2010 m. birželio 26 d.
Nr. 49
(1834)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Netekome mokytojo ir vadovo

Antanas Padleckis
Evaldo Butkevičiaus nuotrauka

Birželio 14 dieną, eidamas 86-uosius metus, mirė laisvės kovų dalyvis, politinis kalinys, muzikos mokytojas ir kompozitorius, „Laisvės kovų dainos“ choro įkūrėjas ir vadovas Antanas Padleckis.

Antanas gimė 1925 m. vasario 15 dieną Pavietovos kaime, Seredžiaus valsčiuje, Kauno apskrityje. Augo gausioje ir dainingoje Stanislovo ir Antaninos Padleckių šeimoje. Mokėsi Armeniškių,  vėliau – Juodaičių pradžios mokyklose. Padleckių šeimos nariai buvo persekiojami jau pirmosios rusų okupacijos metais. 1941 metais bolševikai suėmė brolius Jurgį ir Kazimierą, 1944 metais – Praną ir Antaną, o 1948 metais – ir Juozą. Pavykus pabėgti, Antanas aktyviai dalyvavo rezistencinėje kovoje prieš okupantus, buvo sužeistas.

Išsirūpinęs dokumentus Kazio Šimkūno vardu, 1945 metais A. Padleckis atvyko į Kauną ir įstojo į konservatoriją mokytis groti violončele pas doc. Turičių, o pas dėstytoją P. Oleką – dainuoti. Bijodamas būti demaskuotas, dirigento Klemenso Griauzdės pakviestas, 1946 metrais išvyko į Klaipėdą. Čia dainavo muzikinio dramos teatro chore, nedidelius vaidmenis atlikdavo muzikiniuose spektakliuose, mokėsi muzikos mokykloje – Juozo Karoso choro dirigavimo ir J. Klimo violončelės klasėse.

Prieš baigiamuosius egzaminus 1948 metais buvo saugumo agentų suimtas, nuteistas 25 metus kalėti. Išvežtas į Komiją, 1948 – 1956 metais dirbo Intos anglių kasyklose. 1954 metais A. Padleckis lageryje suorganizavo lietuvių vyrų chorą, su kuriuo surengė ir koncertų.

Į Lietuvą grįžo 1956 metais. Pradėjo dirbti Ariogalos rajono kultūros namuose ir vidurinėje mokykloje, suorganizavo suaugusiųjų ir moksleivių chorus, kuriuos parengė rajono dainų šventei ir buvo jos vyr. dirigentas. 1958 – 1959 metais – Simno rajono kultūros namų choro vadovas, vidurinės mokyklos muzikos mokytojas, moksleivių choro, pučiamųjų orkestro ir kaimo kapelos vadovas.

Apsigyvenęs Kaune, A. Padleckis 1959 – 1968 metais dirbo su daugeliu miesto mėgėjų chorų. Dirbo ir pats mokėsi. Kauno 3-ojoje darbo jaunimo vidurinėje mokykloje eksternu išlaikė vidurinio mokslo baigimo egzaminus, o 1971 metais neakivaizdiniu būdu baigė Kauno J. Gruodžio aukštesniąją muzikos mokyklą (dėst. Vlado Balsio choro dirigavimo klasę). 1969 – 1979 metais A. Padleckis buvo Kauno 18 - osios vidurinės mokyklos muzikos mokytojas, chorų, pučiamųjų orkestro ir estradinio ansamblio vadovas.

1991 metais A. Padleckis subūrė Lietuvos politinių kalinių sąjungos Kauno skyriaus „Laisvės kovų dainos“ mišrųjį chorą (apie 50 dalyvių) ir vadovavo jam iki choro veiklos pabaigos 2008 metais.  Choras koncertavo daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių. Choro įrašų padarė Lietuvos radijas ir televizija. Koncertinių programų pagrindą sudarė paties vadovo  įvairių poetų tekstais sukurtos dainos, harmonizuotos politinių kalinių ir tremtinių dainos. Choras dalyvavo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių dainų šventėse „Leiskit į Tėvynę“, A. Padleckis buvo šių švenčių vienas iš dirigentų. Jis paruošė chorą Pasaulio lietuvių dainų šventėms bei Lietuvos ir Kauno dainų šventėms.

Antanas aktyviai dalyvavo Lietuvos politinių kalinių sąjungos Kauno skyriaus  veikloje, buvo jos pirmininkas. Netrukus bus išspausdinta Antano Padleckio kūrybos knyga „Prisikelki, Lietuva!“, kurią Antanas ilgai ir kruopščiai ruošė. Joje – „Laisvės kovų dainos“ choro repertuaras ir straipsnis apie choro veiklą. Antanas labai laukė tos knygos. Nesulaukė...

„Laisvės kovų dainos“ choras nuoširdžiai užjaučia Antano žmoną Genovaitę, dukras Ritą ir Loretą.

 „Laisvės kovų dainos“ choro dalyviai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija