2010 m. birželio 18 d.
Nr. 47
(1832)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Zarasų krašto sentikių trijų amžių istorija

Petras IVANOVAS

Kryžiaus šventinimas Samanių
(dabar Barovkos) kaimo kapinėse

Zarasiškiai šiltai sutiko
Visagino kultūros centro
ansamblio „Bylina“ dalyvius

Lietuvos sentikių kultūros ir švietimo
asociacijos tarybos pirmininkas
Vasilijus Degteriovas dovanoja nuotrauką
Vasilijui Baranovskiui (kairėje)

Šiais metais sentikiai švenčia trijų šimtų metų įsikūrimo jubiliejų Lietuvos žemėje. Šia proga Senųjų stačiatikių pomorų bažnyčios aukščiausioji taryba paruošė turiningą šventinių priemonių programą.  

Dar 1679 metais įsikūrė pirmieji sentikiai Lietuvoje, o 1710 metais dabartinio Rokiškio rajono teritorijoje susibūrė pirmoji sentikių bendruomenė. Tai ir tapo akstinu įsikurti Senųjų stačiatikių cerkvei.

Daug sentikių apsigyveno ir dabartinio Zarasų rajono teritorijoje.  Istorija mena, kad 1735 metais Zarasų sentikių bendruomenė vos už kelių kilometrų nuo Zarasų įkūrė Samanių koplyčią. Ilgus metus sentikiai neturėjo maldos namų, tik vėliau buvo pastatyta nedidelė cerkvė,  tačiau ir ji Pirmojo pasaulinio karo metais prarasta. Tik XX amžiaus pabaigoje, Lietuvos nepriklausomybės metais, Zarasuose išaugo graži cerkvė. Jos šventikas dabar Sava Pavlovas. Bendruomenei daug metų vadovavo Fotinija Kurakina. Po jos mirties  Zarasų sentikiai bendruomenės pirmininku išrinko Aleksandrą Volkovą, kuris daug jėgų ir skiria šiai veiklai.

Gražiai jubiliejiniai renginiai paminėti Zarasų krašte. Į juos atvyko  daug svečių: Lietuvos Senųjų stačiatikių pomorų bažnyčios aukščiausiosios  tarybos pirmininkas  Grigorijus Bajarovas, Latvijos  Senųjų stačiatikių pomorų bažnyčios aukščiausiosios  tarybos pirmininkas Aleksijus Žilko, Estijos  Senųjų stačiatikių pomorų bažnyčios aukščiausiajai tarybai atstovavo jos pirmininkas Pavelas Varuninas, iš Minsko lankėsi šio miesto sentikių bendruomenės pirmininkas Aleksandras Belovas. Daug sentikių šventikų buvo ir iš aplinkinių Lietuvos ir Latvijos vietovių.

Šventiniai renginiai prasidėjo šv. Mišiomis Rusteikių cerkvėje. Paskui šventės dalyviai vyko į Samanių (dabar Barovkos)  kapines, kuriose buvo šventinamas kryžius. Čia buvo prisiminta sentikių praeitis, siekis išsaugoti savo tikėjimą. Prieš 275 metus šioje vietoje išaugo koplyčia, prabėgo  keli šimtmečiai, karta keičia kartą, tačiau čia vis dar ateina žmonės prisiminti išėjusiųjų, pagerbti jų atminimą, puoselėti savo tikėjimą.

Vakare šventiniai renginiai vyko Zarasų krašto muziejuje. Lietuvos sentikių kultūros ir švietimo asociacijos tarybos pirmininkas, fotomenininkas Vasilijus Degteriovas surengė savo darbų parodą, kurioje atsispindi visa Lietuvos, Latvijos ir kitų valstybių sentikių istorija. Ši  turininga paroda jau apkeliavo daugelį Lietuvos miestų. Fotografijose užfiksuota daug Zarasų krašto žmonių. Vienoje iš jų – paprasta kaimo moteris Jelizaveta Kolesnikova iš Salako.

Ji, baigusi tik tris klases, surinko apie 40 tūkstančių patarlių, priežodžių, frazeologizmų, kuriuose atsispindi senojo tikėjimo žmonių išmintis, istorija, papročiai ir tradicijos. Gaila, bet prieš keletą metų ši taurios dvasios moteris mirė, tačiau paliko neįkainojamą turtą, sudėtą į knygas. Daug gražių žodžių buvo pasakyta ir rašytojo Vasilijaus Baranovskio adresu. Šis žmogus tyrinėja sentikių istoriją, šia tema išleido keletą knygų. V. Degteriovas dėkojo zarasiškiui ir padovanojo nuotrauką, kurioje sustabdyta sentikių kryžiaus šventinimo ceremonijos akimirka Degučių kapinėse. Parodoje eksponuojamos ne tik nuotraukos, bet ir knygos, laikraščiai.

Muziejuje rajono savivaldybės mero pavaduotoja Stasė Goštautienė, Seimo narys Algimantas Dumbrava, Latvijos atstovas Aleksijus Žilko ir kiti kalbėjo apie turtingą sentikių istoriją, indėlį, kurį jie įnešė į mūsų šalies  istoriją.

Vakaro metu skambėjo senovės sentikių giesmės, kurias atliko Vilniaus sentikių choras. Šiltai zarasiškai, jų svečiai sutiko Visagino kultūros centro ansamblį „Bylina“ (vadovė Jelena Čiurakova). Didelę savo repertuaro dalį ansambliečiai skiria sentikių dainai ir šokiui. J. Čiurakova su ansambliečiais Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje užrašė sentikių dainas ir šokius ir dabar juos dovanoja žiūrovams.

Kitą dieną po šv. Mišių Zarasų sentikių cerkvėje žmonės rinkosi į istorinę konferenciją. Jos dalyvius sveikino Zarasų rajono savivaldybės meras Arnoldas Abramavičius, Lietuvos Respublikos Seimo narys A. Dumbrava, Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų  parapijos klebonas dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas. Konferencijoje „Zarasų krašto sentikystė: 300 metų kelio“ paskaitas skaitę svečiai gvildeno istorinį bei religinį sentikių likimą, jų gyvenimo socialines, ekonomines, etninius ir kultūrinius ypatumus. Zarasiškis rašytojas V. Baranovskis perskaitė paskaitą apie Zarasų miesto sentikių cerkvės istoriją.

Zarasai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija