2010 m. gegužės 14 d.
Nr. 37
(1822)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kaišiadorių vyskupijoje

Merkinės dekanate

Pagerbė kleboną

Iš dešinės: kun. Robertas Rumšas,
Kaišiadorių vyskupas Juozapas
Matulaitis, vyskupijos generalvikaras
mons. Algirdas Jurevičius
ir mons. doc. dr. Artūras Jagelavičius

MERKINĖ. Balandžio mėnesį Šv. Jurgio atlaidų metu gražaus 50 metų jubiliejaus proga parapijiečiai sveikino kleboną, bažnytinės teisės daktarą, Vytauto Didžiojo universiteto lektorių, Kaišiadorių vyskupijos tribunolo oficiolą, Merkinės parapijos dekaną, kunigą Robertą Rumšą. Šv. Mišias ta proga aukojo ir kunigą sveikino Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis, monsinjoras, teologijos dr. Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras Algirdas Jurevičius, klebonai: Varėnos – kun. Pranciškus Čivilis, Vievio – kun. Alfonsas Kelmelis, Birštono – mons. Jonas Danilevičius, Nemunaičio – kun. Gediminas Mieldažis, Žiežmarių – kun. Rokas Algimantas Puzonas, Jiezno – kun. Rolandas Bičkauskas, Aukštadvario – mons. Vytautas Kazimieras Sudavičius, Perlojos – kun. Ąžuolas Miliauskas, svečias iš Kauno mons. doc. dr. Artūras Jagelavičius, pasakęs įsimintiną pamokslą apie kunigo pašaukimą, tarnystę žmonėms, kuri tęsiasi iki mirties.

Jei tektų rašyti trumpą kun. R. Rumšos biografiją, būtų galima pasakyti: 1960 m. balandžio 26 dieną Kaune, Antaninos ir Algirdo Rumšų šeimoje, gimė dvynukai Robertas ir Ričardas. Po privalomos tarnystės sovietinėje kariuomenėje Robertas įstojo į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją ir ją baigė 1987 metais. 2002 metais bažnytinės teisės dr. R. Rumšas, užbaigęs doktorantūros studijas Popiežiškajame Laterano universitete, paskirtas Merkinės dekanu ir Merkinės Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonu, paliekant jam ankstesnes Kaišiadorių vyskupijos tribunolo oficiolo pareigas. Be to, dar dirbo aštuoniose parapijose, kurį laiką ėjo kanclerio pareigas Kaišiadorių vyskupijoje.

1987 metais jaunas I Alytaus vikaras kun. R. Rumšas buvo iškviestas pas oficialius tarybų valdžios atstovus ir apkaltintas, kad „Šiluvoje be Raseinių rajono valdžios leidimo pasakė nereliginio turinio pamokslą ir aukštino nuteistus kunigus — A. Svarinską, S. Tamkevičių, J. K.  Matulionį“. (Viešu žodžiu R. Rumšas gynė ir garsų disidentą kunigą R. A. Puzoną, Atgimimo laikais dirbusį Merkinėje – A. Č.) Kun. R. Rumšas parašė pareiškimą generaliniam sekretoriui M. Gorbačiovui, kuris buvo cituojamas pogrindyje ėjusioje „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikoje“: „Aš į Šiluvą atvykau kaip maldininkas, o mano, kaip kunigo, malda yra šv. Mišios. Kokia intencija aš turiu melstis, kiek žinau, tarybiniai įstatymai nenurodo. Meldžiausi už kunigus kalinius pagal Kristaus paraginimą „Ką padarėte gero vienam iš mažiausių brolių, (tarp kurių Kristus išvardina ir kalinius) man padarėte“ (Mt 25, 45). Negi aš, katalikų kunigas, negaliu pagal Evangelijos paraginimą už kalinius pasimelsti? Šv. Mišiose priklauso Dievo žodžio liturgija, kurios metu pasakoma maldos intencija, aiškinama Evangelija. Paragindamas parodyti meilės ir pasimelsti už kunigus kalinius aš nenusikaltau Evangelijai, o tuo pačiu ir mano žodžio negalima laikyti nereliginiu. Kas priklauso religiniam turiniui, nustato Dieviškasis Autoritetas — Evangelija, o ne ateistai — valdžios pareigūnai“.

Kun. Robertą Rumšą su gražiu jubiliejumi sveikino Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Aleksandras Abišala ir Varėnos rajono meras Vidas Mikalauskas, apjuosęs jubiliatą Saulės Lazarevičienės austa juosta, o Merkinės parapijiečiai, įteikdami jubiliatui kalvio nukaltą žvakidę su apkaustytu ant ašies besisukančiu akmeniu pasakė: „Mes, Jūsų parapijiečiai, mintyse matome ir matysime Jus vėlų vakarą priklaupusį žvakės šviesoje nakties maldai ir už mus, ir už šį geležimi žmogaus apkaustytą pasaulį, kuris skrieja tik Dievui žinomais keliais. Ačiū Jums ir didelės stiprybės laikant šią šviesą“.

Protingi politikai, ieškodami draugystės su kunigais, dažnai ieško naudos sau. Išmintingi politikai, siekdami draugystės su kunigais, stengiasi savo darbu padėti jiems nešti tarnystės Dievui, tautai ir valstybei kryžių.

Algimantas Černiauskas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija