2010 m. balandžio 16 d.
Nr. 29
(1814)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Kad jaustųsi kaip didelė šeima

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Renginiuose netrūksta bendruomenės narių

Ukmergės rajono kaimo bendruomenės
„Želvos bendruomenės iniciatyva“
vadovė L. Monkevičienė ir seniūnas
K. Mikalajūnas dirba žmonių gerovei

Ukmergės rajono kaimo bendruomenės „Želvos bendruomenės iniciatyva“ vadovė Lina Monkevičienė džiaugiasi nuveiktais darbais, kurie džiugina ir jaunus, ir senus. Moteris prisipažįsta turėjusi pagrindinį tikslą, kad kaimas taptų vieninga, stipria bendruomene, kad žmonės jaustųsi kaip viena didelė šeima.

Nelengvą kelią teko nueiti Želvos kaimo bendruomenės idėjos autorei Zitai Butiškytei, kuri vėliau bendruomenės vairą perdavė Remigijui Jakuliui. Lina Monkevičienė bendruomenei ėmė vadovauti 2008 metų balandžio mėnesį. „Sakoma, kad kiekviena pradžia, kad ir kokia sunki ji būtų, yra įdomesnė už kiekvieną linksmą pabaigą. Problemų neišvengta, tačiau tai yra gera patirtis, savęs išmėginimas, skatinimas žengti į priekį, imtis veiklos ir dar aktyviau siekti įgyvendinti užsibrėžtus tikslus“, – sakė bendruomenės pirmininkė.

Ėmėsi darbo

Pirmaisiais metais VO „Želvos bendruomenės iniciatyva“ pirmininkas Remigijus Jakulis kartu su Želvos girininkija bei aktyviausiais bendruomenės nariais įrengė poilsio bazę prie Makio ežero. Kiekvienais metais Želvoje organizuojamos jau tradicija tapusios Joninių bei Kraštiečių šventės. Jas rengti padeda kultūros namų direktorė Aušra Rudokaitė, Želvos seniūnas Kęstutis Mikalajūnas. Bendruomenės nariai aktyviai dalyvauja Derliaus šventėse, susitikimuose su kaimyninėmis bendruomenėmis. Senjorai mielai renkasi į jiems skirtas vakarones „Pabūkime kartu“. „Organizuotos išvykos į Vilnių, dalyvauta LTV tiesioginės laidos filmavime „Geras ūpas“, „Mūsų dienos kaip šventė“. Dvasiškai ūgtelėjome bendraudami su Tiberiados vienuoliais, kurie svečiavosi mūsų bendruomenėje“, – pasakoja L. Monkevičienė.

Talkina kunigas

Želvos seniūnijos gyventojai labai džiaugiasi veikliu Šv. Ignaco Lojolos parapijos klebonu kun. Petru Avižieniu, kuris jau daugiau nei dvi dešimtys metų darbuojasi šioje parapijoje. Jo dėka suremontuoti parapijai priklausantys namai, kuriuose įsikūrė Želvos socialinių paslaugų centras, sulaukta ir paramos iš „Renovabis“ (Vokietija), THL (Vokietija) ir Nyderlandų fondo. Želviškiai dėkingi rėmėjams, tačiau šios finansinės paramos neužteko, nes parapijos namų pastatui reikėjo pilnos rekonstrukcijos. Seniūnas K. Mikalajūnas ir socialinė darbuotoja Edita Mikalajūnienė pateikė paraišką Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai dalyvauti Socialinių paslaugų infrastruktūros plėtros programos projektų atrankos 2009 metų konkurse, kuriame parašytas projektas laimėjo 190 tūkstančių litų. Po metų visi džiaugėsi Želvos socialinių paslaugų centro įkurtuvėmis. Čia teikiamos būtiniausios paslaugos žmonėms.

Įsimintinos šventės

Praėjusiais metais Želvos bendruomenės nariai aktyviai dalyvavo tradiciniuose bendruomenės, seniūnijos ir kultūros namų organizuotuose renginiuose. Įsimintinos Mindauginių, kraštiečių ir Želvos vidurinės mokyklos 100 metų jubiliejaus šventės. Mokinių komitetas suorganizavo rožių sodinimo akciją. Mokykloje buvo puošiamos klasės, koridoriai, tvarkoma aplinka, organizuota gerų darbų savaitė.

Šventinės savaitės metu vyko draugiškos krepšinio varžybos, koncertas, mažieji moksleiviai iš surinktų akmenų dėliojo dėlionę, rašė ant asfalto mokyklai linkėjimus, piešė piešinius.

Projekte – kelios bendruomenės

Seniūnijoje vyko projektas „Želvos senjorams – amžius ne kliūtis“, į kurį aktyviai įsiliejo vyresnio amžiaus žmonės. Pasak pirmininkės, jie noriai rinkdavosi į bendrus susitikimus, vakarones, kurių metu diskutuodavo aktualiais klausimais, dainuodavo, dalydavosi jaunystės prisiminimais bei gyvenimiška patirtimi, mindavo mįsles.

Želviškiai drauge su kaimyninių Tolučių ir Kiauklių bendruomenių senjorais aplankė Pivašiūnų šventovę, Trakų pilį, senąją Kernavę, plaukiojo laivu „Nepažinti Trakai“, žvalgėsi po Kernavės piliakalnius, sudėjo padėkos maldą Kernavės bažnyčioje. „Grįžtant į namus skambėjo ne tik dainos, bet ir klausimas, kada vėl galėsime taip smagiai pakeliauti. Smagu buvo matyti jų šypsenas, pailsėjusius nuo kasdieninių rūpesčių veidus“, – mena L. Monkevičienė.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija