2010 m. gegužės 12 d.
Nr. 36
(1821)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Nauji globalizacijos iššūkiai ir švietimas

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Į mūsų kasdienį gyvenimą įžūliai ir agresyviai besiveržiantys permainingi globalizacijos vėjai visuomenei  iškelia vis naujų iššūkių. Šiandien žmogui išties sudėtinga susigaudyti tuose painiuose egzistencijos labirintuose, atsirinkti tikrąsias dvasines bei moralines vertybes. Lietuvos Evangelikų Reformatų Bažnyčios (LERB) atstovai drauge su kitomis krikščioniškosiomis konfesijomis taip pat reiškia susirūpinimą dėl sparčiai plintančios sekuliarizacijos, išaukštinančios vartotojiškumo miražus ir padarančios žmogų savęs paties masteliu... LERB generalinis superintendentas kunigas Algimantas Kvedaravičius įsitikinęs, jog pasimetusiai visuomenei būtina ne tik sielovada, bet ir krikščioniškas švietimas.

„Mūsų bažnyčia taip pat stiprina visa tai, kas visais laikais buvo evangelikų reformatų pamatinė vertybė. Švietimas neatsiejamas nuo tikėjimo, džiugu, kad ilgalaikės pastangos davė gerų rezultatų. Šiandien tereikia noro – sąlygos studijuoti evangeliškąją teologiją puikios kaip niekada – nuo pradinuko mokyklinio suolo iki universiteto auditorijos su garsiais šalies bei užsienio profesoriais“, – sakė kun. A. Kvedaravičius.

Beveik prieš metus mūsų šalies Evangelikų Reformatų Bažnyčios vadovai pasirašė sutartį su Vilniaus pedagoginiu universitetu dėl bendrų magistracijos studijų organizavimo.

Priėmimo metu buvo atrinkti keli studentai, kurie studijuoja socialinę pedagogiką su evangeliškosios teologijos specializacija. Paskaitas nuotoliniu būdu jiems dėsto maždaug 20 autoritetingų profesorių išNauji globalizacijos iššūkiai ir švietimas užsienio aukštųjų mokyklų. Ypač aktyviai bendradarbiaujama su Rygos seminarijos dėstytojais.

LERB vadovas kun. A. Kvedaravičius teigė, kad protestantiškos bažnyčios ir pedagogus rengiančios aukštosios mokyklos bendradarbiavimas labai simboliškas. Beje, reformatai visais laikais akcentavo mokslo, savišvietos svarbą. Dar XVII amžiuje, pasak kunigo, jų bendruomenėje beveik nebuvo neraštingų žmonių. Dažnas tada kone kasdien dvasinės tiesos semdavosi iš Šventojo Rašto.

Pašnekovo teigimu, nuo praėjusių mokslo metų ir bendrojo lavinimo mokyklos jis savo mokiniams pasiūlė rinktis evangelikų reformatų tikybos pamokas nuo pat pirmos klasės. Beveik prieš metus Švietimo ir mokslo ministerijos įsakymu buvo patvirtinta atnaujintos evangelikų reformatų tikybos bendroji programa 11–12 klasių moksleiviams. Kun. A. Kvedaravičius sakė, kad šios tikybos pamokos – tai dorovinio ugdymo dalis, padėsianti  jaunajai kartai rasti atsakymus į pastarųjų dienų iššūkius. „Ir šiemet vyks studentų priėmimas į specialios pedagogikos magistratūros studijas su teologijos specializacija, tad tikimės, jog mokytojų tikrai nepristigsime“, – teigė LERB vadovas.

Ta proga, kaip sakė kun. A. Kvedaravičius, gegužės 13–14 dienomis Vilniaus pedagoginiame universitete rengiama mokslinė konferencija, kurioje bus skaitomi pranešimai apie Reformatų teologiją ir etiką XXI amžiuje. Renginyje dalyvausiantys teologijos specialistai bei mokslininkai diskutuos svarbiausiomis nūdienos problemomis, tarp jų ir kaip mums, krikščionims, atsilaikyti prieš globalizacijos ir nežaboto liberalizmo keliamus naujus iššūkius. Keletas užsienio prelegentų nagrinės ir aktualiausius šeimos padėties dabartinėje Europoje klausimus, aptars krikščioniškos darbo etikos problemos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija