2010 m. liepos 2 d.
Nr. 50
(1835)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

„Dorybių mokyklėlė“ baigė ketvirtuosius  metus

Komisijos nariai Šv. Angelų Sargų
parapijos kun. Vytautas Mazirskas,
globos namų auklėtojos Liudmila
Prokofjeva bei Regina Lietuvininkienė
atidžiai stebėjo jauniausių
moksleivių darbą egzamino metu

Šventės pabaigoje vyresnieji moksleiviai
kartu su Vaikų globos namų auklėtojomis
Vida Juškevičiūte, Zita Paršeliūniene,
Alytaus dekanu g. kan. Arūnu Užupiu bei
„Dienos namų“ direktore Kristina Bondareva
ir tikybos mokytoja Jurgita Danilevičiene
įsiamžino Šv. Angelų Sargų parapijos
šventoriuje prie paminklo Dievo Motinai

Alytuje, Viešojoje „Dienos namų“ įstaigoje veikianti „Dorybių mokyklėlė“ baigė ketvirtąjį veiklos sezoną. Baigiamąjį egzaminą išlaikė per keturiasdešimt neformalaus ugdymo programos lankytojų, visi jie – Alytaus valstybinių vaikų globos namų auklėtiniai.

Programą, kurios paskirtis – ugdyti laisvos demokratinės valstybės piliečius, remiantis krikščioniškosios kultūros tradicijomis ir Katalikų Bažnyčios mokymu, lavinti moksleivių socializacijos įgūdžius, skatinti meninę saviraišką bei artimo meilės darbus, šiemet lankė ir grupė, suformuota iš mažųjų, žengiančių pirmuosius žingsnius mokslo ir gyvenimo vertybių įsigijimo keliu.

Anot „Dienos namų“ direktorės Kristinos Bondarevos, su mažaisiais padirbėti šiais mokslo metais pasiūliusi pavaduotoja Jūratė Žvaliauskienė, besirūpinanti, kad ir šie Vaikų globos namų gyventojai rastų prasmingą užimtumą ir kuo anksčiau būtų supažindinti su krikščioniško gyvenimo pagrindais.

„Dauguma jų dar visai neseniai apsigyveno globos namuose, o iki tol augo nelabai palankioje jiems aplinkoje. Užsiėmimų tema – „Augu aš – auga ir mano tikėjimas“.

Kitos dvi klausytojų grupės – ketvirtų - šeštų klasių mokiniai, jau atsakingai vertinantys krikščioniškas, dorines vertybes. Nemažai jų „Dorybių mokyklėlę“ yra lankę ir ankstesniais metais. Jie dalyvavo 70-ties akademinių valandų užsiėmimuose tema: „Aš esu Dievo šeimos narys“, – paaiškino „Dienos namų“ direktorė.

Alytaus dekano g. kan. Arūno Užupio pastebėjimu, yra vaikų, kuriems labiau už sportą ir muziką rūpi nauji tikėjimo ir bendravimo atradimai. Praėjusiais mokslo metais „Dorybių mokyklėlėje“ lankę užsiėmimus, šiemet jie vėl prašė savo auklėtojų, būti įtraukti į šios mokyklėlės lankytojų grupę, kad galėtų toliau gausinti krikščioniškas žinias, kūrybingai dalyvauti diskusijose, spręsti užduotis bei dvasiškai sušilti aplinkoje, primenančioje šeimos atmosferą.

Dorinio ugdymo programą apvainikavo baigiamasis egzaminas. Ne visi mažieji lankytojai moka skaityti ir rašyti, tad jiems buvo pateiktos trys kūrybinės užduotys: reikėjo nuspalvinti angeliuką, nupiešti, kaip jie įsivaizduoja Dievo kūrinį ir tai iškirpus priklijuoti ant piešinio. Vyresniųjų teorinės ir praktinės užduotys buvo sudėtingesnės, skirtos jau praktikuojančiam katalikui gilesnio tikėjimo pažinimui. Reikėjo pamąstyti apie šventų Mišių, religinių švenčių prasmę, sakramentų sampratą, atsakomybę Dievui ir žmonėms, asmens orumą, blogio vengimą ir gėrio kūrimą.

Tikybos mokytoja Jurgita Danilevičienė atvirauja, kad ugdymo pamokos, ir ypač egzaminas, lankytojams davė daug naudos. Jie susikaupė, sublizgėjo savo žiniomis, atsiskleidė. „Mano manymu, dorinio ugdymo užsiėmimai turi tęstis, nes vaikai čia tobulėja. Menu, pirmuose susitikimuose mažyliai neįstengė susikaupti, nesugebėjo lape pamatyti piešinio, todėl, gavę spalvotų pieštukų, flomasterių, lapą išbraukydavo bet kaip. O apie darbą atskirose grupelėse neturėjo jokio supratimo“, – prisimena J. Danilevičienė.

„Pagal Katalikų Bažnyčios mokymą, asmens išganymas (išgelbėjimas) vyksta bendruomenėje, tam ir buvo atsiųstas į pasaulį mylinčio Dievo Sūnus, kuris įsteigė (įkūrė) Bažnyčią. Pripažinimas Dievo, kaip pasaulio Kūrėjo ir kito asmens dieviškumo, gerbiant jį, kaip Kūrėjo paveikslą, yra mūsų išganymo tikslas. Šv. Rašte yra pasakyta „Kokiu saiku seikėjate, tokiu ir jums bus atseikėta“ [Mt 7, 2]. Kuo daugiau meilės ir pripažinimo iš aplinkinių gaus vaikai, tuo geresnė bus ateities visuomenė. Bažnyčios mokymas ir tradicija tam yra puiki priemonė ir pagalba“, – įsitikinusi „Dienos namų“ direktorė K. Bondareva.

Projekto vykdytojos pastebėjo, kad vaikai kalbėdami apie šeimą neslepia jausmo, kad nori geresnio gyvenimo: „Kai užaugsiu, sukursiu šeimą, negersiu, dirbsiu“.

„Dorybių mokyklėlės“ mokinių ugdymo programos sumanytojos su pasigėrėjimu pastebi, kad šiandieniniai Alytaus valstybiniai Vaikų globos namai atviri visiems. Čia augantiems vaikams suteikiama daug socialinių įgūdžių. Tuo rūpinasi direktorius Romutis Žebuolis, pavaduotojos Jūratė Žvaliauskienė ir Anelė Adamavičienė, nes supranta krikščioniškos veiklos svarbą.

Moksleivių pastoracijos procesui parapijoje, drausmės ugdymui, įtakos turi ir dvasininkai, kurie aktyviai įsijungia ir į baigiamuosius egzaminus. Kunigas Vytautas Mazirskas aktyviai dalyvavo mažųjų, o dekanas g. kan. Arūnas Užupis – vyresniųjų atsiskaitomosiose pratybose. Peržiūrėjus mažųjų darbus, paliktus „Dienos namuose“, negali nepastebėti šviesių spalvų, vadinasi, „Dorybių mokyklėlėje“ jie patyrė daug teigiamų emocijų.

Pasibaigus šventei, po kuklių vaišių parapijos salėje bei saviraiškos konkurso, moksleiviai, lydimi rūpestingų auklėtojų Vidos Juškevičiūtės, Zitos Paršeliūnienės, Reginos Lietuvininkienės bei Liudmilos Prokofjevos ilgai dėkojo dekanui g. kan. A. Užupiui bei „Dorybių mokyklėlės“ pedagogėms ir teiravosi, kada ir vėl jie atvyks.

Aldona KUDZIENĖ

Alytus
Kristinos Bondarevos ir kun. Artūro Vaškevičiaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija