2010 m. gegužės 21 d.
Nr. 39
(1824)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Politinių kalinių ir tremtinių nerimas

Piketas prie Švietimo ir mokslo ministerijos ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos XVII suvažiavimas

Vilniuje prie Švietimo ir mokslo
ministerijos į piketą susirinkę
buvę Lietuvos politiniai kaliniai
ir tremtiniai ragino atkreipti dėmesį
į šalies moksleivių mokymą apie Lietuvos
partizaninį bei rezistencinį periodą

Pirmadienį Vilniuje, prie Švietimo ir mokslo ministerijos į piketą rinkosi buvę Lietuvos politiniai kaliniai ir tremtiniai (LPKTB, LPKTS, LLKS atstovai), Sąjūdžio nariai. Jie ragino ministeriją atkreipti dėmesį į šalies moksleivių mokymą apie Lietuvos partizaninį bei rezistencinį periodą. Piketo dalyviai giedojo tautiškas dainas, per megafoną kreipėsi į susirinkusiuosius, laikė plakatus su užrašais „Reikalaujam pasipriešinimo istorijos egzamino mokykloje“, „Su mumis prezidentė“. Tarp tremtinių buvo monsinjoras Alfonsas Svarinskas, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos (LPKTB) valdybos pirmininkas Vytas Miliauskas, Seimo narė Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, Vilniaus Sąjūdžio tarybos narys Leonas Kerosierius ir kt. Akcijos rengėjai įsitikinę, kad pokario istorijos dėstymo mokykloje faktiškai nėra, o apie partizaninį judėjimą, kurio metu žuvo per 20 tūkst. žmonių, šiuolaikinis mokinys praktiškai nežino nieko. Jis daugiau žino apie Antaną Sniečkų, Lietuvos komunistų partijos vadovą, negu tikruosius patriotus.


Nors prisiekė sąžiningai tarnauti Tėvynei...

Gintaras Visockas

Seimo narys Linas Karalius

Šią savaitę Seimas ėmėsi apkaltų Aleksandrui Sacharukui ir Linui Karaliui. Specialiosios tyrimo komisijos parengtos išvados siūlo pradėti apkaltos procesą už tai, kad jie galimai pažeidė Konstituciją ir sulaužė Seimo nario priesaiką. Antradienį pateikus nutarimo projektą pradėti apkaltą A. Sacharukui,  už balsavo 81 Seimo narys, 12 parlamentarų balsavo prieš ir 23 susilaikė. Siūlymui pradėti apkaltos procesą L. Karaliui pritarė 73 jo kolegos, 9 buvo prieš ir 18 susilaikė. Jeigu apkaltos komisijos išvados bus patvirtintos, tada parlamentas balsų dauguma gali kreiptis į Konstitucinį Teismą, kuris savo ruožtu spręs, ar konkretūs asmens veiksmai prieštarauja Konstitucijai. Konstituciniam Teismui nutarus, kad Seimo nario veiksmai prieštarauja Konstitucijai arba jis sulaužė priesaiką, procesas toliau bus tęsiamas parlamente. Seimo narys gali būti šalinamas iš pareigų, jeigu tam pritaria ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.


Piliečiai Garliavoje saugo Drąsiaus Kedžio dukrelę

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Šeštadienį Jonučių
kapinėse žmonės rinkosi
prie Drąsiaus Kedžio kapo

Netikėtai pasisukus įvykiams, susijusiems su pedofilijos byla ir Drąsiaus Kedžio žūtimi, prie Kauno esančioje Garliavoje susidarė įtempta padėtis. Gegužės 14 dieną Kėdainių teisme paskelbus nutartį, kad nužudyto kovotojo su pedofilija D. Kedžio dukrelė turi būti perduota motinai Laimutei Stankūnaitei, prie Kedžių namų Garliavoje jau nuo ryto būriavosi kelios dešimtys žmonių. Nuo praėjusių metų spalio D. Kedžio dukrą globojo jo sesers teisėjos Neringos Venckienės šeima. Teisėjas Bronius Versackis paskelbė, kad neva nėra net mažiausios abejonės dėl L. Stankūnaitės, nors pedofilijos bylos tyrimo eigoje buvo daug duomenų apie jos ryšius su pedofilų klano nariais. Daug duomenų apie netinkamą L.Stankūnaitės elgesį su dukra buvo surinkęs ir balandžio 17 dieną netoli Kauno rastas nužudytas D. Kedys.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija