, taip pat 1940 metais Katynėje ir kitur Rusijoje bei Ukrainoje sušaudytų lenkų artimieji. Jie visi vyko į Katynės memorialą, kur turėjo vykti žudynių 70-ųjų metinių atminimo ceremonija.


Ant Jo delnų stovime visi

Ekumeninės pamaldos Katynėje,
minint 70-ąsias čia vykusios
tragedijos metines

Didelė netektis ištiko mus, žemiškosios gyvenimo kelionės, piligrimus. Ir kokia didi naujo gyvenimo realybė atsivėrė tiems, kurie taip netikėtai iškeliavo į nemirtingumo Šalį. Be abejo, pastarieji žodžiai skiriami neseniai Rusijoje žuvusiems iškiliems Lenkijos sūnums ir dukroms.

„Žemėje yra Jo amžinos rankos“, – skaitome Pakartoto Įstatymo knygoje. Dievo rankomis sukurtos galaktikos ir mikroskopiniai gyviai. Jos nušluosto ašaras ne tik nuo vaiko skruostų, kai jis sudaužo mamos porcelianinį puodelį ir išsigandęs verkia. Jos visada pasirengusios atlikti ir didesnius darbus.


Nesutarimai pamiršti

Žinia apie aviakatastrofą, kurios metu žuvo Lenkijos prezidentas bei į Katynės žudynių 70-mečio paminėjimo iškilmes vykęs šalies politinio elito žiedas, sukrėtė ne tik lenkų tautą, bet ir visą pasaulį. Šis įvykis padarė didžiulį psichologinį poveikį daugeliui asmenų pirmiausiai dėl to, kad tai labai netikėta katastrofa, keičianti mūsų požiūrį į pasaulį ir sukelianti minčių, kad bet kas gali tapti auka. Pirmiausia tai lenkų tautos tragedija, tačiau stebėdami žmonių reakciją Lenkijoje, šį įvykį galima sugretinti su Rugsėjo 11-ąja Amerikoje, tapusia ne tik amerikiečių tautos tragedija, bet ir sudrebinusią visą pasaulį. Lenkai dabar iš tiesų atideda į šalį politinius nesutarimus, nors prezidentą, kol jis buvo gyvas, mėgo ne visi. Ir paprastus žmones šis netikėtas susidūrimas su mirtimi ir būties trapumu priverčia pamąstyti ne tik apie kasdienybę, bet ir apie universalesnius egzistencinius dalykus. Tokias reakcijas kelia ir praėjusią savaitę įvykusios skaudžios aviakatastrofos, kurios poveikį sustiprina ir tai, kad lenkų delegacija vyko paminėti 70-ųjų Katynės tragedijos, kurios metu Lenkija taip pat neteko savo politinio ir kultūrinio elito, metinių. Tai yra dar viena istorinė trauma lenkų tautai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija