2010 m. gegužės 7 d.
Nr. 35
(1820)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Marijampolės dekanate

Šventė parapijos ir klebono jubiliejus

Atšventinimo 20-metį švenčianti
Šv. Vincento Pauliečio bažnyčia

Šešiasdešimtmetį šventęs
mons. Juozas Pečiukonis
dovanų gavo daug gėlių

Kleboną sveikina parapijos pastoracinės
tarybos pirmininkas gyd. A. Žvirblis.
Dešinėje – ministrantai ir vikaras
kun. Marius Rudzinskas

Šv. Vincento Pauliečio bažnyčia
šventinę dieną buvo pilnutėlė

Gieda R. Stankevičiaus pagrindinės
mokyklos moksleivis. Greta –
kun. Rytis Baltrušaitis

Gieda parapijos Sumos choras
(vadovė Birutė Pavalkienė)

Klebonas sveikina klebonijos
kieme susirinkusius svečius.
Sėdi (iš kairės): vysk. Juozas
Žemaitis, Elko vyskupas Jerzy’s
Mazur’as, vysk. Rimantas Norvila,
stovi kunigai Andrius Narbekovas
ir Andrius Šidlauskas

Marijampolės kolegijos
choro „Viva Notta“ giesmė
Vido VENSLOVAIČIO nuotraukos

Padovinio pagrindinės mokyklos
mokinių sveikinimas

Gieda jaunimo grupė: Evaldas,
Rokas ir Donatas

Homiliją sako vysk. Rimantas Norvila

Šv. Mišių koncelebracijai vadovauja
vysk. Juozas Žemaitis (centre),
kairėje – Elko vyskupas Jerzy Mazur,
dešinėje – vysk. Rimantas Norvila

Elko vyskupas Jerzy’s Mazur’as

Elko vyskupas Jerzy‘s Mazur’as
pasveikino kleboną ir parapiją
padovanodamas komuninę

Kunigai svečiai šv. Mišiose

Kunigų procesija aplink bažnyčią

Kleboną sveikina Marijampolės
kolegijos direktorius Sigitas
Valančius (centre) su savo kolegomis

Kleboną sveikina prieš 20 metų
valdžios vardu bažnyčios grąžinimo
aktą pasirašęs Kęstutis Subačius

Kunigai ir vyskupai svečiai
klebonijos kieme

Marijampolės Šv. Vincento Pauliečio
bažnyčioje iki Sekminių vyksta
vienuoliktasis tarptautinis sakralios
muzikos festivalis „Džiūgaukim...
Aleliuja“.

MARIJAMPOLĖ. Balandžio 25 dieną, sekmadienį, Šv. Vincento Pauliečio bažnyčioje buvo švenčiami parapijos įkūrimo septyniasdešimties, bažnyčios atšventinimo dvidešimties ir parapijos klebono Vilkaviškio vyskupijos kanclerio mons. Juozo Pečiukonio šešiasdešimties metų amžiaus jubiliejai. Iškilmės prasidėjo Eucharistijos šventimu, kuriai vadovavo Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC, 1990 m. balandžio 29 dieną atšventinęs bažnyčią bei prisaikdinęs dabartinį kleboną. Šv. Mišias drauge su juo koncelebravo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Elko (Lenkija) vyskupas Jerzy’s Mazur’as bei jo sekretorius kun. Wojciech’as Kotarski’s, svečias iš Elko prel. Zygmunt’as Sędziak’as, Vilkaviškio vyskupo generalvikaras kun. Gintautas Kuliešius, Vilkaviškio Katedros klebonas prel. Vytautas Gustaitis, prel. prof. dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas OFS, vyskupijos Katedros kapitulos pirmininkas Liškiavos klebonas kan. Valius Zubavičius, svečias iš Vokietijos prel. Jan’as Pawlik’as, kun. prof. dr. Andrius. Narbekovas, Gargždų dekanas kan. Jonas Paulauskas, Marijampolės Šv. arkangelo Mykolo Bazilikos klebonas kun. Andrius Šidlauskas MIC. Iškilmėse taip pat dalyvavo Seimo, Marijampolės apskrities ir Savivaldybės atstovai bei gausiai susirinkę parapijiečiai.

Vyskupas R. Norvila homilijoje džiaugėsi, kad Šv. Vincento Pauliečio parapija yra dvasingumo židinys, čia noriai ir mielai bendraujama su visais žmonėmis, kad parapijos pastatų ansamblis klebono mons. J. Pečiukonio rūpesčiu pritaikomas ne tik dvasinėms žmonių reikmėms. Vyskupas sakė, kad bažnyčia, klebonija su raštine, parapijos namai, kuriuose yra įkurti senelių globos namai, vaikų dienos centras bei įvairiems susirinkimams pritaikytos patalpos, šventoriuje esanti šarvojimo koplyčia parodo, kad Bažnyčia gali ir sugeba pasirūpinti žmonėmis įvairiais jų gyvenimo etapais. Dėkodamas visiems žmonėms, kurie prisidėjo ir prisideda prie parapijos išlaikymo, parapijoje dirbantiems kunigams ganytojas linkėjo nuolat atnaujinti savo meilę kunigystei ir parapijai. Be klebono, šiuo metu parapijoje dirba kunigai: kan. Algimantas Kajackas, Marius Rudzinskas ir Rytis Baltrušaitis.

Sveikinimo žodį tarė parapijos pastoracinės tarybos pirmininkas gydytojas Algimantas Žvirblis. Elko vyskupas J. Mazur’as pasveikino kleboną bei parapiją Elko vyskupijos vardu ir padovanojo komuninę. Vysk. J. Žemaitis prisiminė tą dieną, kai po daugelio metų vėl suskambo bažnyčios varpai, sugaudė vargonai, pakilo dangun parapijiečių malda. Kalbėdamas apie kleboną, vyskupas sakė, kad švenčiant jubiliejų reikia prisiminti gerus jo darbus. O jo darbai visiems matomi. Vyskupas kalbėjo apie mons. J. Pečiukonį, kuris savo naujas klebono pareigas turėjo pradėti eiti po autoavarijos pakilęs iš lovos su dviem lazdomis. Dievui padedant sveikata pasitaisė. O kaip „XXI amžiui“ sakė vysk. J. Žemaitis, mons. J. Pečiukoniui daug pastangų reikalavo ir kurijos kanclerio pareigos. Kol nebuvo generalvikaro, dažnai su vyskupu jam tekdavo važinėti po parapijas, ryšių su Lenkijos vyskupų konferencija taryboje pagelbėdavo ir vertėjaudamas iš lenkų kalbos, pramoko ir vokiškai. Nors Lietuvoje dar niekur nebuvo, jis Lenkijos pavyzdžiu patarė vyskupui įsteigti Vyskupijos kapitulą, ką ordinaras ir padarė – dabar jos jau yra visose vyskupijose. „Tai labai draugiškas žmogus, su juo dažnai pasitardavau priimdamas sprendimus, – sakė vyskupas J. Žemaitis, – bet darydavau ne visada taip, kaip jis patardavo.“

Po iškilmingų šv. Mišių visi rinkosi klebonijos kieme, kur parapijai priklausančių mokyklų moksleiviai bei Marijampolės kolegijos studentų choras „Viva Notta“ pradžiugino menine programa, skambėjo garbių svečių sveikinimai ir linkėjimai. Susirinkusieji iki vėlaus vakaro bendravo, vaišinosi, šoko ir dainavo, džiaugdamiesi savo parapija, joje dirbančiais kunigais ir viskuo, kas čia vyksta gražaus ir tikro.

Romas BACEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija