2010 m. birželio 16 d.
Nr. 46
(1831)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Tarp lietuvių

Įvairių tautų atstovai koncertavo kauniečiams

Irma Mikalauskaitė

Visagino baltarusių dainų
ansamblis „Svitanak“

Kauno totorių ansamblio „Leisan“ dalyvės

Lenkų folkloro ansamblis „Zoža“
iš Vilniaus rajono

VDU folkloro ansamblio
„Linago“ pasirodymas

Japonų kultūros centras „Tsuru“

Birželio 5 dieną Kauno muzikinio teatro sodelyje ir Laisvės alėjoje vyko kultūrinė šventė – festivalis „Kultūrų tiltai 2010“. Čia dainavo ir šoko įvairių tautų atstovai, demonstruodami savo tautos kultūrą bei dainų ir šokų tradicijas. Pasirodė ne tik rusų, totorių, karaimų, baltarusių, ukrainiečių, armėnų ir lenkų folklorinės muzikos atlikėjai, bet buvo pristatyta ir tokia lietuviams, atrodytų, tolima kultūra kaip japonų. Šokėjai ir dainininkai atvyko iš Klaipėdos, Trakų, Visagino, Šalčininkų, Vilniaus rajono.

 Kauno totorių ansamblio „Leisan“ dalyvė pasakojo, jog atlieka ne tik totorių, tačiau ir lietuvių liaudies dainas. Šiuo metu jų kolektyvą sudaro tik keturi žmonės, o repetuoja kartą per savaitę Kaune esančiame Tautų kultūrų centre. Savo veiklos rezultatus parodo ne tik lietuviams, bet koncertuoja ir užsienyje vykstančiose folklorinėse šventėse.

Po totorių ansamblio pasirodė lenkų folkloro ansamblis „Zoža“ iš Vilniaus rajono. Šis kolektyvas koncertuoja jau dvidešimt metų. Jie repetuoja Vilniaus rajone esančiuose Sudervės kultūros namuose du kartus per savaitę ir atlieka daugiausia savo senelių ar vietinių lenkų kompozitorių sukurtas dainas. Šis lenkų folkloro ansamblis koncertuoja užsienyje, o dažniausiai, žinoma, pačioje Lenkijoje.

Džiugu, jog tokioje įvairių kultūrų šventėje savo folkloro tradicijas pristatėme ir mes, lietuviai. Lietuvai atstovavo Vytauto Didžiojo universiteto folkloro ansamblis „Linago“. Bene ilgiausią programą pristatęs jaunimo kolektyvas kitais metais švęs savo veiklos dvidešimtmetį. Kolektyvą sudaro VDU studijuojantys studentai, kurie dainuoja, šoka ir groja lietuvių liaudies instrumentais. Kaip ir dauguma kitų šios šventės dalyvių, „Linago“ koncertuoja ir Lenkijoje, nors didžiuma koncertų vyksta mūsų šalyje.

Nemažai egzotikos „Kultūrų tiltams 2010“ suteikė Kauno japonų kultūros centro „Tsuru“ pasirodymas. Šį kolektyvą sudaro keturiolika jaunų žmonių, kurie uoliai kiekvieną dieną repetuoja. Japonų dainas atliekančio kolektyvo nariai ne tik domisi Rytų kultūromis, bet ir stropiai mokosi japonų kalbą, mat dainos atliekamos japonų kalba. Kol kas šio kolektyvo pasirodymus galima išvysti tik Lietuvoje, tačiau galbūt kada nors jis aplankys ir savo atstovaujamą šalį.

Savo sugebėjimus šventėje demonstravo ir kovos menų Kendo atstovai, koncertavo net keli rusų folkloro ansambliai, tarp jų vaikų ansamblis „Žavoronok“ ir įvairaus amžiaus kolektyvas „Bylina“ – abu iš Visagino. Šių kolektyvų vadovas pasakojo, jog savo veiklą pradėjo 1990 metais. Jo vadovaujamuose kolektyvuose dalyvauja visų amžiaus grupių žmonės, nes jų atliekamos dainos yra skirstomos pagal amžių. Šie rusų folkloro ansambliai  pakoncertavo Rusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir kitose Europos šalyse.

Šventėje pasirodė ir Visagino baltarusių dainų ansamblis „Svitanak“, kurio pavadinimas lietuviškai reiškia „aušra“. Šis ansamblis savo veiklą skaičiuoja nuo 1998 metų gruodžio mėnesio, kada įvyko pirmoji jų repeticija Visagino kultūros centre. Be šio ansamblio šventėje pasirodė Kauno armėnų ansamblis „Hajrenik“, kiti lenkų bei rusų folklorą atliekantys ansambliai, taip pat veikė kiekvienos šalies kūrybinės dirbtuvės, kur buvo galima išvysti, kaip audžiamos nacionalinės juostos, gaminami įvairūs suvenyrai.

Autorės ir Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija