2010 m. gegužės 21 d.
Nr. 39
(1824)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Piliečiai Garliavoje saugo Drąsiaus Kedžio dukrelę

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Šeštadienį Jonučių
kapinėse žmonės rinkosi
prie Drąsiaus Kedžio kapo

Garliavoje, prie Kedžių
namų, jau visą savaitę
budi neabejingi piliečiai
Livijos ŠIDLAUSKAITĖS nuotraukos

Netikėtai pasisukus įvykiams, susijusiems su pedofilijos byla ir Drąsiaus Kedžio žūtimi, prie Kauno esančioje Garliavoje susidarė įtempta padėtis. Gegužės 14 dieną Kėdainių teisme paskelbus nutartį, kad nužudyto kovotojo su pedofilija D. Kedžio dukrelė turi būti perduota motinai Laimutei Stankūnaitei, prie Kedžių namų Garliavoje jau nuo ryto būriavosi kelios dešimtys žmonių. Nuo praėjusių metų spalio D. Kedžio dukrą globojo jo sesers teisėjos Neringos Venckienės šeima. Teisėjas Bronius Versackis paskelbė, kad neva nėra net mažiausios abejonės dėl L. Stankūnaitės, nors pedofilijos bylos tyrimo eigoje buvo daug duomenų apie jos ryšius su pedofilų klano nariais. Daug duomenų apie netinkamą L.Stankūnaitės elgesį su dukra buvo surinkęs ir balandžio 17 dieną netoli Kauno rastas nužudytas D. Kedys.

16 valandą 30 minučių su policijos palyda atvykęs antstolis Marekas Petrovskis tikino neketinąs paimti mergaitės, tik norįs įteikti teismo nutartį. Tačiau D. Kedžio pusbrolio Tado Skučo ir pedagogo iš Vilniaus Mariaus Kuprevičius vadovaujami žmonės užtvėrė kelią ir neleido antstoliui patekti į Kedžių namus. Jau penktadienio vakare gynėjų gretos gausėjo. Į Garliavą apginti mažąją mergaitę atvyko ir baikerių būrys, Kauno krašto demokratinio judėjimo, „Vyčio“ judėjimo, Tautos ateities forumo, Vienybės forumo ir kitų pilietinių judėjimų nariai.

Ir šeštadienį prie Kedžių namų Garliavoje rinkosi daug žmonių. Kunigai Jonas Varkala ir Mindaugas Martinaitis organizavo viešas maldas, žmonės giedojo giesmes, bendravo tarpusavyje. Sekmadienį po pietų žmonės, minėdami D. Kedžio mirties ketvirtines, rinkosi jo radimo vietoje, meldėsi, giedojo, deklamavo eilėraščius, o pavakaryje dalyvavo šv. Mišiose Garliavos bažnyčioje, aplankė žuvusiojo kapą, meldėsi ir sakė kalbas. Pirmadienį ryte prie Kedžių namų susirinkę žmonės apjuosė sodybą gyva grandine ir neleido išvežti Kedžio dukrelės į pasimatymą su L. Stankūnaite, nes tokiu atveju ji į namus nebegrįžtų. Kai mergaitės senelio vairuojamas automobilis pasuko vartų link, žmonės suklaupė ir užtvėrė kelią automobiliui. Iš automobilio išlipę seneliai Kedžiai dėkojo žmonėms, o mažoji Deimantė verkė ir sakė, kad nori gyventi su teta Neringa.

Pirmadienį Kauno miesto ir rajono policijos įstaigose įvyko bent keli pasitarimai. Svarstyti įvairūs variantai, kaip įvykdyti teismo nutartį. Buvo svarstoma ir galimybė panaudoti sraigtasparnius. Tačiau nuspręsta, kad smurtas prieš D. Kedžio dukrelės gynėjus neturi būti naudojamas, nors kai kurie valdžios atstovai – teisingumo ministras R. Šimašius ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas S. Šedbaras bei premjeras A. Kubilius reikalavo besąlygiškai ir žūtbūt vykdyti teismo nutartį. Antradienį apie 12 valandą prie Kedžių sodybos iš Vilniaus atvykęs komisaras A. Požėla paragino žmones laikytis rimties ir patikino, kad sodyba nebus šturmuojama. 13.30 val. sodybą saugojo per 100 žmonių. Į Garliavą buvo atvykęs ir televizijos laidų vedėjas Kristupas Krivickas. Jis drąsino žmones, ir ragino juos ginti teisingumą. Vėliau gynėjų gretos daugėjo ir apie 17 valandą čia jau surinko keli šimtai piliečių. Tą dieną į Garliavą buvo žadėjusi  atvykti ir L. Stankūnaitė, tačiau ji taip ir nepasirodė.

Trečiadienį antstolio M. Petrovskio skelbimas su teismo nutartimi buvo išspausdintas „Lietuvos ryto“ laikraštyje. Kauno policijos vadovas R. Kaminskas pareiškė, kad nutartis turi būti vykdoma, tačiau smurtas prieš Garliavoje susirinkusius piliečius neturi būti naudojamas.

Kedžių giminės drama stipriai paveikė Lietuvą. Vis daugiau piliečių supranta, kad reikia kilti į kovą už laisvę ir teisingumą. Čia, Garliavoje, ginti mergaitės susirinko drąsūs ir neabejingi piliečiai, pasiryžę pasipriešinti pedofilų ir korumpuotų pareigūnų klanų tironijai, kurti naują Lietuvą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija