2010 m. balandžio 30 d.
Nr. 33
(1818)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pontifikato sukakties minėjimas

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI sveikinamas
su 83-iuoju gimtadieniu

Kardinolų bendrystė

Popiežius Benediktas XVI su Romoje reziduojančiais Kardinolų kolegijos nariais prie vaišių stalo paminėjo savo pontifikato 5-ąsias metines. Balandžio 19 dieną, tai yra praėjus lygiai penkeriems metams nuo to laiko, kai tuometinis kardinolas Jozefas Ratcingeris buvo išrinktas į šv. Petro sostą, Apaštališkuose rūmuose buvo surengti pietūs, kuriuose dalyvavo 46 kardinolai bei kiti Romos kurijos atstovai. Baigiant susitikimą Kardinolų kolegijos dekanas kardinolas Andželas Sodanas pasveikino Šventąjį Tėvą ir padėkojo už atsidavusią tarnystę Bažnyčiai ir pasauliui.


Paminėjimas Apaštalinėje nunciatūroje

Apaštalinis nuncijus arkivyskupas
dr. Luigi Bonazzi (antras iš kairės)
sveikina į priėmimą atvykusius svečius
iš Šiaulių vyskupijos

Prieš penkerius metus savo pontifikatą pradėjo Benediktas XVI. Šią sukaktį praėjusį penktadienį, balandžio 23-ąją, iškilmingai paminėjo Šventojo Sosto Apaštalinė nunciatūra Lietuvoje.

Į nunciatūros pastatą T. Kosciuškos gatvėje tos dienos pavakary rinkosi svečiai. Čia juos sutiko Apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. Luigi Bonazzi su savo sekretoriumi mons. dr. Claudio Cricini. Svečiai buvo pakviesti į priėmimo salę, kur jų ant laiptų laukė Vilniaus Arkikatedros choras (dirig. Violeta Savickaitė-Paciūnienė), sugiedojęs Lietuvos valstybinį ir Vatikano himnus. Paskui Apaštalinis nuncijus arkiv. L. Bonazzi pasakė turiningą kalbą. Apaštalinis nuncijus padėkojo į susitikimą atvykusiems Lietuvos valdžios atstovams – Ministrui Pirmininkui Andriui Kubiliui bei jo žmonai, ambasadoriams bei jų bendradarbiams, taip pat Lietuvos vyskupams, ypač kardinolui Audriui Juozui Bačkiui, Vyskupų konferencijos pirmininkui arkivyskupui Sigitui Tamkevičiui, kunigams, vienuoliams ir vienuolėms, katalikiškų judėjimų, asociacijų ir organizacijų atstovams, kultūros pasaulio bei žiniasklaidos žmonėms ir kitiems susirinkusiesiems.


Jėzuitas kardinolas – Rytų dvasingumo skleidėjas

Mindaugas BUIKA

Kardinolas Tomašas Špidlikas

Kunigystė istorijos verpetuose

Mirus žymiam čekų teologui jėzuitui kardinolui Tomašui Špidlikui, popiežius Benediktas XVI užuojautos telegramoje, pasiųstoje Jėzaus draugijos generaliniam vyresniajam tėvui Adolfui Nikolasui Pačonui, iškėlė velionio asmenines savybes ir nuopelnus Bažnyčiai. „Su gilia padėka prisimenu jo tvirtą tikėjimą, tėvišką meilumą ir intensyvią kultūrinę bei bažnytinę veiklą, ypač kaip Rytų krikščionių dvasingumo autoritetingo eksperto“, – pažymėjo Šventasis Tėvas, karštai melsdamas mirusiam kardinolui „atlygio amžinybėje, kurią Viešpats pažadėjo savo mokiniams“. Eidamas 91-uosius metus kardinolas T. Špidlikas mirė balandžio 16 dieną Romoje, savo įkurtame Aletti jėzuitų kultūros centre, kuriame ir rezidavo.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija