2010 m. birželio 11 d.
Nr. 45
(1830)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Pagerbtos Pirčiupių kaimo aukos

Rūta Averkienė

Tragedijos liudytojai Alfonsas
Simokaitis ir Marija Veršickienė

Prie paminklo Motinai minimos
Pirčiupių kaimo tragedijos metinės

Birželio 3-ąją paminėtos Pirčiupių kaimo tragedijos 66-osios metinės. Vėl prisiminta, kaip 1944 m. birželio 3-osios rytą vokiečiai apsupo kaimą ir gyvus sudegino 119 žmonių – 29 vyrus, 21 moterį, 69 vaikus. Jauniausiajam tebuvo šešios savaitės. Tą baisią dieną sudegino ir namus, kluonus, tvartus…

Pirčiupių kaimo tragedijos paminėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Valkininkų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje, kurias aukojo Valkininkų klebonas kun. Rolandas Valskys. Liūdnas giesmes sudegintųjų garbei ir atminimui bažnyčioje ir kapinaitėse giedojo Varėnos kultūros centro Valkininkų filialo moterų ansamblis, vadovaujamas meno vadovės Aldonos Japertienės. Buvo padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės prie paminklo Motinai ir memorialo bei kaimo kapinaitėse.

Minėjime dalyvavo rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša, Valkininkų seniūnijos seniūnas Jonas Urbaitis, Varėnos kultūros centro direktorė Marytė Stoškutė, Valkininkų vidurinės mokyklos moksleiviai ir mokytojai, pirčiupiečiai.

Liūdnais prisiminimais dalijosi vienas iš nedaugelio tragedijos liudytojų – Alfonsas Simokaitis. Šioje vietoje sudegė jo seneliai, sesutė ir du broliai. Ant kapinaičių tvoros liūdnai rymojo Marija Veršickienė. Jiems, jau tik dviems gyviems likusiems liudytojams, neįsivaizduojamas tos birželio 3-iosios deginamų pastatų ir gyvų žmonių karštis išliko visam laikui.

Aukų atminimas buvo pagerbtas tylos minute, Valkininkų moterys sugiedojo graudžias giesmes, o Valkininkų vidurinės mokyklos mokiniai padeklamavo eiles, skirtas tragedijai atminti.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija