2010 m. liepos 2 d.
Nr. 50
(1835)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Dėl krikščioniškų religinių simbolių naudojimo viešojoje erdvėje

Arkivyskupas Sigitas TAMKEVIČIUS

Lietuvos Vyskupų Konferencijos pirmininkas

2009 m. lapkričio 3 dienos Europos žmogaus teisių teismo sprendimas drausti religinių simbolių, įskaitant Nukryžiuotojo, naudojimą viešuose pastatuose kelia nerimą dėl galimų šio sprendimo pasekmių mūsų tautos kultūrai, identitetui, tradicijoms ir laisvei. Toks teismo sprendimas sukuria pavojingą precedentą, kai tarptautinės institucijos primeta kultūrų ir tradicijų įvairove pasižyminčioms valstybėms bei visuomenėms tam tikrą „uniforminę“ vertybių sistemą, atspindinčią tik vienos pakraipos pasaulėžiūrą. Minėtas Europos žmogaus teisių teismo sprendimas verčia atkreipti dėmesį į religijos laisvės, valstybės ir Bažnyčios atskirumo, individualių ir kolektyvinių žmogaus teisių klausimus.


Kunigų metų užbaigimas Truskavoje

Kazimieras Dobkevičius

Iš kairės: Truskavos klebonas
kun. Simas Maskvytis, Panevėžio
vyskupas Jonas Kauneckas,
Kauno arkivyskupijos augziliaras
vyskupas Jonas Ivanauskas,
kancleris mons. Adolfas Grušas

Truskavoje birželio 16 dieną vyko Panevėžio vyskupijos kunigų metų užbaigimo iškilmė, kuri prasidėjo šv. Mišiomis Šventosios Dvasios bažnyčioje. Liturgijai vadovavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, kartu koncelebravo Kauno vyskupas augziliaras Jonas Ivanauskas, monsinjoras Adolfas Grušas ir apie septyniasdešimt Panevėžio, Šiaulių bei Kaišiadorių vyskupijų kunigai. Šv. Mišiose kartu su parapijiečiais ir svečiais meldėsi Kėdainių rajono savivaldos atstovai, Truskavos seniūnas.


Evangelizuoti save ir kitus  

Nors visų laikų Kristaus mokiniams patikėta pasiuntinybė ir atsakomybė skelbti bei liudyti Jį kitiems yra neabejotinai svarbi, tačiau dar svarbiau: kiekvienam Jo sekėjui apsivilkti Juo (Rom 13, 14), tai yra kiek įmanoma labiau leisti savyje ir per save veikti Šventajai Dvasiai, kuri yra tobuliausia žmonių širdžių Evangelizuotoja.

Pasak kun. kapucino Raniero Cantalamessos, viena iš šiuolaikinių stabmeldystės rūšių yra IQ, „intelekto koeficientas“.  Išrasta daugybė metodų jam išmatuoti, nors, laimė, iki šiol jie visi laikomi mažai patikimais (...). O kas rūpinasi patikrinti „širdies koeficientą“? Į šį tėvo Raniero klausimą galėtume taip atsakyti: kai tylos valandėlėje į savo vidų kviečiame Dievo Dvasią, tada Ji apšviečia mūsų intelektą, ir mes, malonei veikiant, savyje pastebime buvusį rafinuoto egoizmo veikimą – mūsų dėmesį nuo uolaus bei sąžiningo savo darbų ir pareigų atlikimo į atitraukiančius šalutinius užsiėmimus. Pavyzdžiui, veltui praėjusios brangaus laiko valandos, kai užsimiršę savo protą bei vaizduotę maitinome menkaverte, o kartais ir žalinga interneto informacija, sumenkino mūsų vidinį IQ ir mus (daugiau ar mažiau) atribojo nuo mūsų dieviškosios paskirties ir esaties.


Kvietimas į didžiuosius atlaidus Žemaičių Kalvarijoje

Mieli Broliai, Seserys, Telšių vyskupijos ir visos Žemaitijos bei Lietuvos tikintieji!

Kaip ir kasmet liepos 2–12 dienomis Žemaičių Kalvarijos šventovėje vyksta didieji Žemaičių Kalvarijos atlaidai. Šioje šventovėje Gerasis Dievas vėl atveria savo gailestingumo ir malonių lobyną visiems, kurie, apgailėdami praeities klaidas, nuodėmes, atsivertimo ir dvasinio atsinaujinimo malonių prašys apmąstydami Viešpaties kryžiaus kelią, šaukdamiesi savo dangiškosios Motinos Marijos – Krikščioniškų šeimų Karalienės – užtarimo.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija