2010 m. gegužės 12 d.
Nr. 36
(1821)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Laisvės kovotojų suvažiavimas

Kazimieras Dobkevičius

Grupė Lietuvos laisvės kovų dalyvių

Naujai kadencijai perrinktas LLKS
Prezidiumo pirmininkas Jonas Čeponis

Balandžio mėnesio pabaigoje Kauno įgulos karininkų ramovėje įvyko Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio partizanų suvažiavimas, kuriame dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas gen. mjr. A. Pocius, KAM atstovai  plk. A. Dudavičius, plk. ltn. A. Dapkus, LPKTS pirmininkas dim. kpt. A. Lukša, LR Seimo narė A. Ramanauskaitė-Skokauskienė, LGGRTC Pasipriešinimo dalyvių teisių komisijos pirmininkas G. Šidlauskas, publicistas V. Bražėnas ir kiti garbūs svečiai.

  Ataskaitinį pranešimą perskaitė LLKS prezidiumo pirmininkas dim. plk. Jonas Čeponis. Pasak pranešėjo, partizanai jau artėja prie šimtamečių. Partizanų vyriausias kapelionas, dim. plk. monsinjoras Alfonsas Svarinskas jau peržengė 85-mečio slenkstį, šįmet 35 partizanai peržengs šią amžiaus ribą. Partizanai, kurių liko vos 224, o laisvės kovų dalyvių tik 163, skuba įamžinti žuvusiųjų kovų ir žūties vietas paminklais, su savo apygardų vėliavomis dalyvauja juos šventinant. Iki šiol 6552 asmenims suteiktas kario savanorio statusas (daugeliui po mirties) ir 12776 asmenims – Laisvės kovų dalyvio statusas. Beveik 84 tūkstančiai Lietuvos piliečių pripažinti nukentėjusiais nuo sovietų okupacijos. Žuvusiuosius, dėl kurių nesikreipta ar nėra kam jais pasirūpinti, nutarta paskelbti kariais savanoriais (po mirties). Tačiau vis dar bandoma šmeižti ar net kaltinti buvusius partizanus. Džiugu, jog valstybės institucijos patvirtina, kad ginkluotas pasipriešinimas buvo ne tik teisėtas, bet ir būtinas. Pasak prelegento, reikia partizaniškos drausmės tiems, kurie savo darbais iškraipo istoriją, gina nusikaltėlius, homoseksualistus, kuriems leista žygiuoti Vilniaus gatvėmis gegužės mėnesį.  Dim. generolo J. Jurgelio „užuojauta“  gen. Misiukoniui, padėjusiam sunaikinti partizaną Kraujelį, nekelia susižavėjimo. Dabar labai madinga keisti savo narystę partijoje. Yra tokių Seimo narių, kurie jau spėjo pakeisti po kelias partijas – tai nekelia pasitikėjimo tokiais Lietuvos „patriotais“.

„Kviečiu jaunimą aktyviau prisidėti prie teisingesnės Lietuvos įtvirtinimo, nedaryti  gėdos Lietuvai. Lietuvos partizanai dėkingi Lietuvos krašto apsaugos ministerijai, kariuomenės vadui gen. mjr. A. Pociui už pastangas paruošti tautą gynybai, kuri kolaborantų  buvo sumažinta“, – sakė dim. plk. J.Čeponis.

   Suvažiavimo delegatus sveikino  LR kariuomenės vadas gen. mjr. A. Pocius, plk. A. Dudavičius, Seimo narė A. Skokauskienė, LPKTS pirmininkas, dim. kpt. A. Lukša. Publicistas V. Bražėnas pasiūlęs jaunimo organizacijoms vadintis ne filialais ar skyriais, o tiesiog  bunkeriais – tada tikrai nepamirštume tikrų bunkerių. Kun. A. Keina priminė, kad partizanų dėka buvo iškovota Lietuvos nepriklausomybė ir laisvė. Lietuvos Vietinės rinktinės sąjungos vadas dim. mjr. Bronislovas Girdvainis  įteikė sąjungos garbės kryžiaus apdovanojimą Lietuvos GGRTC pasipriešinimo dalyvių teisių komisijos pirmininkui G. Šidlauskui.

Išrinktas ir patvirtintas naujos sudėties LLKS Prezidiumas ir štabas. Vėl naujai kadencijai LLKS Prezidiumo pirmininku išrinktas dim. plk. J. Čeponis, o štabo viršininku dim . mjr. V. Balsys. Priimtos trys deklaracijos – dėl Vilniaus krašto lenkinimo, dėl partizanų niekinimo ir ruošiamų provokacinių eitynių gegužės 9-ąją, nes ši diena prieš 65 metus mums tapo okupacijos tęsiniu.

Suvažiavimo dalyviams nuotaiką kėlė atkurtos Prisikėlimo apygardos partizanų ansamblio „Vidurnaktį nežuvę“ dainos ir skalsi KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės savanorių kareiviška košė, žvalūs pašnekesiai bei pokalbiai ir prisiminimai.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija