2010 m. gegužės 12 d.
Nr. 36
(1821)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Knyga – per amžius

Benjaminas ŽULYS

„Aukso altoriaus“ , spausdinto
„graždankos“ rašmenimis, viršelis

Simano Daukanto knygos
„Lietuvos istorija“ viršelis

Leidinio „Praeitis“ I tomas

„Knyga visais laikais buvo tausojama, platinama, slepiama ir saugoma. Spaudos draudimo laikais, kai virš Lietuvos buvo iškilęs pražūtingas nutautinimo pavojus, knygnešiai, daraktoriai, vargo rateliai padėjo išsaugoti papročius, tradicijas, kultūrą, kalbą. Kiek jų žuvo kalėjimuose, tremtyse, kiek neteko sveikatos ir gyvasties. Jau tada žmonės suvokė, ką reiškia spaudos žodis, ką duoda knygų skaitymas. Ir – kokia jų galia“, – tokiu užrašu Kauno kolegijos salėje Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse sutiko lankytojus paroda „Knyga – per amžius“. Renginio sumanytojas – kolegijos Technologijų fakulteto Leidybos ir poligrafijos katedros dėstytojas žurnalistas Ričardas Venckus, o šią idėją padėjo įgyvendinti Bibliotekos ir savarankiškų studijų centro vadovė Saulė Jakštienė bei Kultūros centro vadovė Asta Valaitytė. Toji idėja apima ne vieną šimtmetį skaičiuojančią lietuviškos spaudą. Ją daug metų kaupė R. Venckus, dažnai atsisakydamas asmeninių ar malonumų, o savo lėšas skirdamas retoms knygoms, nuotraukoms, atvirukams. Šioje parodoje – tik maža dalis iš daugiau nei 5000 jo turimų leidinių – apie 300 eksponatų. Kai kurie jų – itin išskirtini, retai kur aptinkami ar apskritai visuomenei nežinomi. Svarbiausia – parodoje eksponuojamos ne tų leidinių kopijos, fotografuoti leidiniai, o originalai.

Parodoje eksponuojami ir senųjų spaustuvininkų iš Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Utenos, Raseinių, Vilkaviškio, Trakų, Širvintų prisiminimai. Yra ir ypač retų ir vertingų leidinių: 1866 metais rusišku šriftu, vadinamąja graždanka, išleista knyga „Aukso altorius“ („Auksa altorius“), pirmas po lietuviškos spaudos draudimo išleistas laikraštis „Vilniaus žinios“. Įdomūs ir istoriškai reikšmingi leidiniai – Simano Daukanto „Lietuvos istorija“ (parašyta 1850 m., išleista 1893 m.), 1903 metų „Varpo“ žurnalo pilnas komplektas, 1938 metų žurnalas „Lietuvos valstybės ženklo kilmė“ su 1385 metų Vytauto Didžiojo antspaudo ženklu. Įdomus ir 1922 metais išleistas žurnalas „Vokiečių okupacija Lietuvoje 1915–1919 m.“ Sąjunga ginkluotosioms krašto pajėgoms remti 1938 metais išleido žurnalą „Lietuvos kariuomenė“, įspūdingas leidinys „Vytauto Didžiojo garbei 1430–1930“. Dėl nežinomų priežasčių tik vieninteliu egzemplioriumi 1937 metais išleistas išleistas žurnalas „Spaudos menas“. Jis taip pat yra R. Venckaus kolekcijoje ir dabar eksponuojamas parodoje. Knygoje „Gyvoji kalba“, išleistoje 1937 metais, kalbininkas P. Skardžius analizuoja to meto laikraščių kalbą, o Mykolas Biržiška nagrinėja senuosius raštus.

Knygos mylėtojas R. Venckus viename parodos lakšte parašė ; „Jonas Jablonskis taip rašė. Taip turime rašyti ir mes“. O viename susitikime su skaitytojais jis pasakė: „Kai išeisiu į amžinybę, tai mane užpilkite ne žemėmis, o knygomis. Tada aš ilsėsiuosi ramiai“…

Beje, R. Venckus turi sukaupęs nemažai maldaknygių, religinių žurnalų, knygų. Keli tokie leidiniai eksponuojami ir šioje parodoje. O rudeniop jis surengs atskirą religinių leidinių parodą.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija